Beatrice Ask och gangstergängen

Beatrice Ask sa en bra sak när hon mötte polisledningen i Göteborg:

– Man kan inte heller komma ifrån att vi har haft en utveckling där många unga människor i dag driver omkring rotlösa. Den kriminella världen och identiteten kommer för dem att bli en ersättning för familjen.

Jag håller med henne. Med en viss tvekan. För jag anser inte att lösningen finns inom familjen. Det är att se alldeles för snävt och inskränkt på problemet. Men beskrivningsmässigt har Ask helt rätt.

När det gäller åtgärder menar jag dock att dessa främst måste komma från samhället. Det enda som Ask föreslår är dock en bättre underättelsetjänst inom den vanliga polisen. En sån kan knappast göra att problemen kan lösas. Det är kanske en del i en lösning, men definitivt inte ”lösningen”. Det krävs betydligt fler saker.

En sak är hårdare tag mot kriminella. Att man kanske ingriper väldigt tidigt. Annat är en upprensning av svartjobbet inom restaurangbranschen i Göteborg. Något som man gjort på det betydligt bättre sätt i Stockholm. Ty denna verksamhet är en del av det som maffiagängen i Göteborg lever på.

Men viktigast är att ta bort gängens rekryteringsmöjligheter. Det kan man inte göra med polisiära metoder. Det kan man bara göra med sociala åtgärder. Det enda som kan skapa svårigheter för gängen att rekrytera är en återställd välfärdspolitik. Och då snackar jag om en återställning till1970-talets nivå. För då ger man möjligheter för människor som är sjuka att leva på sin ersättning från staten och kommunen. Man ger möjlighet för folk att leva på a-kasseersättningen. Helt enkelt får de fattigaste bättre villkor och behöver inte vända sig till kriminalitet för att överleva.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

6 svar på “Beatrice Ask och gangstergängen”

 1. Men hallå, friska ungdomar frigör sig från sina föräldrar under tonåren och då behövs andra sjysta vuxna att luta sig mot. Var det inte i Göteborg som ett gäng poliser drev en ungdomsgård på 70-talet, där ganska tuffa metoder tillämpades? Jag har ett svagt minne av ett studiebesök där dessa ”fritidsledare” demonstrerade hur man sparkade bort slappa ungdomars fötter om man lagt upp dem på soffbordet. Vi besökare ansågs visst tillhöra ”pissljumma” liberaler, som tyckte att man borde kunna prata om uppförande och vad som måste göras om någon missköter sig. Min erfarenhet är att vi samhällsmedborgare har de ungdomar vi förtjänar.

 2. Det är klart att vi har de ungdomar vi förtjänar. Vi vuxna måste naturligtvis bry oss. Men det är inte enbart en sak för familjen. Det är allas ansvar. Jag måste bry mig även om andras barn och barnbarn.

 3. ”Beatrice Ask sa en bra sak när hon mötte polisledningen i Göteborg:

  – Man kan inte heller komma ifrån att vi har haft en utveckling där många unga människor i dag driver omkring rotlösa. Den kriminella världen och identiteten kommer för dem att bli en ersättning för familjen.”

  ”Jag håller med henne. Men en viss tvekan.”

  ”En sak är hårdare tag mot kriminella. Att man kanske ingriper väldigt tidigt.”

  Dessa är citat från ovan.

  Givetvis har Beatric Ask rätt att familjen har det yttersta ansvaret. MEN, det är viktigt att alla delar i samhället fungerar. Faller en bit, såsom polisväsendet har fallit, faller hela grundtryggheten. Den trygghet vi hade inför polisen förr är som bortblåst. Titta bara på det förtroende man har för polisen i Argentina och Brasilien tex. Rio de Janeiro. Polisen är korrumperad. Jag kan se liknande tendenser i Sverige. CEO:ar som skriver ut miljonbelopp ur företaget i privat bruk. Styrelser som hänger ut oskyldiga människor i media etc. etc. Alla har vi ett eget ansvar men vad vi glömmer bort är ansvaret gentemot medmänniskan, gentemot din granne, gentemot den hemlöse, gentemot den arroganta, gentemot missbrukaren, gentemot Carolina Gynning och Linda Rosing. Vad ni glömmer är att de är ett offer av media. Media har skapat dessa hemska varelser. Carolina Gynnig är världens gulligaste tjej. Vad ni väljer att se är hennes förstorade bröst, hennes platinablonda hår. Vad jag har valt är att se hennes enormt stora hjärta, charm och glimten i ögat. Vad jag har valt att bortse från är min egen litenhet och jag har tittat på henne i ett större perspektiv. Hon är gudomligt vacker, det kan ingen förneka. Jag kan också vara gudomligt vacker, det kan heller ingen förneka. Men Carro är det på sitt sätt och jag på mitt sätt. Hur roligt tror ni det egentligen är för killar att endast se blatinablonda tjejer med förstorade tuttar ??? Egentligen. Om man tänker efter. Så jag ber er därför om du läser den här texten. Tänk efter en extra gång innan du dissar Carolina Gynning.

