Polisen kan vara ett problem

Att polisen kan vara ett problem när kravaller uppstår, det verkar en del sportjournalister förstå, i alla fall Mats Härd på Göteborgs-Posten. När den italienska polisen nu skjutit en fotbollssupporter i Italien har det gått upp för en del sportjournalister att poliser inte är felfria. Det vore roligt om de vanliga nyhetsjournalisterna också kunde öppna sina ögon.

Klart är också att det bland italienska supportrar finns en mängd högerextremister. Speciellt är detta fallet bland Lazios supportrar och i Lazios firmor (i Italien kallade ultras). Den skjutne var dock enligt uppgifter i media en helt vanlig supporter och inte medlem i någon ultras-grupp. Lazio har ju dessutom haft en aktiv fascist bland sina spelare.

Även i Sverige är ju huligankulturen till viss del en högerextremistisk kultur, där många högerextremister får utlopp för sin våldsfixerade ideologi. Detta tycks emellertid både sportjournalister och vanliga journalister ha svårt att hantera: elelr ens erkänna. I motsats till vad som gäller i Italien. Där accepteras att det finns ett högerextremt inflytande i huligankulturen på ett mer självklart sätt, även av journalisterna.

Å andra sidan verkar klubbarna i både Italien och Sverige inte kunna hantera problemet med högerextremismen och våldet på ett vettigt sätt. Något Härd i GP också påpekar i sin krönika.

För att komma tillrätta med den här typen av våldsproblem bland huliganer måste man alltså också diskutera hur man årgärdar den högerextremism som frodas i dessa kretsar. Det gäller Sverige såväl som i Italien. Även om läget i Sverige ju inte på något sätt är så allvarligt som i Italien.

Det andra problemet i dessa sammanhang är ju det jag började med i artikeln. Polisens aggressiva beteende i samband med folkmassor. Detta ser vi ju inte bara i förbindelse med fotbollshuliganism, utan också i samband med helt vanliga grundlagsskyddade demonstrationer. exempelvis har vi sett det många gånger i samband med vänsterns antirasistiska demonstrationer i Salem.

Dessa problem (som är mycket större i Italien än i Sverige ) kan endast åtgärdas genom att polsiens utbildning förändras. I Stockholmsområdet och i Skåne behövs det nog också att en del särskilt våldsbenägna poliser och särskilt olämpliga befäl skiljs från jobbet som poliser för att samhället ska kunna komma tillrätta med polisers övervåld mot demonstranter och fotbollssupportrar. För att lösa problemen i Italien krävs naturligtvis mycket mer.

Läs mer: Daniel Brandell om fotboll i Röda Rummet 2/2006, Expo om fotboll och huliganism

PS. Som avslutning. Det förekommer även vänsterextrema fotbollshuliganer, i Italien märks speciellt Livornos ultras, organiserade i BAL och i Sverige återfinns vänsterfolk i GAIS firma, Gärningsmännen. DS.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Joakim Hörsing, Slutstadium
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, AB1, AB2, AB3, AB4
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 svar på “Polisen kan vara ett problem”

 1. Kanonbra Svensson. Måste bara inflika med en sak. Det hör inte fascismen till att bruka våld, även om de är duktiga på att ta fram geväret när ordförrådet tryter. (Menade inte heller att du framförde den tesen, men..) Det vill säga, de har inget monopol på det. I huligankretsarna i Sverige hittar du mycket vänsterfolk. Tyvärr.

 2. Firma och Ultras kulturen är två olika ting, firmor finns även i Italien. Läs på innan du skriver något helt ur det blåa tack.

  RIP Gabriele,

  ACAB.

 3. Du glömde nämna den värsta huligansupportrarna till den klubb du länkar till nämligen Millwall FC.

 4. De skillnader som eventuellt finns mellan firmor och ultras är fullständigt ointressanta ur ett bredare perspektiv.

  Att jag inte nämnde Millwalls huliganer beror på att jag inte skrev om England. Annars är ju deras huliganer mer kända än själva klubben.

 5. ”Lazio har ju dessutom haft en aktiv fascist bland sina spelare.”
  Nu undrar jag vad Paolo Di Canio har med dethär att göra? Han varken sköts i halsen eller var skytten. Jag förstår vad du menar men med tanke på att Gabriel Sandris tydligen hade varit en helt vanlig supporter och inte inblandad i t.ex. irriducibili. Personligen så tycker jag att varesig det är ”höger eller vänster politik” så är det oavsätt politisk ställning fel att hålla på som dom gör. Dom borde hedra dom som dött inte döda ”för” honom.

 6. Anders_S skriver:

  ”Annars är ju deras huliganer mer kända än själva klubben.”

  🙂 🙂 🙂 – F-n va bra!!!! – iofs hade jag ingen aaaning om varken det s.k ”Millwall” eller dess supporters – OCH – jag vägrar kategoriskt att underrätta Mig ytterligare i ärendet… :-/

 7. Personer med åsikter på den högra och vänstra delen av den politiska skalan finns i alla klubbar. I sverige finns det inga tydliga politiska kopplingar till någon firma.
  Det är fel att skriga så om gais. Situationen är inte som i Italien där man däremot tydligt kan hitta politiska kopplingar till suportergrupper.

 8. ”Även i Sverige är ju huligankulturen till viss del en högerextremistisk kultur, där många högerextremister får utlopp för sin våldsfixerade ideologi”

  Vilken lögn! Visst finns det personer som tidigare varit med i diverse högerextrema rörelser men det beror framförallt på att dte var sådana strömningar i sverige under början av 90 talet. Idag ser det helt annorlunda ut. ca 10% av fimra medlemmarna har utomnordisk bakgrund(spanjorer,araber,rumäner,polacker,israeler,kenyaner,koreaner etc) det som förenar dom i våldet är kärleken till klubben.

  Gör om gör rätt

  MVH fd WM grabb

 9. jesper:

  Så du menar att folk från andra länder inte kan vara högerextremister?

  Självklart kan dom det.

  Det finns väl belagt att högerextremismen är stor bland fotbollshuliganer i Sverige. Bland annat tidningen Expo har skrivit om detta.

Kommentarer är stängda.