Mansförtryck?

Per Ström verkar vara en underlig man. Han har upptäckt att det finns män som behandlas illa i det svenska systemet. Därför finns det ett mansförtryck menar han. Ytterligare ett bevis på detta enligt Per Ström är att i vårdnadstvister så vinner kvinnorna 95% av fallen.

Så urbota dumt. Det är ju uppenbart att männen är i överordnad position gentemot kvinnorna i samhället. På samma position har man oftast högre lön när man är man. Yrken som domineras av män har högre löner än yrken som domineras av kvinnor. Det finns fler män på höga positioner i samhället än det finns kvinnor osv. Detta förändras inte av att kvinnor vinner vårdnadstvister eller att det finns män som behandlas illa, eller t.o.m. misshandlas av sina kvinnor.

Det kanske är riktigt att kvinnor ska vinna vårdnadstvisterna. Fall som går så långt kanske handlar om män som har alkoholproblem, män som misshandlar, män som begår övergrepp mot barn. Jag vet inte, men jag misstänker att det faktiskt kan vara så . Naturligtvis inte alla fall och det finns säkert fall där domslutet blir fel. Men det förändrar knappast strukturerna i samhället.

Per Ström klarar uppenbarligen inte att skilja på enskilda fall och strukturer. Hans artikel består också till stora delar av fördomsfulla påståenden och tyckanden som inte bevisar nånting, utan säger mer om Per Ström än om verkligheten. Som detta:

Ett otrevligt inslag i det könskrig som feministerna har startat är det ständiga nedgörandet av män. Exempelvis kallas medelålders män dagligen för ”gubbiga”, medan det vore otänkbart att kalla medelålders kvinnor för ”kärringaktiga”.

Jag kan inte se att det finns nåt sånt problem. Det kan hända att problemet finns i de kretsar där Per Ström umgås, men det innebär ju knappast att det är ett generellt problem. Det känns faktiskt som om Per Ström är en mossig kvarleva från en svunnen tid. Det är synd när han samtidigt i andra frågor som övervakning och integritet har en vettig syn.

Jämställdhet handlar om att kvinnor ska bli jämställda med män. Därför handlar det om att kräva mer för kvinnor, då kvinnor idga är underpriviligierade jämfört med män. Det är inte orättvist utan rättvist. Det är precis samma som att jämlikhet handlar om att kräva mer för arbetarklassen. Det är rättvisa att kräva saker för underpriviligierade grupper, inte orättvisa som Per Ström tycks ha fått för sig.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

18 svar på “Mansförtryck?”

  1. ”Det kanske är riktigt att kvinnor ska vinna vårdnadstvisterna.”

    Vänta bara tills dina barn tas ifrån dig i en vårdnadstvist och du gråter ögonen ur dig och undrar hur det här kunde hända dig, du som är snäll och go och feminist.

    För övrigt är det väl typiskt hur vänstern omfamnar feminismen när de upptäckt att kommunismen/socialismen är en återvändsgränd. Man går från den ena kollektivistiska/totalitära ideologin till den andra.

  2. Bloggskribenten firar hela tiden nya triumfer i retorisk kommunistisk dumhet. Nu även en politiskt korrekt feminism. Oavsett om man har synpunkter på Per Ströms debattinlägg eller inte så manifesterar denna blogg med råge enkelspårigheten och den onyanserade debattens plattform utifrån ett tunnelperspektiv. Det är nästan lite rörande i sin enfald.

  3. Det kan säkert vara synd om män också. Det är synd om människan helt enkelt.

    Men att tycka synd om mannen och att påstå att kvinnor bara kräver för egen del – jag tar mig för pannan och hålelr int emed Pär Ström om det här…

  4. Kvinnor befinner sig i underläge i vissa sammanhang i samhället. Män slår kvinnor mer än kvinnor slår män, kvinnor har i regel lägre lön, etc. Detta måste göras någonting åt eftersom det är inte rättvisa. Men det finns också saker i samhället där det är tvärtom som Pär Ström påpekar. Båda könen kan faktiskt ha erfarenhet av orättvisor samtidigt. Det ena utesluter inte det andra. Prostatacancer talar det inget om. Bröstcancer talas det väldigt mycket om i förhållande till prostatacancer. Vem skördar flest liv per år? Jag vet inte siffran.

