Att tjäna pengar på sin blogg

Det finns några få sätt att tjäna pengar på sin blogg. Det ena är att ha annonser av någon form, exempelvis Google Ads som jag har. Det ger mig inga större inkomster, men i alla fall något. Men denna typ av annonsering styr överhuvudtaget inte över vad jag skriver. Annonser som jag inte gillar och inte vill ha på min blogg kan jag filtrera bort.

Det finns andra sätt, att bli sponsrad, med risk för styrning av vad man skriver, det beror ju på hur kontrakt och sådant utformas. Man kan också, som Dick Erixon, samla in pengar från donatorer.

Att bli uppköpt rakt av är också ett sätt. Men självklart är det så att ens trovärdighet minskas. Framförallt om det inte redovisas att man är uppköpt. För mig är det helt okej att en del bloggare gör på det viset, men jag tycker också att de ska redovisa det. Alla artiklar som är betald, skriven reklam borde märkas på något sätt. Och i bloggens presentation borde det stå att man tar betalt för att nämna vissa bolags produkter i texterna. På det sättet kan man bevara trovärdigheten för bloggosfären och faktiskt för den enskilda reklambloggen också.

Hanna Fridén som är intervjuad
i DN är faktiskt nåt så otroligt som en modebloggare, som enstaka gånger kommenterar politik. Men oftast skriver hon ytliga saker som inte intresserar mig eller som är i samma usla genre som Alex Schulman skrev i. Dessutom är hennes skriverier ofta ganska pubertala och därmed ganska ointressanta, vilket väl får ursäktas med hennes ungdom. (fan, där lät jag som en gammal gnällig gubbe).

För mig personligen skulle det vara svårt att skriva artiklar med produktplaceringar i. Det skulle kännas fel. Och kanske lite malplacerat på en politisk blogg. Det är ju annorlunda för en modeblogg. Men å andra sidan, det finns knappast något företag som skulle vara intresserat av att få reklam på min blogg. Så mitt enda alternativ är lösningar av typen Google Adsense. Och det utnyttjar jag.

Det finns ockås bloggare som anser att alla politiska bloggare är uppköpta av DN och SVD i praktiken. Detta på grund av Twingly-länkar. Jag håller inte med. Men det är en annan diskussion.

Bloggare som skirver bra om detta: Jinge, Blogge Bloggelito
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
  • Göran

    Egentligen finns det ingen objektivitet. Alla är vi ”köpta” av någon eller något. Tänk alltid kritiskt.