Ett val med fusk

Vi har i helgen sett en demokratisk folkomröstning och ett odemokratiskt val. Valet i Ryssland uppvisar i sort sett allt som diskvalificerar det från att kallas demokratiskt. I alla fall enligt oppositionen. OSSE, med sina fåtaliga valobservatörer, har ännu inte kommit med ett officiellt ställningstagande.

Dett ur min synpunkt är bara det at ha en sån hög spärr, 7% av rösterna, för att komma in i parlamentet, bara det helt odemokratiskt. Danmark med sin mer adekvata 2%-procentspärr tycker jag är en demokratisk förebild när det gäller just den aspekten. Lägre spärr ger en bättre representativitet för ett parlament och därmed också en större demokratisk trovärdighet.

Även kommunistpartiet, ett av fyra partier som kom in i duman, protesterar mot valet och tänker överklaga resultatet.

Det finns emellertid aspekter där valet i Ryssland varit mer demokratiskt än i en del andra länder. Valdeltgandet var i jämförelse med USA högt. I USA ligger det kring 40%, något som i sig innebären dålig representatvitet för de valda och därmed en bristande demokrati.

Och snart är det dags för valomgång två i det odemkratiska Ryssland. Putin lär vinna lätt, med hjälp av popularitet, för han är populär, och valfusk. För en gångs skull håller jag med folkpartiets Birgitta Ohlsson. Ryssland är en skendemokrati.

Bloggat: Jinge om Putin, Biology and Politics, Den onödiga samtiden
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SVD1, SVD2, SVD3
Andra bloggar om: , , , ,

5 svar på “Ett val med fusk”

 1. I ett så enormt stort land så går det säkert att hitta exempel på valfusk, om man kollar upp alla de nästan 100.000 vallokalerna. Detsamma kan man förstås göra i andra stora länder med demokratiska val, som USA eller Indien.

  Men att gå därifrån till att påstå att Putin vunnit ”tack vare fusk” är något helt annat. Det har han inte. Andelen på drygt 60% som röstade på Enade Ryssland stämmer mycket väl överrens med de mängder av opinionsundersökningar som har gjorts, både av ryska och av utländska organisationer. Resultaten har varit samstämmiga, och de stämmer mycket bra med valresultatet.

  Svensk medias rapportering om det hela är dock under all kritik, och liknar inget annat än ren propaganda- och indoktrinerings-TV. Exempelvis Rapport igår stod för ett helt huvudlöst resultat. Först påstår reportern att ”Putin har stöd av runt 80% av opinionen”, vilket inte är sant, utan en överdrift. Sedan meddelar samme reporter att de första resultaten tyder på 62,5% för Enade Ryssland, och att detta resultat minsann har uppnåtts med hjälp av en massa valfusk. ”Men vänta, lite”, utbrister rimligen en tänkande TV-tittare, ”nyss påstod du ju själv att 80% stödjer Putin, så varför skulle hans stödparti då inte kunna få drygt 60% av rösterna utan fusk???”. Den minst sagt haltande logiken förklarades aldrig för tittarna.

  Svensja tidningars skriverier om Ryssland är fulla av överdrifter, faktafel, håddragna vinklingar och ibland rena lögner. För att ta ett litet exempel: I samband med de Kasparov-ledda demonstrationerna förra helgen så påstod Dagens Nyheter att demonstrationerna ”inte nämndes av en enda stor TV-kanal”. Men på Youtube fanns det utlagt ett klipp från den stora privata kanalen REN-TV, som visade ett 7 minuter långt nyhetsinslag om demonstrationera. Kanalen når drygt 100 miljoner ryska tittare. Dessutom kunde man på lenta.ru läsa en noggrann redogörelse för vad olika ryska TV-kanaler hade sagt om demonstrationerna, och där var även de statligt ägda kanalerna representerade.

  Svenska folket förs till stor del bakom ljuset av våra media när det gäller rysk politik.

 2. Svenskarna fors bakom ljuset nar det galler svensk politik av media. Nar dom inte har nyheter sa fabriceras dom. Varst ar anda vanstertidningarna, aven om Expressen ar vardig att dela samma attribut med dom. Ma sa vara att man pastar att det ar ett odemokratiskt val. Men Ryssland ar odemokratiskt land. Det jag last av Anna Politkovskaya har varit skrammande. Du for ocksa en bakom ljuset helt klart…

 3. Är det nåt att ha,jag menar den demokrati vi kämpar för för att upprätt hålla?Jag tror inte det.Kolla bara vilka som sitter vid makten nu!

 4. När det gäller Anna Politkovskaya, så tystnade kritiken från väst efter ett antal gripande i Ryssland. Någon som vet status i fallet? OBS! Jag vet inte vad som har hänt, men media brukar tystna när dem upptäcker att dem har fel. Många har blivit dömda av media pga. rykten och liknande, därför är jag nyfiken på varför det har blivit så tyst.

Kommentarer är stängda.