  Det var allt för lilla mig.

  Du kan gärna dissa folk men dissa då mig, en person som kan hantera det i stället för att gå till hårt angrepp mot Linda Rosing. Vad har hon gjort egentligen som påverkar ditt liv negativt ? Ingenting, just ingenting. Vad har du då för rätt att kritisera henne öppet. Gör det i sådana fall i ansikte mot ansikte. Jag tycker faktiskt att hon är värd den respekten.

 4. Viveka: Jag förstår inte riktigt vad Linda Rosing och Carolina Gynning har med detta att göra?

  Eller var nånstans de dissas?

 5. Hej Anders,

  Linda Rosing och Carolina Gynning har absolut ingenting med det här att göra.

  Var någonstans de dissas?

  Bland annat Aftonbladet och Expressen, kvällstidningarna skriver om dessa två tjejer tämligen regelbundet. De publicerar vidare bilder som jag personligen inte tycker är acceptabelt. Vidare dissas de bland kollegor och i folkmun. Jag vet att en kollega eller medarbetare till Carolina Gynning var mer intresserad av hennes fysiska kroppsdelar är hennes arbete som programledare för ’Förkväll’. Vidare var det en privatperson (manlig sådan) som ringde in till The Voice i Göteborg och kallade Carolina Gynning för ’slyna’ efter att ha sett första programmet av ’I huvudet på Carolina Gynning’. Jag tycker inte det är OK och självklart är jag mycket väl medveten om att det inte har med den här frågan att göra MEN vad jag ville ta upp till debatt och poängtera att allt hör samman. Allt länkar samman med varandra. Fungerar inte den ena biten i en välfärd, fungerar inte den andra. Vad jag menar är att om vi, låt oss säga, hade tio fungerande institutioner och en av dessa inte fungerar alls. Då blir det problem med de andra nio institutionerna.

  Alltsåledes, fungerar inte sjukvården, kan det tendera till att det blir svårare för Polisenheten att kunna fokusera på de tungt kriminella människorna eftersom fokusen blir på småbrott såsom killar i yngre tonåren kastar ägg på fönstrena hos pensionärer eller trakasserar dem nattetid. Det i sin tur gör att Polisen inte hinner med samtliga ärenden och de får därför kritik för att inte göra ett tillräckligt bra jobb. Vidare, om man mår dåligt mentalt eller fysiskt behöver man hjälp. Det är svårt för överläkare att ta hand om samtliga patienter på en mottagning, låt oss säga MAS i Malmö, om det endast finns resurser till en läkare men samtidigt sitter tjugo patienter och väntar. Då handlar det om liv och död för dessa. Ska då samtidigt Linda Rosing som har haft personlig problem och något hon verkligen försöker att åtgärda dem genom att besöka den sjukvård vi har i vårt samhälle och ej får den hjälp hon behöver, kan det lätt gå ut över något annat. I detta fallet hamna snett eller begå ett misstag som för konsekvenser med sig både för sig själv och andra.

  Min poäng som kanske var luddig i mitt tidigare inlägg, är att det är viktigt att inte bara en institution fungerar på ett bra sätt utan att det finns ett fungerande samarbete mellan polisväsende, rättsväsende, media, sjukvård etc. för att vi ska kunna bekämpa riktigt tung kriminalitet.

  Vänliga Hälsningar,
  Viveka Hansson

Kommentarer är stängda.