Det riktiga USA

Nej, Per Gudmundson, John McCain representerar inte på något sätt det riktiga Amerika. För det riktiga Amerika har en befolkning som huvudsakligen pratar spanska och protugisiska. Det riktiga Amerika är betydligt mer än USA, betydligt större än USA. Det är förmätet och fördomsfullt att säga att John McCain represnetrar det riktiga Amerika. För att inte säga okunnigt.

Inte heller representerar han det riktiga USA. Det USA som brukar skildras av Michael Morre. Det USA där folk arbetar på bilfabriker eller snabbköp. Det USA där människor måste ha tre jobb för att kunna försörja sig. Ett land där man bor i bostadsområden som ser ut som vilken förort i Sverige som helst, bara 10 gånger större. Eller där man bor i förfallna ruckel till hyresfastigheter i för övrigt helt tomma kvarter som i centrala Detroit.

Nej, John McCain representerar inte det riktiga Amerika, han representerar inte ens det riktiga USA. Han representerar bara överklassens, den borgerliga elitens USA. Arbetarklassen, de fattiga i USA röstar inte på honom. För han representerar inte dem. I själva verket röstar inte de fattiga alls. Arbetarklassen röstar i stort sett inte. Ingen av kandidaterna företräder dem. Ingen av kandidaterna kommer att föra nån annan politik än en politik som gynnar storföretagen, en politik som gynnar de rika, en imperialistisk och arrogant politik.

Nej, USA är inte fullt med folk som inte vill vara européer. Vilken amerikansk arbetare som helst skulle välja att leva i Europa i morgon om det var möjligt. För då kan man få tillgång till bra och billig sjukvård. Bra och billiga skolor.

Det är klart att de rika i USA inte vill ha det som i Europa. De vill ha de större klyftorna i USA kvar. Det är detta Per Gudmundson skriver om och försvarar i sin ledare i SVD. De rikas rätt att vara rika. De rikas rätt att bestämma. De rikas rätt att utsuga och utnyttja folk. Det är det som McCain står för. Det är det som Gudmundson står för. Om Per Gudmundson fick bestämma skulle vi väl även i Europa ha ett lika orättvist samhälle som det US-amerikanska.

Nej, John McCain företräder inte det riktiga Amerika, inte heller det riktiga USA. Han företräder överklassens, krigshetsarnas, torterarnas och imperialisternas USA.

Bloggat: Ett hjärta rött, Jinge, Monica Green
Borgarmedia: SVD, DN, AB1, AB2,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Gustav

  Jag tror att du har fel. Demokraternas väljare är ofta välutbildade, liberala höginkomsttagare. De riktigt rika OCH de riktigt fattiga röstar övervägande republikanskt.

  Det är inte självklart att man vill ha ett högskattesamhälle bara för att man är fattig. Många av de fattigaste är relativt nyinflyttade till USA, och de kom flr the American Dream. De är dessutom ofta mer religiösa än snittet, och även det gynnar republikanerna.

  Så tyvärr, din analys är fel.

 • Kan du inte berätta om dina besök i USA? För du har väl inte hittat på det du skriver på grund av hörsägen eller eller genom filmer?

  Påstående 1: ”Arbetarklassen röstar i stort sett inte.”

  Fel. Vallokalundersökningar visar ett stort stöd för Hillary Clinton i områden där stora grupper av fabriksarbetare och liknnande bor. Hon har stöd av många fackföreningar. Tidigare hade John Edwards detta.

  Påstående 2:”Eller där man bor i förfallna ruckel till hyresfastigheter i för övrigt helt tomma kvarter som i centrala Detroit.”

  Fel. Det finns slum i USA precis som i Sverige. Titta på vissa kommunägda områden i Göteborg, Stockholm och Malmö. Vad skiljer? Jag har förövrigt varit i Detroit. Bott i centrala Detroit. När var du där?

  Påstående 3: ”Vilken amerikansk arbetare som helst skulle välja att leva i Europa i morgon om det var möjligt.”

  Fel. Snarare är det så att skulle man öppna gränserna skulle det bli ett nettoinflöde till USA. Du visar din totala okunnighet med detta påstående. Pinsamt. USA har problem med immigration inte emmigration. Du tror att amerikanska arbetare längtar efter en lägenhet i Biskopsgården, Fittja eller Rosengård?

