Bättre siffror för Enhedslisten

I opinionsundersökningarna stiger andelen väljare som uppger att de ska rösta på Enhedslisten. Partiet är nu klart över spärren till det danska folketinget i alla opinionsundersökningar.

Det är bra, då partiet är det enda sant radikala partiet i dansk politik. Det enda partiet som faktiskt är anti-kapitalistiskt. Läs mer om partiet i den danska tidningen Politiken.

Rapporteringen om det danska valet är inte speciellt framträdande i svenska media och i stort sett ingen skriver om Enhedslisten. Som jag har skrivit förut är det också det enda parti som är flyktingvänligt och det enda parti som är emot EU.

DN har dock som väntat dålig koll på vad partiet egentligen representerar. Även om gammelkommunisterna var med och grundade Enhedslisten har de idag inget som helst inflytande och de flesta med såna åsikter återfinns i andra grupperingar. Partiet motsvarar inte heller på något sätt svenska vänsterpartiet. Jämförbara partier i Europa är BE i Portugal, SSP i Skottland och RESPECT i England. De svenska partier som brukar vara närvarande på Enhedslistens kongresser är Socialistiska Partiet och Vänsterpartiet.

Borgarmedia: Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, Sydsvenskan3, DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3, AB
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements