Sänkt fastighetsskatt?

Ja, för de allra rikaste villaägarna blir fastighetskatten sänkt. Inte för de flesta däremot. Det har Villaägarnas riksförbund räknat ut. 220 000 villaägare får till och med höjd skatt i det nya systemet.

Borgarregeringens finansminister Anders Borg har alltså tidigare ljugit oss rakt i ansiktet när han sagt att skatten kommer att bli sänkt för alla. Återigen kanske man kan säga.

Det visar sig alltså när man räknar på utfallet av den nya fastighetsskatten att alliansregeringen gör som vanligt. Gynnar de rika på de fattigas bekostnad. Och främst gynnar man de rika i Stockholmsområdet.

Regeringen visar återigen vems regering det är. Elitens, överklassens, borgarklassens regering. Med devisen ta från de fattiga och ge till de rika.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Micke

  ”De rika i Stockholm”? Tyvärr är det stora flertalet högt belånade småbarnsfamiljer som idag betalar fastighetsskatt mellan 20 – 30 tusen kr per år för taxeringsvärde 2 resp 3 miljoner kr. ”Rika” bor inte i sådana hus.

  Fastighetsskatten är orimlig och fel. Varför ska Du betala skatt för att du väljer att låna till ett hus?

  Dessutom finns det fina undantag i fastighetsskatten. Har du till exempel över 400 m2 boyta så slipper du helt.

  Det orättvisa i detta sammanhang är att de som har låga taxeringsvärden inte får samma minskning av kostnaden !

  DET finns en mycket enkel lösning på denna orättvisa. Köp ett hus med högt taxeringsvärde och få en ökad minskning.

  När du köper hus så drabbas du av dessutom av stämpelskatter. I dagsläget ca två procent. Det är också fel, varför styrs kostnaden av köpeskillingen för att registrera en lagfart och pantbrev? Arbetet torde vara detsamma.

  Mvh Micke

 • Olof Malmberg

  Micke:Har du lånat 3 miljoner och köpt en villa för allt så kommer ränteavdragen motsvara fastighetsskatten, eller mer därtill.

  Staten försäkrar också ett köp gentemot rättsliga fel genom att utfärda lagfart – även om lagfarten utfärdades på felaktiga grunder och den som blev lagfaren ägare var i god tro kommer han få ersättning av staten om lagfarten återkallas pga av tex råntvång.

  Förövrigt kommer det inte blir billigare för småbarnsfamiljer att bo i framtiden, då den lägre månadskostnaden av fastighetsskatten kommer kompensera av prisstegringar, dvs räntekostnader, för alla som inte redan äger en fastighet. Dvs framtidens småbarnsfamiljer.

 • Micke

  … framförallt Tack till Regeringen för att en orättvis skatt tas bort.

  Ränteavdragen blir kvar, och en minskad boendekostnad leder till prisstegringar? På ”kort” sikt ja. Tillgång och efterfrågan styr marknaden. Men tillgången på dyrbara nybyggda bostäder ökar stadigt med det ökade bostadsbyggandet.
  Tillgången på de som har råd att köpa nya bostäder kommer att minska.
  DET kommer att leda till att bostadsmarknaden på sikt blir köparens marknad, dvs lägre bostadspriser. Jag bedömer att bostadspriserna stagnerar under 2007-2008 och kommer sedan att stå stilla eller sjunka, trots denna skattesänkning.