  Jag skulle kunna räkna upp minst 10 dumma påståenden i ditt inlägg till men dessa få räcka nu.

  USA är en kontinent. Det mesta som finns i Europa finns där. Östkusten, västkusten, Michigan (Detroit) och Florida är lika olika som Portugal, Sverige, Rumänien och Österrike.

  Livstil, värderingar, åsikter, religiös uppfattning, allt skiljer. Man tror inte ibland att det är samma land.

  Jag läser dig regelbundet och vet att allt ont här på jorden, enligt dig, är USA och Israels fel. och givetvis Alliansregeringens.

  Tyck illa om USA. Det är din rättighet. För vi lever inte i en totalitär socialistisk stat. Men ta reda på fakta och låt fakta bygga upp dina inlägg. Den här gången var du faktiskt pinsam. Hatet mot USA tog överhanden.

  Ja du gjorde bort dig.

 • Anders_S

  Tommy:

  Du har fel på punkt ett. En del arbetargrupper röstar helt riktigt. Men när bara 50% av befolkningen inte röstar så tror jag det är helt lugnt att säga att majoriteten av arbetare och fattiga inte röstar. Stöd av fackföreningar har inget med om arbetare röstar eller inte röstar att göra. De flesta amerikanska arbetare är inte ens med i fackföreningar.

  2. Jag har sett lika dåliga områden i Europa som i USA. Men inte i Sverige. Jag har aldrig varit i Detroit. Men träffar vänner från Detroit varje år. Politiskt aktiva vänner och arbetare (som röstar). Har även svenska vänner som är där regelbundet. Fackföreningsfolk. Jag tror nog de har bättre koll på Detroit än vad du har Tommy.

  3. Vi har alltså olika uppfattning om detta.

  Skulle allt ont på jorden ha med Israel att göra? Dumheter. Det är ett litet obetydligt land som visserligen gör många fel. Men särskilt stor inverkan på världshändelserna har landet inte. Men USA, ett land som jag definitivt inte tycker illa om, har stor negativ inverkan på världen. Något som jag kritiserar och ogillar. Alltså, jag ogillar politiken i USA, inte USA. Alliansregeringen har förstås en negativ inverkan på livet för fattiga människor och arbetare i Sverige. Det påpekar jag gärna och ofta. Jag ogillar alltså politiken i Sverige, inte Sverige.

 • Skeptisk Nysvensk

  Det här var den mest vinklade ”aftonbladskiten” jag sett.
  Generalisering efter generalisering. Du gapar bara ut massor som du tydligen inte har en aning om. Det är lätt när alla andra tycker som du, några ryggdunk och alla håller med om att USA är skit. Patetiskt
  Jag tror inte heller McCain representerar USA, men det är troligen ingen annan som gör heller? det beror på hur man ser det.
  Ron Paul t.ex står ju för traditionell Amerikansk politik, det som det landeten gång stod för, står han för nu.
  Annars är alla kanidater i Amerikanska valet, enligt min åsikt olämpliga politiker. Skulle du vilja se Hillary i vita huset? eller Obama? En kvinna eller en svart! Ja det låter ju så fint på paperet. Men Hillary har fått en stor del av sina valkampanjpengar från militärindustrin i USA (googla lite så hittar du säkert info om det). Obama har antikrigs gloria fast han inte ens var med och röstade om de skulle in i Irak, däremot röstade han för patriot act, för mer pengar till kriget. Han står för ”förändring” men vilka mer konkret vet ingen? Han vill inte ens säga att han vill ha ut alla trupper ur Irak direkt eller ens ange datum, inte heller Hillary, BARA Ron Paul vill det.
  Kan för övrigt kommentera att jag inte sypatiserar med någon annan republikan, Eller något sosseförtryckparti (där inkluderas alla etablerade partier och SD).

  Din slutkläm för den delen låter som en typisk kommunistfras. Som taget ur vilken random historisk tidpunkt som helst där kommunism uppkom.

 • Jag får nog ge Tommy rätt i det stora.

  Jag har inte sett dom värsta Israel/Palestina-dårskaperna hos dig, det är rätt.

  Men din förståelse av USA är undermålig (för att uttrycka det väldigt försiktigt), och din betygelse om ‘att min kompis pappa, fackombudsman, är kunnigare än dina kompisar’ låter lite sandlåda tycker jag.

