Myten om det vänstervridna SVT

Det är uppenbarligen inte bara jag reagerar som reagerar på så uppenbart vrickade påståenden om SVT:s vänstervridning som Göran Skytte och Per Gudmundson har presterat på SVD:s sidor. Micke Leijnegard, som ju i och för sig kan sägas vara part i målet, reagerar också på vad som nog måste anses som snedvriden kommersiell och politisk propaganda från såna som Skytte, Gudmundson och Adaktusson. Så här skriver han bland annat:

Nej, det är sannerligen dags att avliva myten om ”sosse-tv”. Bara den som bär ideologisk ögon-bindel kan ha missat att public service är en gemensam europeisk idé. Länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien har snarlika system som dessutom betalas av mer än 90 procent av befolkningen. Hur skulle det rimligen kunna ha med svensk socialdemokrati att göra?

Jag går förstås längre än Leijnegard och menar att även SVT är en högervriden borgerlig propagandakanal som i huvdsak går maktens ärenden och att Skytte i huvudsak snackar skit. Högerextrem skit. Måhända lite bättre än de rent kommersiella kanalerna. Men bara marginellt. Trots allt, det går inte att köpa nyhetsutrymme i SVT och SR på samma sätt som i TV4 och andra kanaler som är beroende av reklamintäkter. Därför tycker jag också att vi ska ha ett offentligt kontrollerat TV- och radioföretag. Trots att det idag är alldeles för maktvänligt.

Det är en myt att SVT skulle vara vänster på något sätt. En tramsig och dum myt som vidmakthålls av reklamfinansierad media och högervridna debattörer i ett hopp om att på så sätt kunna få fler läsare och tittare.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
—————————————————————————-
I övrigt levererar Biology and Politics en bredsida mot Jan Myrdal, Esbati skriver om vård, Jinge fortsätter agera klassens ordningsman (vilket i och för sig inte behöver vara fel, men ibland känns lite tröttsamt) och Fredrich Legnemark ger lite inblickar i lokalpolitik i Borås längs med 2:ans busslinje.

18 svar på “Myten om det vänstervridna SVT”

 1. Hej!

  Jag ville bara säga att jag håller med dig helt och fullt! Jag tycker också att SVT är en högervriden borgerlig propagandaskandal! Lite bättre är det allt än de kommersiella kanalerna, men om Skytte fått bestämma så skulle väl alla kanaler vara kommersiella och högervrida till sin yttersta spets.

 2. Jag tror det bottnar i att ni inte tycker det är att ”vinkla” när man gör ner en borgerlig regering dag efter dag under en chimär bild av objektivitet. Det vore i mina ögon konstigt om inte SVT:s program vart ganska vänstervridna. Det räcker med att ta del av opnionsundersökningarna som gjorts de senaste åren. De visar ju att de borgerliga sympatisörerna utgör ungefär en fjärdedel av journalistkåren. I verkligheten vann ju faktiskt de borgerliga (trots en synkroniserad insats från SVT:s många journalister) i demokratiskt val. DEt verkar ni älska att glömma!

 3. För femtielfte gången: För mig är socialdemokraterna och deras officiella politiska linje inte vänster utan höger. Man försvarar kapitalismen, privatiseringar osv. Precis som SVT. Det är höger.

  Följaktligen är majoriteten av journalister inte vänster. Även när man är vänster syns detta inte i det man skriver. Utan det är nyliberal propaganda rakt över i allmänhet (socialliberal i vissa tidningar som GP), men ytterst sällan vänster. Vissa undantag finns, Aftonbladet Kultur och Dala-Demokraten exempelvis.

  Inte heller håler jag med om beskrivningen ”att göra ner borgerliga regeringen dag efter dag”. Det stämmer helt enkelt inte. De enda som gör ner den borgerliga regringen är de själva. De gräver sin gen grav alltså. Att rapportera vad de gör, på positivt sätt som SVT och de flesta media gör, inebär inte att man ”gör ner”. men fertsom folk inte vill ha alliansregringens politik är även detta tillräckligt för att göra folk förbannade.

 4. Anders: Jag tror de flesta utgår efter en mittlinje strax höger om Socialdemokraterna, i alla fall gör jag det, och det bidrar förstås till förvirringen att alla använder olika mittlinjer (då blir alla som har en annan åsikt än en själv vinklade). Kanske det vore rimligare att påstå att SVT är sossevinklade och inte vänstervinklade? Det ordet vore för mig synonymt med ”vänstervinklad” men för dig ”högervinklad”.

 5. Magnus, det skulle jag se som en bättre beteckning. Även om jag kanske inte håller med ändå. Men det skulle i alla fall klargöra skillnader/likheter i åsikter bättre. Vänster och höger är ju relativt utifrån betraktarens position.

  Vänster för mig är om man är mot kapitalism (vilket många enskilda sossar är men inte sossarna som parti) och så ser de flesta människor på vänsterkanten det hela. Det är samma förvirring som dyker upp när jag å min sida inte skiljer mellan olika (som jag ser det ) extremhögerriktningar, fascism, libertarianism osv.

