Positiv sammanflätning

I Göteborgs-Posten läste jag en artikel om New York. Eller rättare sagt den handlar om den offentliga debatten i USA och New York (artikeln av Gabriel Byström finns tyvärr inte på nätet). Naturligtvis tas sådant som det minskande läsandet av papperstidningar i USA upp i artikeln, men det jag tycker är intressantast är det som skrivs om fragmentiseringen av det offentliga samtalet.

Tidigare distribuerades nyhter via några få kanaler, medborgarna agerade i huvudsak utifrån samma uppsättning fakta även om dessa tolkades olika. I dag serveras nyheter på ett helt annat sätt.

//

Fler och fler söker nyheter som fungerar som ett eko av deras egna åsikter. Att NPR, den amerikanska motsvarigheten till Sveriges Radio, knappast finns på mediakartan är inte helt överraskande. Allt färre är intresserade av rak, fristående nyhetsförmedling. Riskerna är uppenbara. Den gemensamma omvärldsbilden försvinner. Och utan en sådan blir det svårt att föra en mer komplex diskussion. Om kartorna inte är lika går det knappast att enas om färdriktningen.

Med detta i minne kan vi nu kanske se utvecklingen med Twingly och inom bloggosfären i ett annat ljus. Det kanske i själva verket är bra att bloggosfären blir mer sammanflätad med gammelmedia. Bra att vi alla diskuterar utifrån samma verklighetsbild (oavsett om vi tycker den är falsk eller sann). Efter att bloggarnas blygsamma framväxt och gammelmedias relativa tillbakagång liksom minskat tidningsläsande (eller har vi det, vad betyder egentligen gratistidningarna för läsandet?) lett till en ökad individualisering och fragmentisering av diskussionen leder nu de nya vertygen inom bloggosfären till en mer gemensam diskussion.

Bloggarna blir så en sammankopplande länk, ettt mediaformat som förenar, snarare än fragmentiserar. För mig känns det som en positiv sak, inte nåt negativt. Och då får vi nog svälja att gammelmedia dominerar hos Google. Än så länge har ju den betydligt fler läsare än vad bloggare har i Sverige. För det som är bra för samhället är väl bra för bloggarna. Det som är bra för diskussionen är ju bra för både tidningar, bloggar och samhälle. Eller?

Så vi bloggare ska väl snarast Twingla, länka och pinga mer än vad vi gör. Sätt igång. Knyt ihop debatten och låt oss få en stor gemensam diskussion. Fast kanske ska vi göra det med ”nofollow”-länkar som Webbsnack föreslår?

Intressant?
Bloggat: Nikke Index, Beta Alfa1, Beta Alfa2, Uppkopplat, Webbsnack
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
———————————————————————
Ett tack till Knuff som hjälpte mig hitta blogginläggen jag länkar till. I övrigt skrivs det idag i bloggosfäen om Cirkus Annapolis, Israel, Palestina och USA hos Jinge, om Tidskriften NEO och pejorativa uttryck inom politiken hos Biology an Politics och om arkitektur och det nya biblioteket i Stockholm hos Approximation.

Ett svar på “Positiv sammanflätning”

Kommentarer är stängda.