Njal har inget med Bandidos att göra

Den vänskap och den sammanhållning som leder till Bergtora går i döden för sin man i Njals saga har absolut inget med den ”sammanhållning” som finns i gangstergängen. För den sammanhållningen handlar bara om makt och pengar. Gangstergängen är bara den ultimata konsekvensen av kapitalismen. Allt är för profitens skull. Det är vänskap för makten och profitens skull. På ett sätt kan man säga att det som mest liknar gangstergängens verksamhet är storfinansens verksamhet. För i båda gäller det att rädda sitt eget skinn först i fall det uppstått problem. Om någon varit Bergtoras situation i dagens gangstergäng hade deenna/denne bara lämnat Njal i sticket, räddat sig själv och låtit Njal dö.

Maria Abrahamsson kan fattiga svenskars verklighet dåligt. Hon kan sina sagor dåligt och frågan är om det egentligen finns något som den arroganta damen på SVD kan bra.

Det finns ingen rakt linje mellan medeltidens Island och dagens kapitalistiska Sverige. Däremot finns det en rak linje mellan de villkor som gäller i storfinansens värld och de villkor som gäller i gangstergängens verksamhet. Man offrar folk om det behövs. Man utser målvakter och såna som får ta straffet. Såna som Ramqvist i Skandia. Medan de riktigt fula och höga typerna går fria. Såna som Lars-Eric Petersson i Skandia. Eller som Naser själv i Naserligan. De korrumperade och maktfullkom,liga som Ilmar Reepalu i Malmö liksom den byggare som fått bygga så mycket i Malmö går fria. Stortjuvarna går fria, men småtjuvarna åker dit.

Så är det inte i Njals saga. Där åker alla dit. Även de största och mäktigaste. Såna som Njal själv.

"En stav står ännu
av Njals starka hus.
De andra ödde Sigfus'
dristiga söner med eld.
Nu är hugstore
Hoskuld hämnad.
Eld kom i bänkarna.
Som ett bål brann huset."

"-------- låt tårars
regn rinna från bågade
bryn. Spjutens vassa
kamp henne ve vållade----"

På Njals tid kanske det ibland handlade om heder, hämnd och liknande saker. Den kulturen var mer lika den kultur som ännu gällde på Kreta när jag bodde där på 1970-talet. Eller lik den hederskultur som finns i avsides belägna och kulturellt/ekonomiskt isolerade delar av Mellanöstern. Men idag, under kapitalismen handlar allt om profit, vinst och makt. Även inom gangstergängen.

Intressant?
Bloggat: Jinge1, Jinge2,
Borgarmedia:SVD DN1 AB1 AB2 HD, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback:   Handeln ökar inte allas välstånd — Mullvaden()

 • maria abrahamsson

  Hej Svensson!
  Kul att mitt opus från i dag fick igång dig. Det är inte alla som hugger på Njal.
  Frid
  Maria A

 • Anders_S

  Maria, Det är kanske inte så många som lästa Njals saga,eller är i besittning av ett eget exemplar. En fascinerande bok, därom kan vi säkert vara överens, även om vi inte är så överens om så mycket annars.

 • Arthur

  ”Stortjuvarna går fria, men småtjuvarna åker dit.”

  Det var optimistiskt. Jag är mer av uppfatningen att Stortjuvarna går fria, men småtjuvarna går också fria. De som åker dit är vanliga Svensson som aldrig gjort en fluga förnär.

 • Pingback: Gangstergäng sköt mot åklagare? | Svensson()