Islamofobins profet

I Sverige är det framför allt en man som man tänker på när det gäller att sprida islamofoba tankegångar och idéer. Vi skulle kunna kalla honom en islamofobins profet i Sverige. Hans plattform för budskpens spridande är inte heller liten, han verkar utifrån ledarsidan på en av Sveriges största tidningar. Hans namn är Per Gudmundson och han når betydligt fler med sitt islamofoba hat än vad islamofoberna i Sverigedemokraterna gör. Vilket naturligtvis är problematiskt och allvarligt. En av Sveriges största tidningar upplåter de facto plats på ledarsidorna åt någon som är uppenbart islamofob.

För hans skriverier gynnar det rasistiska partiet Sverigedemokraterna. Han hjälper dem till att få fler röster genom att skriva sina islamofoba ledarartiklar, för som Jinge skriver är Gudmundson och Sverigedemokraterna helt överens:

Per Gudmundson hade en partiledare bakom ryggen, den enda som höll med honom, det var Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna. Dessa män var omringade av ett antal muslimer, främst kvinnor, som dessutom var mycket välartikulerade så programmet blev faktiskt riktigt underhållande. Det var uppenbart hur både Åkesson och Gudmundson stressades av situationen, det kan inte vara speciellt roligt att utses av Sveriges Television som exempel på dem som göder islamofobin i Sverige.

Rawia Morra å sin sida skriver så här om TV-programmet som Jinge kommenterar:

Jag tittade på programmet i förhoppning om att få höra varför Gudmundson är som han är, hur han tänker och så vidare. Men nej, Gudmundson, ledarskribent på en av Sveriges största tidning fick vädra några fördomar, sen gick man vidare till annat. Jag formodar att det för Gudmundsons del är det bara att fortsätta nära sitt hat och sina missförstånd och sprida dem vidare.

Det här knyter an lite till kärnan i problemet. Jag har från säkra källor (Gudmundsons gamla kompisar i anarkistleden) nämligen hört att den stora anledningen till att man inte kan få reda på hur herr Gudmundson tänker beror på att han överhuvudtaget inte tänker politiskt. Karln är vad man skulle kunna kalla en politisk analfabet av samma slag som den karl som härjade på Observers ledarsida i samband med krigsutbrottet i Irak.

Det vi ser på SVD:s ledarsidor är alltså ett journalistiskt och intellektuellt haveri som kommer att dra ner hela SVD i det bruna träsket vad det lider. För tyvärr är det ju inte bara Per Gudmundson som är politisk analfabet på de sidorna. Där finns åtskilliga fler.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

19 svar på “Islamofobins profet”

 1. Om man måste använda Rawio Morra och Jinge som politiska experter är det verkligen illa.

 2. Hej, ”Oscar”!

  Jag noterar att du stavar fel på Rawias namn. Intressant nog på exakt samma sätt som den som skrev hot till henne på hennes blog:

  ”Hej Rawio Morra
  Har polisen kontaktat dig angående alla antisemitiska inlägg? Eller möjligtvis säpo kanske.
  Eventuellt kommer Mossad och knackar på och du får sitta på Ehud Olmerts högra sida och bli rådgivare i utrikesfrågor som gäller israel-palestina konflikten.
  Eventuellt kan du få bli hans alldelles egen glädjeflicka också!
  Som belöning kan du få en eget trädgårsland på en muslimsk begravningsplats!”

  http://rawiamorra.wordpress.com/2008/03/03/arabfitta-muslimfitta-palestinafitta/

  Jag noterar också att en person med det diplomatiska smeknamnet ”Omar hund, son av en hund” skrivit på Carl Bildts blog med exakt samma felstavning. Där menar han att den här bloggen är antisemitisk, den typ av bloggar som säger att ”judar ska mördas”.

  http://carlbildt.wordpress.com/2008/03/02/farlig-upptrappning-om-gaza/

  Det är skönt att sådana politiska experter som du finns.

 3. Jaha …

  Jag kan iaf intyga att Gudmundson ingalunda är islamofob, inte heller hyser han något hat mot muslimer. Tvärtom.

  Jag tror att problematiken du försöker fånga (men där projiceringen på Per G skjuter brevid målet) är just att det har varit tabu att diskutera ett stort antal frågor.

  Och det stämmer att SD får sin näring främst ur att dessa frågor inte har vädrats offentligt eller ordentligt under många år, utan istället dolts bakom värsta pk-flosklerna.

  Och mycket troligt är att det fortfarande är på det viset. Dvs ett populistparti som bygger på ungefär gamla (s)-partiprogram från 70 talet, uppblandat med lite ’nationen och flaggan’ får skörda frukten av åratals försummelser från alla etablerade (och möjligen en anings mindre populistiska) partier.

  Om du menar att Per G skriver något felaktigt på ledarsidan är det väl bara att ta upp det. Men det gör du ju inte, utan du återger andra- eller tredjehandskällor om hans politiska åsikter utan att ens specificera något.

