Vem var Slas?

Ok, jag vet vem han var, men jag har aldrig läst en bok av honom (nu ljuger jag, jag har läst Vem älskar Yngve Frej, men den satte inte det minsta spår). Har aldrig känt mig lockad. Uppenbarligen skrev han om nåt annat Sverige än mitt, är det så att jag inte är en riktig svensk eller har jag inte en del av den svenska folsksjälen?

Jag har faktiskt inte förstått hans storhet. Eller är det så att han inte är stor, utan bara stor i kulturmänniskornas ögon. Men en litterär dvärg hos vanligt folk. I alla fall jämfört med Guillou, Läckberg, Marklund, Gardell, Mankell och en del andra. Eller jämfört med Harry Martinsson, Eyvind Johnson, Folke Fridell, Kurt Salomonsson eller nån annan av 1900-talets skildrare av vanligt folk. Sanningen är förstås att jag inte vet då jag inte läst Slas. Men varför har jag då läst så många andra medan Slas inte lockat för fem öre. Kanske för att han faktiskt inte skriver om en verklighet som är min.

Det känns som karln är klart överreklamerad och mer känd i kulturvärlden än bland folk i gemen.

Bloggat: Erik de Vahl, Stationsvakt
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4
Andra bloggar om: , , , ,

12 svar på “Vem var Slas?”

 1. Jag kollar din blogg lite då och då. Mest för att få mig ett gott skratt. Slas är alltså överreklamerad för att du bara har läst en av hans böcker och för att du inte kommer ihåg ngt av den. Jag är inte förvånad. Du har ju visat att du inte ens kommer känner igen centrala citat ifrån Djurfarmen. Förmodligen för du vägrar ta in bokens budskap.
  Slas skrev om helt vanliga människor och helt vanliga situationer. Han var arbetarbarn, söderkis, men han skildrar inte din verklighet tydligen. Och därför måste du skriva ett inlägg om hur överreklamerad han var. Ett ytterligare bevis på kulturdöden och historielösheten inom den svenska vänstern

 2. Eller historielösheten i den svenska arbetarklassen kanske?

  Jag vet vem han var. Jag vet vad han skrev om. Men hans författarsskap har synt mig ointressant och överreklamerat.

  Inte ens käner igen centrala citat från Djurfarmen? Varför skulle jag göra det? Ge mig istället några centrala citat från Dagar i Burma, Nere för räkning i Paris eller Hyllning till Katalonien för att nämna några av Orwells mer intressanta böcker (jämte den träaktiga 1984).

 3. Och Orwell var trots allt en vänsterman som precis som jag kritiserar Sovjetsystemet från vänster.

 4. Tja, orsaken till att du inte last Stig Claesson ar val att du inte ar representativ eftersom hans bocker salde ratt bra.

 5. Alex: Orsaken är nog inte den. Men likväl är jag kanske inte representativ för den svenska vänstern i detta sammanhang.

 6. Slas kan vara värd att läsa – inte för det Sverige han har skildrat, för det har ju många gjort, och det finns ju många Sverige – men för språkets skull. Det har en enkelhet som är väldigt fin.

 7. Tänk att man kan säga att man inte förstår hans storhet efter att ha läst bara EN bok av honom.

  Den typen av yttranden säger mer om Svensson än om Slas.

  Vissa krav på underbyggnad av sina åsikter bör man nog ha även om man skriver på sin egen blogg.

  Olle

 8. Jag tror inte man ska försöka värdera Slas som författare genom att ställa honom brevid populister som Marklund och Gardell. Folke Fidell är känns mycket mer relevant då de båda skrev sin historia om och om igen i alla sina böcker utan större anspråk än att säga något om sin tid och sin syn på världen. Just kärleken till ”vanligt folk” är kanske det mest karaktäristiska hos Slas och det kommer du säkert märka om du någon gång försöker dig på att läsa nån av hans böcker.
  Ett favoritcitat fritt ur minnet från en av de senaste Slas-böckerna som rätt väl skildrar den torra och inteligenta humor som alltid fanns i hans dialoger:

  ”- Det var bättre på Stalins tid.
  – Vad var det egentligen som var så bra på Stalins tid?
  – Jag var ung.”

 9. Det är klart att man inte kan tycka sig ha en läsar relation till en författare när man läst ett begänsat antal böcker som du beskriver. Själv så tycker jag mycket om Slas, lätt att läsa Suveränt enkla bildspråk, Konstnärlig enkelhet. Tilltalar mig.

 10. Det sägs att det varje år ges ut lika många nya böcker som det getts ut under hela den tidigare historien. Det finns alltså en milon skäl till att inte läsa böcker av NN eller X eller Y. Inte för att dom inte är bra – även om bara en promille av allt som ges ut är bra hinner man ändå inte.

 11. Stig ’Slas’Claesson var en av de svenska författare som kunde beskriva Sverige i tankar,ord och ett fantastiskt språk.Läs, Sov du så diskar jag så,förstår ni vad jag är ute efter.

Kommentarer är stängda.