Oskyldig vaktchef – trots övertygande bevis?

Ibland förundras man över en del människor. Vakter är en sådan grupp. Försvarsadvokater en annan. I kombination blir detta helt oslagbart när det gäller att fara fram med egna verklighetsbilder. Vaktchefen från Café Opera som dömts till fängelse för grov misshandel, bland annat med hjälp av SMS-meddelanden, anser att han är oskyldig. Försvarsadvokaten följer upp och säger att eftersom en nämndeman ville döma honom hårt är det hela jäv.

Med det resomenaget är samtliga domar efter kravallerna i Göteborg 2001 att betrakta som ogiltiga. Där hade åklagare och domare redan innan rättegångarna ett möte där man bestämde hur långa straffen skulle bli. Dessutom undertecknade debattartiklar i media för att trycka på för hårdare straff. Men efter detta sidopår tillbaka till vaktchefen.

Han dömdes faktiskt till fängelse trots att hans vaktkollegor och vittnen ljög i rättegången. Så mycket ljög de att åklagaren funderar på att anmäla dem för mened. I det perspektivet framstår det som ovanligt riskfyllt eller rent utav korkat att överklaga domen. Försvarsadvokaten och vaktchefen framstå i en allt underligare dager faktiskt. Det aktuella fallet gör också att man funderar över om det verkligen gick rätt till i rättegångar och utredningar kring tidigare SSU-ordföranden Anna Sjödin. Det kanske finns anledning att titta på det fallet igen. Nu när vi sett att vakter troligen ljuger som borstbindare.

Det finns också all anledning av det som utspelats under denna rättsprocess att i framtida rättegångar med vakter inblandade fundera över sanningshalten i allt som vakter säger.

Borgarmedia: DN1, DN2, AB, DN3, DN4
Andra bloggar om: , , , , , , ,
————————————————————————–
I bloggosfären: Jinge om provokatörer och troll och Esbati om klimatet,

3 svar på “Oskyldig vaktchef – trots övertygande bevis?”

  1. Det intressanta här är hur i helvete man kan tycka att 1 år och 8 månader är ett ”långt” straff för någon som orsakat en annan människa livshotande skador. Ett rimligare straff hade varit 5 års fängelse. Att banka ner någon helt oprovocerat är i min värld värre än alla skattebrott och liknande. Men tydligen är människoliv inte särskilt viktigt enligt det svenska rättssystemet. Pengar däremot, då kan vi börja snacka höga straff.
    Det är dags att låsa in dessa grottmänniskor som inte kan låta bli våld, och det nu.

  2. Du tolkar in saker i artikeln som inte står där. Detta är ju kärnan i jävanklagelsen: ”Nämndemannen är jävig eftersom hon har tagit ställning i skuldfrågan under pseudonym på ett internetforum.”

    Dessutom generaliserar du ju varenda vakt i samhället grovt och försöker vrida detta till något stöd för Anna Sjödins fall.

Kommentarer är stängda.