Det här med att tjäna pengar på fildelning

I samband med fildelningsdebatten har det dykt upp uppgifter på hur mycket pengar The Pirate Bay (TPB) kan tänkas tjäna. Det figurerar lite olika uppgifter, som mest nämns 20 miljoner. Ibland sägs att detta är vinst, ibland sägs att detta är omsättning. Jag har tidigare ifrågasatt själva summan och ansett att den är överdriven. Låt oss granska möjligheterna till inkomster för TPB genom att jämföra med lite andra sajter/en annan bransch som utpekas som mångmiljonvinnare på internet.

Den bransch jag avser är porrbranschen som för ett antal år sen uppgavs tjäna ofantliga summor på internet. Men detta var påhittade uppgifter utan egentlig verklighetsförankring. Det framgår klart av den granskning som finns i Mattias Anderssons bok Porr – en bästsäljande historia, utgiven 2005.

Företaget Dependo, som står bakom sajten free6.com har enligt boken endast en omsättning på 6 miljoner för internetverksamheten. Av detta är en del från reklamintäkter på själva sajten och en del från försäljning av streamad porrfilm. Jag har svårt att tro att TPB skulle omsätta mer på reklam än Sveriges största internetporrsajt. Siffrorna som figurerat om 20 miljoner förefaller mig därför enormt överdrivna.

Något som också förundrar mig är varför rättsapparaten så ensidigt tagit ställning för en industri som uppenbart inte kan anpassa sig till nya produktionsförhållanden. Produktionsförhållanden som gjort delar av deras verksamhet obehövlig.

När det gäller att tjäna pengar är jag förstås av den åsikten att det inte är acceptabelt att tjäna pengar på illegal och kriminell verksamhet. Så jag tycker det är förkastligt om TPB gör det. Samtidigt som jag anser att man måste hålla sig till sanningen om siffror och annat. Risken för att åklagarna i målet faktiskt överdriver är enorm som jag ser det. Det är inte heller bra.

Intressant?
Bloggat: Utsikt från höjden, Anna-Lena Lodenius, Ville, Opassande1, Projo, Opassande2, Blogge Bloggelito, Thomas Hartman, Kulturbloggen
Läs också det här gamla blogginlägget om en av personerna som nämnts i samband med TPB, Carl Lundström
Borgarmedia: DN1, AB1 (hela inlägget finns här), SVD1, SVD2, SVD3,

Advertisements
 • Pingback: opassande » Blog Archive » Debatten går vidare, och artister startar egen fildelningssite()

 • Det roliga är att det är en otroligt sunkig reklam på TBP.

  En parfym som ska locka brudar, och den har varit där säkert över ett år.

 • Man kan väl göra en liten överslagsräkning:

  Anta att hemsidan tjänar ungefär 2 SEK per 1000 sidvisningar (en hyfsat rimlig rate).

  Detta gör att TPB måste ha: 20000000 / 2 = 10000000 sidvisningar om året, dvs. cirka 27400 sidvisningar per dag.

  Detta låter som en väldigt låg trafik för sidan, som jag antar snarare ligger på fyrdubbla den siffran. Sen kan man kanske anta att sidan inte har så högkvalitativ publik sett ur en annonsköpares perspektiv. Sidans fokus är ju trots allt gratis nedladdning, och en stor del av publiken är nog tonåringar. Dessutom är innehålle tveksamt lagligt. Detta kan ju göra att alla annonser inte säljs eller säljs till lägre pris.

 • Du säger att det inte är acceptabelt att tjäna pengar på illegal verksamhet. Fast enligt en utförlig promemoria som Roswall skrev 6 månader innan razzian fanns det inget illegalt i att bygga upp en community där folk kan umgås och indirekt byta information om om vad de själva har på sina hårddiskar. Efter att han och folk från Bogströms departement blev kallade till Washington för uppläxning skickade samme Roswall in 62 poliser på 10 platser i Sverige. Man menar nu – i typisk amerikansk anda – att folk på nätet begår de där brotten själva men att TPB har underlättat för dem och gör sig skyldiga till medhjälp. Om det är illegalt är en öppen fråga och det lär ta flera år innan vi vet svaret från Högsta Domstolen. Det kanske är helt ok att sälja annonser under tiden som om det vore vilken högt trafikerad sajt som helst.

 • Anders_S

  Oskar: Det har du helt rätt i.

 • Pingback: Uppdaterad länksamling om fildelning/integritet/IP-nummer mm | Bloggtidningen()

 • The pirate bay hade inte tjänat några pengar om vi hade ett annan fildelningssituation i världen just nu. Hade sony och paramount lagt ut all sin film och musik med perfekt kvalité gratis på nätet (och endast tjänast pengar på annonsplacering) så hade inte Pirate bay behövts. Alltså gör dem ekonomiska vinster på det rådande systemet – alltså att deras affärsverksamhet är olaglig.

 • Man måste också hålla isär begreppen ”tjäna pengar för sin egen skull” och ”tjäna pengar för att underhålla och bygga ut TPB”

  INGEN har mig veterligen kunnat peka på lyxvillor – lyxbilar – lyxresor – ovanliga stora inkomstdeklarationer – förekomster av svarta inkomster mm

  Försöker Roswall sig nu på en Al Caponare? – http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Capone