  Det får nog fortsätta så. Men skulle orsaka mindre problem ocm folk faktiskt läste vad man skrivit förut också (Jag vet, jag gör garanterat precis samma misstag mängder med gånger per vecka, det är inte så lätt att läsa ordentligt alltid)

 6. Antagligen måste man vara långt till vänster själv för att inte fatta svensk TV har länge varit vänstervriden. Nu på senare tid har det tydligen blivit lite bättre, men den lutar ändå till vänster.

  Jag instämmer helt med Göran Skytte i sin artikel som man här vill kritisera. Då jag själv bott i USA hela mitt vuxna liv, kan kanske t.o.m. svenska vänsterextrimister förstå varför jag tycker svensk TV ibland är rena propagandamaskinen för både socialister och feminister.

  Att påstå det är en myt att svensk TV är vänstervriden är en lögn. Vad som är myt är istället många svenskars bild av USA som dom fått genom svensk vänster-TV. Utan USA hade dessa bloggar inte ens kunnat försigå, och svenska s.k. vänster hade istället drömt om att fly till USA.

  Men flesta svenska journalister med få undantag som Göran Skytte och Lennart Nilsson have no clue what’s happening in the real world.

 7. Ursäkta men jag menade nog Ulf Nilsson i min förra kommentar. Han har varit utlandskorrespondent i New York om jag fattat rätt, och därför vet han vad han skriver om i svensk media. Han bor nu i Paris, och vågar vara uppriktig i sina artiklar.

  Annars är det tydligen så att flesta svenska journalister måste vara accepterade i det svenska godtagna vänster-mediet, annars blir dom troligen mobbade och utstötta. Det är nog en fråga om att överleva.

 8. Propagandamaskin för feminister…och Ulf Nilsson är en seriös journalist.
  Ja du är rolig du John

 9. Jag kan hålla med dig om att SVT gått maktens ärenden. Notera tempus ‚Äì gått. Så var fallet så länge vi hade socialdemokratiska regeringar.
  Hur kan du säga att det är en myt att SVT är vänster? Har du varit med och lyssnat på redaktionsmötena där man bestämmer dagens nyhetsinnehåll? Det är inte så mycket det som sägs på SVT utan det som inte sägs som bidrar till vänstervinklingen.
  Vi vet ju att majoriteten av Sveriges journalister är sossar, vänster eller miljöpartister och så en samling folkpartister. Borgerliga är bara ekonomijournalisterna.
  Och du bör hålla dig till vedertagna definitioner om du inte bara vänder dig till din egen lilla sekt utan vill kommunicera med folk i gemen.

 10. Ja, Ulf Nilson får nog anses vara rejält höger/konservativ jämfört med mainstream-media i Sverige.

  Men ifall någon av belackarna missade det var det inte det som var poängen. Vad som sas var att Ulf Nilson ser och observerar vänstermarnineringen, inte att han själv skulle utgöra något centrum eller neutral position.

  Sen skriver han krönikor numera, och jag ifrågasätter om du har någon aning om kvalitén hos hans journalistiska värv, Lasse.

  Men så var ju min poäng också att resonemangen lätt blir uppåt väggarna om man inte ens förstår innehållet i vad som avhandlas …

 11. Ulla Marianne –

  Vedertagna begrepp? Vad betyder det? Det är inte vedertaget att sossarna är vänster. De själva betecknar sig inte som vänster, utan som socialdemokratiska. Deras åsikter har rört sig mer och mer mot det kapitalistiska hållet. Deras regeringar har gjort samma saker som de borgerliga, bara lite långsammare.

  Att säga att de är vänster är för mig helt felaktigt. Det är inget vedertaget begrepp. En sosse skulle troligtvis inte heller säga att media är vänstervridet, och vi har rätt många sossar i Sverige. De borde väl isåfall definiera vad som är det vedertagna? Eller inte?

  Borde kanske alltid majoritetens vedertagna begrepp regera? Så kan vi aldrig ifrågasätta något.. det vore fint.

 12. Z

  En av poängerna är att SvT nästan undantagslöst har kritiserat från vänsterhåll.

  Borgerliga politiker har självfallet fått sina fiskar varma med argument om ’borde inte alla de som det är synd om få mer av allt dom behöver’?

  Men även (s) politiker har oftast fått samma kritik när man gjort reportage.

 13. Svts nyheter är mycket mycket vänstervridna. Det är ett fullständigt annat klimat när någon från alliansen intervjuas än ifall en rödgrön intervjuas. Det är mycket svårt att sätta direkta exempel, men jag hittar inte på något alls!! Många av Svts reportrar är mycket mera påträngande och kritiska ifall de intervjuar en person från alliansen.
  Men ett exempel är när Andreas Carlgren fick frågan om vad som förbättrats med bilismen i Sverige, när innan miljöministern hunnit säga hälften av det första exemplet så avbryter reporten och ber om ett uttalande från en annan person i studion.
  Jag är trött på att svt säger sig vara politiskt nollställt, never been never will be

Kommentarer är stängda.