Gänget som ljuger

Ett gäng från den svenska eliten har skrivit en bok som ännu inte kommit ut (men som jag läst). Den heter Plan B och har resulterat i en debattartikel i DN, full med lögner om att svenska folket skulle fuska. Den undersökning man baserar sig påvisar inget sånt och är helt ovetenskaplig. Lik förbannat fortsätter ledare och annat i borgarmedia att utgå från att uppgifterna i debattartikeln är sanna. Eller för den delen att bokens uppgifter är sanna. En bok där författarna i huvudsak använder sig själva som referenser. Dvs saker som de själva skrivit tidgare. Hela boken är alltså inget annat än en propagandaprodukt.

Så antingen deltar media i propagandakampanjen medvetet eller så är borgarmedias ledarskribenter ointelligenta.

De skyldiga till denna propagandaprodukt är ett antal personer som kallar sig för Kebnekaisegruppen. Ett antal personer ur den svenska eliten, en trevlig samling propagandister:

Henrik Lindberg. Utbildad vid Uppsala universitet, ekonom-historiker och lärare med inriktning mot modern svensk ekonomisk historia. Han arbetar vid Ratio – Näringslivets forskningsinstitut inom projektet Staten och arbetsmarknaden.

Fredrik Bergström. Han är vd för Handelns Utredningsinstitut (HUI) och har doktorerat på Handelshögskolan i nationalekonomi. Sedan 1999 har han varit verksam på HUI.

Helena Olsson. Helena arbetar som borgarrådssekreterare i Stockholms
stadshus med ansvar för bostads- och integrationsfrågor. Dessförinnan har hon varit chefekonom på Skattebetalarnas Förening samt arbetat med samhällsekonomiska utredningar på Handelns Utredningsinstitut.

Stefan Fölster är chefsekonom på Svenskt Näringsliv och adjungerad professor
i nationalekonomi vid KTH i Stockholm.

Linda Genf. Hon är statsvetare och arbetar sedan tio år som omvärldsanalytiker.
Sedan 2004 driver hon omvärldsanalysföretaget Futuresense tillsammans med en kollega. Linda intresserar sig för vad som driver samhällsutvecklingen och hur det påverkar människor och organisationer.

Robert Gidehag är civilekonom/nationalekonom från Uppsala Universitet. Han har arbetat på Finansdepartementets budgetavdelning och på Riksbanken. Därefter ansvarade han för samhällsekonomiska utredningar på Handelns utredningsinstitut. Sedan 2004 är han vd på en av Sveriges största intresseorganisationer, Skattebetalarnas Förening.

Johan Marcus. Har tidigare bl a varit förbundsdirektör för Sveriges Handelsarbetsgivare, förhandlingschef och vice vd för Svensk Handel och förhandlingsdirektör på Posten AB. Johan är jur kand och har en Master i Management från London School of Economics. Johan arbetar idag med affärsutveckling i Östafrika med placering i Nairobi, Kenya.

Nils Karlson är nationalekonom och statsvetare, docent, samt verkställande direktör på Ratio – Näringslivets forskningsinstitut. Han forskar om samspelet mellan politik, marknader och sociala normsystem i den moderna välfärdsstaten.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt Sverige, Lasses blogg
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • AstroTurf

  Hmpf!
  Bra!
  Jag såg just rubriken i minreader (till rtikeln) och tänkte direkt att det osar ”tinktank”
  Tack för informationen ocm de som skrev boken.
  Jag tycker det är skrämmande hur dagstidningar skriver så totalt okritiskt. De behöver ju sälja tidningarna iof. men om de inte vill/törs vara kritiska så kan de väl våga sig på att vara reflekterande.
  /C

 • Farmorgun

  Det var otroligt intressant att ta del av detta. Själv reagerade jag på att 1257 personer skulle kunna vara representativa för hela svenska folket, varför jag ställde en fråga om det till en kunnig statistiker, som sa ”Det är t.ex. viktigt att urvalet dragits på ett korrekt sätt.” Din upplysning att det handlar om en webbenkät baserat på CINT:s respondenter är intressant. Jag forskar vidare och låter dig och andra få veta

 • Rolf

  Tack för den fina presentationen av bokens författare. den får mig att tro på deras sakkunskap.
  Har alltid förvånats över att rödfärgade personer bara kan se sanning i vad deras egna säger och gör. Varför är alla beskälade att måla fan på väggen så fort det kommer från nogon opponent. Själv är jag Svensson-borgare och kan tillstå att det finns bra saker som de röde har gjort och säkerligen kommer att göra.
  DEn stora frågan för mig är ”Varför ser det inte bättre ut i Sv. efter alla dessa år av sossestyre”? Men med er ologiska argumentation så är det väl borgarna som har raserat allt under de mycket kortfristiga perioder de kom till makten.
  Rolf Isacson

 • Z

  Som vanligt, rolf, fin okunskap där. Om du läser lite mer på bloggen här så inser du snart att Svensson anser att Sossarna är mer eller mindre lika skyldiga som alliansen, eller mer, och har en borgerlig politik. Där har du anledningen till varför sverige inte ser bättre ut än det gör. Fast å andra sidan, det ser rätt bra ut.

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » En nyliberal lögnare till!()

 • Pingback: Stefan Fölster är nog en av de mest förvirrade högermänniskorna | Svensson()