  Egentligen läser jag bara dom vanliga USA-flosklerna som valsar runt i MSM här hemma. Och ‘argumentationen’ är sällan bättre än anekdotisk existens av ett billigt sjavigt boende någonstans, eller att folk extraknäcker.

  Tankefelet du gör är att tro att rättvisa, eller väldstånd, eller bara drägliga levnadsförhållanden, är något som levereras av politikerna. Så är det förstås inte (även om de gärna vill påskina exakt det). Så är det heller inte i USA, men där är det långt fler som förstår att politiskt prat inte är så mycket mer än just prat. Kanske bla för att federationen är är så stor, och DC ligger så långt bort!

  Sen verkar du leva i föreställningen att om man gör det sämre för företagen (stora som små) så skulle det leda till att det blir bättre för vanligt folk. Även det är fel. Den motsättningen existerar inte alls (annat än i mycken vänsterretorik)

  Att du ogillar politiken i USA är förståeligt, och den kan kritiseras pss som Alliansens. Men det som du nog upplever som mest skrämmande med USA är att vänsterpolitik av europeiskt snitt skulle misstros och bli utskrattat av en mycket stor andel av befolningen där. Fattig som rik, märk väl!

  För det är precis så som Gudmundson skriver. I Sverige verkar det nästan vara en dygd att kunna stämpla sig själv som offer, som drabbad av orättvisa och omständigheter man inte rår över. I USA är attityden till sin egen situation nästan den diametralt motsatta.

  Utan de som talar om ‘offren’ om ‘dom sämst ställda’ osv, är oftast snorrika och skenheliga demokrater med politiska maktambitioner.

 • Anledningen varför USA politiskt tar avstånd från europeiska modeller är historiska. USA tröttnade på Europa för läääänge sen. Efter F.V.K faktiskt. Däremot tyder mycket på att den europeiska modellen, trots våra ”höga” skatter, fungerar i alla aspekter, både folkhäslomässigt, kunskapsmässigt och tillväxtmässigt än den amerikanska modellen.

 • John G

  Hela Per Gudmundsons ledare i SvD handlar om och försöker föklara en sak: Att de flesta (och speciellt vänstern) här i Sverige och Europa inte förstår det amerikanska samhället, utan har en helt felaktig bild av det.

  Som svar på det framför Anders_S precis den vanliga europeiska vänsterbilden av USA. Ingenting nytt här. Anders_S har inte förstått eller tagit till sig något av vad Gudmundson skrivit, men det är väl knappast förvånande.

  Så vem har rätt? Ja, det finns förstås olika uppfattningar av verkligheten, beroende på politisk uppfattning. Tommy har bemött vänsterbilden ovan på ett bra sätt och jag behöver inte upprepa detta.

  Men ärligt talat, exemplet Michael Moore avslöjar dig. Moore är en extremist (ansåg demokraterna i förra valet, och ville inte ha hans stöd) och hans filmer är fulla av lögner och halvsanningar. Folket i Europa är så förtjusta i Michael Moore för att han bekräftar deras fördomar om USA. Men hans bild är falsk och missvisande. Många har skrivit bra analyser av detta. T.ex. skrev Peter Wolodarski i DN en bra artikel om sjukvårdssystemet i USA, och hur Moore förenklar och förvrider bilden.

  Att USA skadar världen är fel. Världen ska vara tacksam för USA. Visst har det landet gjort många fel, som alla andra. Men tänk dig en värld där Kina dominerar. Eller Ryssland. Tack vare USA slipper vi det. Och tack vare USA är bland annat Europa, Sydkorea och Taiwan blomstrande demokratier idag. Latinamerika blir allt friare, trots att vägen dit varit smutsig och kantad av moraliskt tveksam inblandning från USA. Men där USA misslyckats, t.ex. Vietnam och Kuba, där är diktaturen stabil.

  Nej, USA gör världen bättre, inte sämre.

 • Anders_S

  Jag arbetar med internationell politik. Jag har politiska kontakter i många av världens länder. Jag läser varje vecka olika amerikanska tidningar. Jag är i USA minst en gång om året.

  Men det är egentligen oväsentligt. Även den som aldrig satt sin fot i USA kan bedöma politiken och läget där. Det har inte med saken att göra.