    Låt oss prata om båda könens orättvisor och fixa bådas. Just nu pratas det inte ett dugg om männens orättvisor.

  5. Bra skrivet Svensson.
    Själv orkar jag inte svara på Ströms provokation. Men det behöver jag ju inte heller, när andra gör det så bra. 🙂

  6. Ett bra inlägg och jag håller med i stort, men instämmer än mer med sbe70. Jämställdhet handlar inte bara om att kvinnor ska få samma rättigheter som män, det går även åt andra hållet. Kvinnor är visserligen underpriviligierade jämfört med män, men båda könen är ofria, låsta i positioner som skapas åt oss och som vi ofrivilligt konsoliderar genom inlärda beteenden. Könsrollerna. Ta som exempel vårdnadstvisterna. Det stämmer säkert att det i vissa fall är som Svensson säger, att det finns goda skäl att ge mamman vårdnaden. Men om inga allvarliga ”fel” finns hos någondera parten, t ex våldstendenser, drogberoenden och liknande, vem tror du är mest trolig att få vårdnaden? Mamman. Varför? Därför att det i den kvinnliga könsrollen finns inskrivet att kvinnan är den ömsinta, vårdande, kärleksfulla o s v. En av kvinnans viktigaste roller är ju rollen som Modern. Samma nästan mytiska gestaltning finns inte av Fadern. Så är vårdnadstvisternas skeva utgångsfördelning ett uttryck för förtryck? Och vem är det i så fall som utsätts för förtycket? Själv skulle jag svara att det är ett uttryck för könsrollernas förtryck av såväl män som kvinnor.

  7. ”På samma position har man oftast högre lön när man är man.”

    Fel. Detta är en lögn som inte hållit på många år. Anledningen till ”lönegapet” är att man helt enkelt lägger alla pengar alla svenska män tjänar i en pott och jämför med pengarna alla kvinnor tjänar. Då finns det en skillnad på ~15%. Men vad är det för sätt att räkna? Nära 200000 fler män arbetar än kvinnor, och det finns en kraftig överrepresentation av de i den äldre generationen (de som tjänar mycket).

    Det finns ingen faktiskt löneskillnad om man jämför inom arbete, liknande utbildning OCH ålder/erfarenhet inom yrket.

    DET är fakta. Synd att du fortsätter upprepa lögnen, det gör ingenting du säger speciellt trovärdigt, Svensson.

  8. Det som ändå är intressant med Pär Ströms inlägg är att han har skrivit en bok, som han också hänvisar till. Det bästa sättet att gå i svaromål torde vara att ladda ned boken (gratis) och läsa den först. Då behöver ni inte slösa krut på argument som Ström bemöter i boken. Ström har faktiskt bemödat sig att samla en hel del referenser till artiklar och forskning. Visa att undersökningarna han refererar till är fel, eller visa på motsvarande data som förordar ett annat perspektiv. Att bara kalla honom patetisk känns inte seriöst.

    Den rimliga slutsatsen, som Ström också förordar, är att jämlikhet endast kan funka på individnivå, med utgångspunkten att varje person har samma rättigheter, oavsett kön, hudfärg, religion, sexuell läggning, m.m. Urbota dumt? Kanske, om man är övertygad om att kollektivets väl alltid går före individens.

  9. ”jämlikhet endast kan funka på individnivå, med utgångspunkten att varje person har samma rättigheter, oavsett kön, hudfärg, religion, sexuell läggning.”

    Har jag nånstans skrivit att det citerade är urbota dumt? Svar nej!

    Ulf W, du tillskriver mig alltså uppfattningar jag aldrig hävdat. Det känns inte speciellt seriöst.

