Okunnigt om stalinismen

Claes Armodsson har idag på ledarsidan i SVD visat sin ”Förfärande okunskap om kommunismen”. I artikeln fins det vissa saker som jag håller med om, men då är det förstås inte Armodsson som framför dem utan helt andra personer. Sålunda säger Vytautas Landsbergis att Estland, Lettland och Litauen inte ska kallas ”lydstater” under Sovjet. Det är helt felaktigt menar han och det menar jag också, för de var ockuperade av Sovjet, de var inga lydstater.

Därifrån fortsätter Armodsson till att underförstått kräva en slags yrkesförbud i Sverige. För Armodsson verkar inte tycka att det är lämpligt att människor med vänsteråsikter ska få jobba på Forum För Levande Historia (FFLH). Detta visar vilken djup okunskap Armodsson har om Sovjet-systemet. För de som förföljdes allra hårdast i Sovjet under stalin och stalinismen var andra vänstermänniskor. De som mördades först och spärrades in tidigast i Gulag etc var vänsterfolk. Trotskister, anarkister osv. Först när dessa mördats och jagats bort vände sig Stalin mot andra för att förfölja och mörda dem. Dessutom visar det vilken ytlig uppfattnign om demokrati och åsiktsfrihet SVD och Armodsson har. Sådant ska tydligen bara gälla för människor med högeråsikter.

Armodsson har med artikeln visat sig vara precis lika propgandistiskt odemokratisk och okunnig som propagandamakarna i Stalins Sovjet. Han liknar därvidlag sin kollega, propagandaminister Per G.

Sen tar han upp att moderaten Bergström använder pseudonymen KGB i sitt TV-program. Men kanske är det symptomatiskt att just en moderat gör detta. Att det just är en moderat som är så osmaklig.

Läs mer om stalinism och FFLH.

Intressant?
Borgarmedia: SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

10 svar på “Okunnigt om stalinismen”

 1. ”Claes Armodsson”

  Vilken seriös debatteknik, Skall vi kalla dig Fanders Dumsson?

  ”För Armodsson verkar inte tycka att det är lämpligt att människor med vänsteråsikter ska få jobba på Forum För Levande Historia (FFLH)”

  Var säger han det?

 2. Nu kräver inte Armodsson något yrkesförbud för vänstermänniskor, däremot menar han att det är olycklig sammansättning i Forumet med en övervikt av personer med förflutet i vänstern. Eller för att formulera det koncist, sammansättningen av Fourmet uppfyller inte kriterierna för opartiskhet och objektivitet. Jag håller inte med dig om att vänstermänniskor var det som förföljdes hårdast inom stalinismen, visst det var en hel del vänstermänniskor som drabbades i samband med utrensningarna inom partiet/ de sovjetiska myndigheterna och skådeprocesserna. De blev offer för den interna maktkampen. Men det var ett intet mot vad som drabbades de som var s k kulaker, religiösa och de som hade fel klassbakgrund. Det var de som förföljdes allra hårdast och de var redan utrensade från systemet eftersom det var Lenin som hade börjat eftersom han ville utrota dem då de sågs som ett hot mot det s k proletära paradiset. Förföljelsen av dem fortsatte som bekant även när stalinismen klingade av och via chrustjuv stelnade i brejznevism. Men då spärrade man in dem på mentalsjukhus istället och proppade dem fulla med droger…
  Ett av problemet har ju som bekant varit att det varit få inom vänstern som velat kännas vid förtrycket och misshälligheterna i de kommunistiska systemen. En av de få undantagen var George Orwell men så blev hans bok Djurfarmen också brännmärkt som borgerlig propaganda.

 3. Var har Du fått det ifrån att KGB skulle vara moderat.
  Han tillhörde Gramscivänstern på 60-70-talet.
  Om han har konverterat så är det ju enbart trevligt men jag är tveksam till det,
  Din benämning om att en moderat skulle vara osmaklig faller enbart tillbaka på Dig själv.
  Vad skulle man då kalla en kommunist?
  Det vore trevligt om vi kunde hålla en saklig och väluppfostrad debatt utan personliga påhopp.
  Var faktiskt väldigt tveksam om jag skulle kommentera Din kränkning av KGB.

  Bodil

 4. Det säger ju bara att det är osmakligt att använda ”KGB” som sina initialer, ingenting om personen. Precis som att jag kan tänka mig att folk inte vill använda ”SS” eller liknande initialer.

 5. Men snälla, killen heter ju K G Bergström. Hans initialer ÄR KGB. Skall han ljuga och kalla sig KYB eller nåt? Skall han byta namn?

  Det är som om klaga på en kille som heter Anders Hanssson har samma initialer som Hitler. Där väl för fan inte hans fel.

 6. KGB har aldrig tillhört vänstern. Han satt i kommunfullmäktige för moderaterna i Kalix.

  Det har sina problem med förkortninagr. Man kan faktiskt välja. Jag använder aldrig AS. Istället ATS. KG Bergström behöver inte använda KGB, han kan använda K-G.B. Eller nåt annat. Programmakarna kunde kallat programmet KåGe eller bara Bergström. Det finns mycket att välja på. Så osmakligt av en moderat är det alltså.

 7. Fortfarande, om någon heter Sune Svenningson, så kommer han nog använda ett mellannamn i sina initialer. Få personer skulle kalla hans tv-program för ”SS” eller vilja att han använder det i media, och troligtvis skulle han vara främsta representant för den tanken.

Kommentarer är stängda.