Hemliga agenter och PR-konsulter

Magnus tankar anar ugglor i mossen när det gäller utspel om Mona Sahlins gamla Toblerone-affärer och annat fusk och fiffel hon ägnat sig åt. Hjälp att avslöja ugglorna fick han av Isobel Hadley-Kamptz. För mig är det helt uppenbart att ju mer politiker och politiska rörelser kommer att använda sig av PR-byråer för att på olika sätt föra fram politiska budskap och bemöta politiska fiender, ju mer smutskastning och icke-politik kommer det att bli. En amerikanisering kan man säga.

Neo Magasin å sin sida säger ”Åhh nej, det var bara en polare som skickade filmen”. Det handlar inte om en smutskastningskampanj för att dölja alla moderaternas fusk menar Peter Wennblad. Han skulle ha skrivit ändå säger han. Och avslutningsvis menar han att man inte kan utgå från att ens vänner är hemliga agenter.

Men frågan är faktiskt om inte vi vänstermänniskor måste utgå från att en del av våra vänner är just det, hemliga agenter alltså. Artikeln i DN om Ingmar Bergmans ungdomsflamma Karin Lannby understryker det faktum att Säpo och Must infiltrerar vänsterorganisationer. I hela sitt aktiva liv som medlem i SKP (numera Vänsterpartiet) var hon agent för säkerhetspolisen och den militära underrättelstjänsten. Hennes kodnamn var ”Annette”.

Intressant är att hennes identitet inte stått att finna i de svenska säkerhetsjänsternas arkiv utan i de mer öppna och offentlig amerikanska arkiven från OSS (förgångaren till CIA). Hon visar sig dessutom ha varit en väldigt obehaglig och falsk person som spionerade för alla som betalade. Däribland de tyska nazisternas Abwehr. I artikeln framgår också att Ingmar Bergmans far och bror hade nazistiska sympatier. Ingmars bror Dag Bergman var även han enggerad som spion för Försvarstabens underättelsetjänst (Idag MUST) samtidigt som han var aktiv i en fascistisk organisation.

En samling ohederliga, obehagliga och giriga personer är det faktiskt som beskrivs i artikeln som dock ger en fin bild av hur det kan fungera i underättelsetjänsernas följugna och smutsiga värld, full med opålitiliga människor som kan rapportera vad som helst för pengar. Sanningshalten blir säkert också därefter. Också det en amerikansiering kan man säga. Bristande snnaingshalt och hemliga agenter alltså.

Läs också: Ingmar Bergman och klasskampen, IB-agentens bombhot, CIA, infiltratörer och provokatörer

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 svar på “Hemliga agenter och PR-konsulter”

 1. Hmm,
  tycker att även du kanske borde läsa på, t ex Lena Swanbergs artikel i Expressen torsdagen 4 maj 1989 om hur min pappa hamnade hos familjen Bergman och hur det egentligen var med Erik Bergmans nazism. Familjen Bergman var säkert en knepig familj och just därför bör kanske inte Ingmar eller halvmytomanen Lennby ensamma vara sanningsvittnen. Annars håller jag med dig om att själva infallsvinkeln var intressant.

  mvh
  Jan Winter

 2. Det är inte intressant om Erik Bergman var nazist eller inte. Jag utgick ifrån att han fanns i den nazistiska rörelsen för att spionera. Alltså att han var en infiltratör. Det är det intressanta i sammanhanget.

  Jan, jag vet inte vem din far är, men heter han Winter har jag inte heller skrivit om honom. Jag läser gärna mer och tackar för tipset och upplysningarna.

 3. jag är rädd för att du missuppfattat karaktären av KL:s arbete…. 1) ”arbetet för Abwehr” var på uppdrag av den svenska försvarsstaben… en form av kontraspionage alltså.. vad har du för belägg för att hon skulle ha infiltrerat svenska vänsterorganisationer…? nyfiken på vad som har fått dig att dra den slutsatsen? 2) egentligen var väl KL:s insats i sak inte så mycket annorlunda än den som tusentals svenska beredskapare gjorde för landet under de här känsliga åren…för kontraspionaget är väl en väsentlig funktion i varje försvarsmakt? har du en annan syn på det?

 4. Hon var medlem i kommunistpartiet i stort sett hela sitt liv. Behövs mer belägg för att hon vara infiltratör för Säpo? Det är inte min slutsats. Det är ju vad Säpo uppgett enligt de amerikanska arkiven och artikeln i DN.

 5. Nej hon var medlem i SKP bara en tid på 30-talet. Gick in som 15-åring i ungdomsförbundet. Arbetade hårt och idealistisk på olika fronter. Arbetet för försvarsstaben inleddes 1939, vid krigsutbrottet. Då hade hon lämnat SKP.
  OSS misstänkte henne (på felaktiga grunder) att arbeta för tyskarna, men i själva verket var hon alltså
  kontraagent för det svenska försvaret, något som amerikanerna inte kunde veta. Varifrån har du fått den märkliga uppgiften att hon skulle ha varit medlem i ”kommunistpartiet i stort sett hela sitt liv”?

 6. Det var uppenbart en missupfattning av mig om medlemskapet i SKP. Du borde ju veta. Du har ju läst akterna. Det har inte jag. Men du skriver ju själva att hon är dubbelagent. Såna brukar var notoriskt opålitliga. Det finns väl inget som motsäger att hon skulle arbetat för Abwehr också. Inte i din artikel i alla fall.

  Inte heller finns det i din artikel något som motsäger att hon inte skulle ha rapporterat om SKP till Säpo. Med tanke på vad hon gjorde senare är det väl mer än troligt. Det är i all fall min slutsats av din artikel. Det är ju inte alls säkert att du sett allt som finns om henne heller.

 7. Jag har som regel Anders ?, när jag skriver, att jag inte påstår något som jag inte samtidigt kan belägga. Därför var jag intresserad (och nyfiken på) av att höra om du hade några källor som kunde belägga det du påstår. Som anonym bloggare kan man naturligtvis påstå vad som helst. Men som journalist måste man ha belägg för det man skriver. Annars kan man inte göra anspråk på att vara yrkesverksam skribent. Men vill man påstå något utan belägg som anonym bloggare kan man t ex hävda att din anonyma Svensson-blogg i själva verket är uppsatt av SÄPO. Får så arbetar ju hemliga tjänster?

Kommentarer är stängda.