  Några hävdar att jag har fel som menar att USA skadar världen. De anser att USA inte gör det. Jag anser att USA gör det på många sätt. Vi kan fortsätta ha olika uppfattningar om det. För det handlar om uppfattningar. Men i ett hänseeende vet vi at USA skadar världen och jorden. När det gäller hanteringen av växtshusgasutsläopp där USA faktiskt inte gör ett skit för att hantera läget. Bara det räcker faktiskt för att hävda att USA skadar världen.

  Att USA skulle vara grunden för världens blomstrande demokratier är bara rena dumheterna. Varför är i så fall alla USA:s allierade i Mellanöstern bland världens värsta diktaturer? Eller vad sägs om Saudiarabien, Kuwait, Arabemiraten etc? Att skriva som John G gör ovan är mer än lovligt naivt. Nrä det gäller Europa kan man till och med säga att vi har demokrati tack var Sovjet. Ty det var Sovjet som besegrade Tyskland. Men att säga nåt sånt känns också ganska korkat faktiskt.

  Jonas N: Du har övertolkat det jag skrivit om företagen och förenklat. Det är naturligtvis betydligt mer komplicerat än vad både jag och du framställer det i dessa inlägg och kommentarer.

  Jag känner gott om folk i USA som gärna ser en vänsterpolitik av europeiskt snitt och de uppfattar inte sådana åsikter som konstiga. Men de flesta jag känner bor förstås i New York och där är det ju mer likt Europa i de flesta hänseenden än i många andra delar av USA.

 • Havsnäs

  ”Inte heller representerar han det riktiga USA. Det USA som brukar skildras av Michael Morre”

  Jag förutsätter (kanske felaktigt) att du menar Michael Moore? Redan här blir det oseriöst Anders eftersom Michael Moore knappast kan kallas seriös och bör exkluderas om man vill bli tagen på allvar!

 • Skeptisk Nysvensk

  Jag arbetar med internationell politik. Gjorde/gör bush med.
  Jag har politiska kontakter i många av världens länder. Har bush med.

  USA skadar säkert världen, med deras nya interventionspolitik sen andra världskriget har de laggt näsan i blöt där det funnits intresse. Men USA stog inte för detta, det är inte vad USA var menat att vara, i deras constitution står det klart och tydligt att man ska endast försvara landet, vilket inte efterföljs eller vinklats så man kan förklara ett krig. CIA har minst sagt tveksamma operationer sen 5 decenier sedan. osv osv. Men sverige skulle inte jag säga har rent mjöl i påsen, vi tillverkar robot missiler för mål i stadsmiljö, har en privat militärindustri, samma läkemedelsföretag som gör våra mediciner gör biologiska vapen i åtminstonde mindre skala. Oj va duktiga vi är. Vi skadar ingen och kör miljövänliga bilar och luktar på våra egna fisar så duktiga vi är. Löjligt.

 • Skeptisk Nysvensk

  Michael more är en rolig prick, jag sympatiserar inte alltid med honom med han är rätt humoristisk med sina vändningar och vridningar om verkligheten. det finns väl en uns sanning i det han säger, men knappast något man borde göra sig en verklighetsuppfattning

 • Z

  Det enda jag inte håller med om i Svenssons text är att vilken amerikansk arbetare som helst skulle vilja flytta till Europa. Tyvärr så är den amerikanska stoltheten och mentaliteten så start att på många orter röstar arbetare och fattiga republikanskt för att de har blivit lurade, eller valt, att tro på den amerikanska drömmen. Man skall slita själv och en dag kanske man blir den där lycklige som lyckas bli rik. Man skall inte lita till andra, ”kommunister” och liknande, för att hjälpa en. Patriotismen finns även hos de fattiga, vilket gör påståendet felaktigt enligt mig. Det finns många fattiga arbetare som inte vill flytta hit vilken dag som helst.

  För det andra, Tommy m.fl, angående facklig aktivitet i USA – senast idag kom nya siffror om att facklig anslutning har gått upp.. till TOLV procent av arbetande amerikaner. Den siffran betyder att det inte direkt har en stor inverkan.

 • Havsnäs

  Skeptisk Nysvensk

  Jo det var kanske ungefär så jag menade. Man ska ta det Michael Moore gör för vad det är och med en hink salt, men inte stödja sitt resonemang på denna pellejöns.

 • Em

  Haha, vilket skämt. ”Det USA som Michael Moore” skildrar. Den väldigt ”objektiva” Michael Moore.