Ett uppsnappat pressmeddelande om Palestina

Pressmeddelande/uttalande från Palestinagrupperna i Sverige

Stockholm 2008-02-28

Svenskt biståndsprojekt i Gaza bombat!

Vid 22.30 den 27 februari träffades det palestinska inrikesdepartementet i Gaza av en israelisk flygattack. Attacken förstörde också Palestinian Medical Relief Society´s (PMRS) huvudkontor i Gaza. I huvudkontorets byggnad fanns också PMRS klinik, deras medicinlager, en mobil klinik, hjälpmedelscentralen och all administration.

Den mobila kliniken, all medicinsk och annan teknisk utrustning förstördes och själva byggnaden är så svårt skadad att den inte kan användas igen utan att stora reparationer utförs.

Sida har genom Palestinagrupperna i Sverige givit stöd till PMRS sedan 1986 och idag är PMRS en av de största och viktigaste hälsovårdsorganisationerna i Palestina. De når 1,4 miljoner palestinier i mer än 490 städer och byar på Västbanken och i Gaza.

I Gaza har PMRS fyra primärvårdskliniker, två ambulanser, två mobila kliniker samt ett väl fungerande arbete med stöd till funktionshindrade, särskilt barn. Allt sedan Israel inledde sin blockad mot Gaza har PMRS utökat sin verksamhet för att möta det ökade behovet hos befolkningen.

Abdel Hadi Abu Khussa, chefsläkare för PMRS i Gaza, säger att ”förstörelsen av PMRS huvudkontor, apotek, klinik och av en av ambulanserna är en förskräcklig attack på PMRS verksamhet och kommer att öka lidandet för människorna i Gaza. Vi är offer för Israels kollektiva bestraffning.”

Israels attack på PMRS anläggning i Gaza är också en attack mot svenskt bistånd till det palestinska folket.

Palestinagrupperna i Sverige kräver nu att Sveriges regering riktar en stark protest mot Israel med kravet att israeliska armén omedelbart upphör med de upprepade militära attackerna mot sjukvårdspersonal och civila mål i Gaza. Israels agerande strider mot internationell humanitär rätt och det är hög tid att det internationella samfundet tar sitt ansvar och visar handlingskraft gentemot Israel.

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm

Bloggat: Jinge1, Jinge2, Rawia Morra, Motbilder1, Motbilder2,
Borgarmedia:DN, Dagen, SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Ett svar på “Ett uppsnappat pressmeddelande om Palestina”

Kommentarer är stängda.