Det här med ökande brottslighet

Maria Abrahamsson skriver i en SVD-ledare att brottsligheten ökar väldigt. Hon hänvisar till siffror från BRÅ. Men frågan är faktiskt om den gör det.

Låt oss börja med att titta på de värsta brotten, morden. Dessa har faktiskt minskat på 2000-talet. Från 1970-talet fram till omkrng år 2000 mördades 100 personer per år. Numera är den siffran nere i 90 enligt BRÅ och tidskriften Forskning och Framsteg:

De senaste 30 åren dödades omkring 100 människor per år i Sverige, en siffra som sjunkit till drygt 90 under 2000-talet. Antalet innefattar mord, dråp och misshandel med dödlig utgång. I en genomgång av statistiken över anmälda brott med dödlig utgång har Brottsförebyggande rådet sett en överskattning av antalet döda. Ofta handlar det om att något först sett ut som ett brott, men senare visat sig vara en olycka eller ett självmord.

Gärningsmännen är till 90 procent män, och denna andel ökar sakta. Kniv är det vanligaste vapnet och användes i 40 procent av brotten. Positivt är att barn under 15 år som offer har minskat med hela 40 procent sedan 1990-talet. Generellt gäller att det dödliga våldet ofta sker i socialt utsatta miljöer.

Antalet anmälda mord enligt statistiken är dock mycket fler. Men de flesta av dessa är inte mord. Det är olyckor eller självmord. Det har visat sig vid en närmare granskning. Statistiken är alltså otillförlitlig.

Även statistik om andra brott är otillförlitlig. Därför kan till exempel en lagändring eller en liten ökning av anmälningsbenägnenheten få det att se ut som om antalet brott ökar väldigt mycket. Trots att verkligheten är en annan.

För de grova brotten är det snarare tvärtom, 100% och lite där till anmäls, precis som för morden. Det kan betyda att både en eventuell ökning och antalet sådana brott kan överskattas, på samma sätt som för morden.

En vanlig föreställning är exempelvis också att fler ungdomar använder narkotika. Det är inte sant. Den stora undersökning som görs varje år bland Sveriges 15-åringar av CAN visar en klart minskande tendens för antalet som prövat narkotika.

Men låt oss återgå till de brott som nämns i SVD:s ledarblogg av Maria Abrahamsson och hur stämmer det överens med den ökande gängbrottsligheten och maffiaverksamheten. Så här skriver Maria Abrahamsson om BRÅ:s statsitik för 1997-2007:

Den visar att bankrånen har ökat med 25 procent, mord, dråp och misshandel med 53 procent, utpressning med 130 procent, narkotikasmuggling med 64 procent och värdetransportrån med 117 procent.

Men hennes siffror är felaktiga. Rena falsifikaten. När jag kollar på BRÅ:s hemsida så har visserligen antalet bankrån från 1997 till 2006 ökat från 49 till 61. Men grejen är den att de minskat från 90 stycken år 2002. Hon har valt ut de årtal som gör att det ser sämst ut. Så kan man inte hantera statistik. Eller rättare sagt, så hanterar oärliga propagandister statistiken. Precis likadant är det med de andra typer av brott hon tar upp. Gör man som hon kan man också skriva att brotten minskat otroligt mycket sen 2003. För alla grova brott har minskat sen dess. Däremot har natlet rån som helhet ökat. Det rör sig då främst om rån mot butiker och personer som ökat. Dessa berör SVD:s ledare inte alls. För de brotten kan man definitivt inte åtgärda med en nationell polis av FBI-modell.

För att bekämpa grova brott kan det framstå som logiskt att ha en FBI-liknande polis. Men de brotten ökar inte, så det är en meningslös argumentation. För att komma åt de mindre rånbrotten som ökat något de senaste åren behövs ingen sån nationell FBI-polis. Det behövs snarare mer sociala insatser. Något som jag har svårt att tro att moderaterna och/eller regeringen vill satsa på.

Genom att SVD:s ledarskribent handskas så ovarsamt med statistiken fallerar hela hennes argumentation. Ljuger man om grundvalen för det man säger blir allt man säger en lögn. Maria Abrahamsson är inte trovärdig när hon vill att Beatrice Ask ska ändra sig.

Men riktigt hur det hela hänger ihop med den ökande gängkriminaliteten vet jag inte. Kanske är det så att gängen vill att det ska vara ordning och reda och att brotten därför minskar även genom deras försorg.

Intressant?
Borgarmedia: Sydsvenskan, HD1, HD2, Dagen,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
—————————————————————————–
I bloggosfären: Jinge om konferenser, Israel och Palestina, Esbtai om regeringen, Ett hjärta rött om skolan, Alliansfritt Sverige om finansministern, Intisbloggen om Iran

4 svar på “Det här med ökande brottslighet”

Kommentarer är stängda.