Facket, LAS och rött hår

Killen med färgat hår som fick gå hem från jobbet var inte medlem i facket. Det betyder att lagarna viersligen gäller för honom också. Men att han får driva frågan om sin anställning och sina anställningsförhållanden själv. Hade han varit med i facket hade hans fackliga representanter företrätt honom. Det finns fördelar med fackligt medlemsskap

Det förändrar dock inte själva grundfrågan. Ska man kunna tvingas gå hem från jobbet på grund av sitt utseende? Natuligtvis inte. Varken utseende, kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller nåt annat än grov misskötsel ger eller ska ge arbetsgivaren möjlighet att skicka hem folk. Speciellt inte som det inte stod någonting om vårdat yttre (med specifikation på vad det innebär) i anställningskontrakt eller kollektivavtal.

Frågan är också vad det handlar om för slags arbetsgivare. Skulle en rödhårig tjej med örhängen och piercing också skickats hem? Eller en kille med tatueringar i massor? Eller en med svåra ärrbildningar på armar och ansikte? Det kanske är en sån här arbetsgivare? Eller om han hade haft fel namn, vilket ju leder till uppsägning hos en del andra arbetsgivare.

Frågan är ju också i slutändan om det hela inte är ett fall av mobbing? Något som den välkände lögnaren Stefan Fölster verkar vilja legalisera. Ja nog är det en bisarr värld vi lever i.

Bloggat: Alliansfritt Sverige, Kulturbloggen
Borgarmedia: AB1, DN (Finns ej på nätet, men hos LO), Resume, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 svar på “Facket, LAS och rött hår”

  1. Kom ihåg att kunden alltid har rätt. Om kunden vänder i dörren pga att personalen ser ut som en luffare så är det bara att anpassa sig. Utan kunder-ingen verksamhet-inget jobb.

  2. Intressant frågeställning. En av de snorkiga hovmästarna på personalrestaurangen jag äter lunch på tyckte att det var ett klart fall och att killen definitivt skulle bli av med jobbet. Den jävlen är inte min chef, så jag var rätt dryg mot honom och ställde riktigt tuffa motfrågor varpå han blev argare och argare. Till sist frågade jag den skallige mannen vad han skulle säga den dag när man förlorar jobbet på grund av skallighet. Då ville han plötsligt inte vara med och ha åsikter mer=)

Kommentarer är stängda.