Miljöproblemet som skapades av maffian

Det miljöproblem som heter Las Vegas är ett problem som skapats av människan. Närmare bestämt så var det maffian i Chicago som tog initiativet till att skapa nöjesstaden. När så Batista förlorade makten på Kuba kom ett stort uppsving för staden, då allt fler maffiafamiljer flyttade över sina spelintressen till Las Vegas för att kompensera förlusten av inkomsterna från Havannas casinon.

Att bygga miljonstäder mitt ute i en öken är ingen bra idé. Det finns nämligen inte tillräckligt med vatten där. Det är liksom grejen med en öken. Då måste man överföra vatten från andra ställen . I just Las Vegas fall är det Colorado-flodens vatten man använder. Samma flod är också huvudvattentäkt för de stora städerna i södra Kalifornien. Även Denver, österut från Las Vegas, får delar av sitt vatten från Coloradofloden.

Denn situation har sen länge lett till omfattande miljförstöring liksom förstörelse av livet för de indianer som livnärde sig på de resusreer som fanns i Colorado-flodens delta. Ett delta som numera inte får nog med vatten. Defnitivt inte längre får något slam. Detta eftersom dammar som Lake Mead lett till att slammet stannar i dessa istället. Indianernas möjlighter att försörja sig i deltat har förstörts.

Nu har tydligen förbrukningen av vatten blivit så hög att det inte räcker till förstäderna längre. Vattennivåerna sjunker. Det finns förstås bara en lösning som är hållbar på sikt. Man får börja avveckla Las Vegas. Riva staden helt enkelt. Det är ekologiskt, miljömässigt vansinne att bygga stora miljonstäder i öknen.

Men samma typ av projekt som Las Vegas pågår även i andra öknar i världen. I andra områden utan tillräckligt med vatten . Som dessutom satsar på turism. Något som kräver omfattande flygresor. Mer människoskapade miljökatastrofer blir det.

Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Linus

    Fast å andra sidan, är det verkligen speciellt bra att låta städer breda ut sig över jordbruksslätter och därmed förstöra mark som faktiskt producerar något?

    (Chicago, för att ta ett exempel i mängden).