  10. Så kan man ju också svara. Det verkar uppenbart från ditt inlägg att du inte läst boken. Du hänvisar till några exempel som Ström givit i debattartikeln och avfärdar den med nedlåtande kommentarer om Ström och att (antar jag) tanken att det skulle kunna finnas ett mansförtryck som ”urbota dumt”.

    Hade du läst boken, hade du sett att Ström erbjuder mer än enskilda exempel. I fallet om vårdnadstvist t ex det faktum att anklagelser om övergrepp skall beaktas i vårdnadsmål, även om t ex förundersökningen läggs ned; detta tillsammans med det faktum att 82% av socialsekreterarna i Sverige är kvinnor (och att även i brottsmål om sexuella övergrepp är beviskraven lägre än vanligt).

    Hursomhelst – det tar inte lång tid att läsa boken. Dina kommentarer om Ströms åsikter får betydligt mer tyngd om du gör det.

  11. Ulf: Jag kommenterade artikeln. Javisst. Det som stod där var urbota dumt. Det förändras ju inte av att boken kanske är bättre (jag får väl läsa den och se).

    Vid skilsmässor går de flesta fall aldri till domstol. De finns ingen vårdnadstvist alltså. I en del av de fall som går till domstol förekommer anklagelser om sexuella övergrepp. I en del av dessa fall är det säkert fel. Men det innebär inte att det finns mansförtryck på något sätt. Det handlar om ett fåtal individuella fall. Inte om strukturer.

    Tittar vi på strukturer framträder en bild av att kvinnor är underordnade (lägre löner för smma jobb osv som jag skrivit i inlägget)

  12. Även frågan om löneskillnader behandlas i boken. Med hänsyn till position, arbetstid, erfarenhet och förutsättningar, är den oförklarade löneskillnaden 1-2%, enligt Statliga Arbetsgivarverket (enl Ström). Boken tar pckså upp exempel på systematiska skillnader till kvinnors fördel, liksom osakliga rapporter som ger en skev bild av nuläget och internationella rapporter som indikerar att relationsvåld är jämt fördelat mellan könen.

    Sammantaget byggs argumentet att man inte kan bekämpa ojämlikhet med omvänd ojämlikhet. Med boken som bakgrund blir artikeln inte längre urbota dum, om än rejält provokativ.

  13. ”Jämställdhet handlar om att kvinnor ska bli jämställda med män. Därför handlar det om att kräva mer för kvinnor, då kvinnor idga är underpriviligierade jämfört med män. Det är inte orättvist utan rättvist.”

    Jämnställdhet handlar inte om att kvinnor ska bli jämnställda männen, utan om båda könens rättigheter och skyldigheter.
    Att bara titta på kvinnans rättigheter gör hela debatten omöjlig att föra frammåt.

    Vill man ha en någolunda nyanserad debatt om jämnställdhet så måste man våga se problemet ifrån båda könens synvinkel.

    /Sam

  14. Vad är rättvisa? Om det är rätt att kvinnor oftast vinner vårdnadstvister då innebär det att vi anser att det ena könet på något sätt förtjänar ett bättre läge. Om det beror på att kvinnor lägger mer tid för barnen, då lägger de väl mindre tid på arbete? Då kanske män t ex förtjänar mer lön?

    Rättvisa kan antingen innebära att skillnader förklaras med att man förtjänar det eller att man utgår ifrån att allt ska vara lika. Man kan inte utgå från att skillnader till kvinnors fördel är förtjänst, men skillnader till kvinnors nackdel är orättvisa. Då måste man gå ner ett steg och se varje individ, och hitta förklaringar på individnivå.

  15. ‚ÄùJämställdhet handlar om att kvinnor ska bli jämställda med män. Därför handlar det om att kräva mer för kvinnor ”

    Har ni ens läst Per Ströms bok?

    Feminism går överstyr. Väldigt många män är idag extremt trötta på att tvingas knäa under en medfödd skuld på grund av en könstillhörighet de inte valt.

    Förtryck försigår inte enbart på den ena eller andra sidan, inse det.

Kommentarer är stängda.