 4. Jonas: Nej, SD får inte sin näring från att ”dessa frågor inte har vädrats offentligt”.

  1. SD får sin näring från nyliberal nedskärningspolitik som slår mot arbetarklassen. De levererar en enkel förklaring på varför vanligt folk har fått det sämre och många vita arbetare och småborgare köper den.

  2. ”Dessa frågor” är i det stora hela ointressanta för det svenska samhället. Det finns omkring 100 000 troende muslimer i Sverige. De flesta av dem tillhörande liberala muslimska församlingar.

  3. Intressant att diskutera är dock den med antisemitismen när besläktade islamofobin. Den är ett samhällsproblem, för den skapar mer rasism. Nu gjorde SVT det också. Det var det jag utgick ifrån.

  4. Jag har kritiserat Gudmundson i ett 30-tal inlägg på min blogg. Så det finns att ta av. Flera tar upp hans islamofobi och rasism.

  5. Du hemfaller åt ditt vanlig trams. ”missar målet” ”läser inte ordentligt” osv. Det är ganska tröttsamt faktiskt och meningslöst.

  6. Vad du ”intygar” eller tycker om Gudmundson bevisar faktiskt ingenting. Det är tyckande, precis som mina åsikter är tyckande. Jag anser att han är islamofob. Du anser att han inte är det. Uppenbarligen håller SVT med mig.

 5. Svensson är i gott sällskap, när han stämplar SD som rasistiskt; det gör i stort sett all media i Sverige. Men förklara gärna för en, som fattar trögt, vad det är, som gör SD rasistiskt. Att de inte gillar för många muslimer i Sverige, fattar jag, och det gör dem säkert till både islamofober och xenofober men inte nödvändigtvis till rasister. Pia Kjaersgaard är rasist, så mycket fattar jag; det dokumenterade hon i JP med följande: ”Indvandrerbanderne, som vi ved, er rekrutteringssted for islamisterne, skal stresses. Hver eneste lovovertr?¶delse – om det så er at gå over for r??dt lys – skal der slås ned på – kun nultolerance vil have en effekt.” Nolltolerans mot just invandrare (”invandrargäng”) är ren och skär rasism enligt min mening. Motsvarande har jag aldrig hört från Jimmie Åkesson. Rätta mig gärna, om jag har fel.
  Pia Kjaersgaards artikel i JP:
  http://jp.dk/meninger/breve/article1265143.ece

 6. Anders

  Då har du inte fattat mycket av vad SD är, utom på en punkt (som dock går stick i stäv med vad du annars skriver), nämligen att SD också är ett parti som tror på bidragsstyrning och fördelningstänkande.

  Om du kallar den politik som förs eller förts de senaste decennierna för ’nyliberal’ bevisar det att du är en närmast ’politisk analfabet’. (Jag misstänker att du slentrianmässigt använder begreppet just om politik du ogillar, men det det ändrar inte saken. Det finns i stort sett ingen politiker som förordar nyliberala lösningar, än mindre får igenom sådana)

  Jag har inte läst tidigare inlägg där du kritiserar Per G. Jag känner honom såpass väl att jag kan underkänna prat om ’islamofobi’ och ’sprida hat’. Det innebär dock inte att vad han skriver kan belysas från fler håll. Men det är återigen en helt annan fråga.

  Det är du som skriver en post om ’islamofobi och hat’ utan ett enda uns av substans. Bara en referens till Jinge, och tredjehandskällor vars innehåll inte är specificerat. Du har rätt att ’missar målet’ var opassande formulerat. Du har öht inte avlossat någon kritik.

  Mitt intygande är just bara det. Jag intygar att där varken finns islamofobi eller hat hos honom, iaf inte vad jag har sett. Begrepp som ’hat’ och numera även ’islamofobi’ är anklagelser som folk tar till när man ogillar vad som sägs men inte kan precisera bättre. (Ungefär som ’nyliberal’)

  Om du anser att Gudmundson är islamofob är det återigen du som inte klarar av attt hålla isär politik, och egna resp andras åsikter och funderingar.

  Och SvT har öht inga åsikter, men säkert folk som jobbar där. Men olika dock, får man hoppas!

 7. Tja, msn ksn göra rätt bra argument fär att antisemitismen är stark i den muslimska världen.

  Googlar: frankfurt iran books
  Se: http://www.memritv.org/content/en/subjects.htm

  Notera, statligt press (minst statligt censurerad) är full av antisemitism…

  Hamas citerar t.ex. Sion Vises Protokoll i sin charter(!), Mein Kampf-modell…

  Många Mellanöstern anti-jude argument är rakt av tagna från 30-talets Tyskland. Jag talade med en Bangladesh som var så chockerad när hon talat med en judisk äldre dam — för hon var trevlig.

  För ett gott skratt, kombinera det med denna bild:
  http://www.filibustercartoons.com/comics/20060204.gif

  Jag kan ärligen inte se en orsak att tycka annorlunda om Islam än om mellanvästern-kristendom.

 8. ”SD får sin näring från nyliberal nedskärningspolitik som slår mot arbetarklassen.”

  Alltid lika kul när nån kallar 12-årigt socialdemokratiskt styre med V och Mp för ”nyliberal nedskärningspolitik som slår mot arbetarklassen”.

  Jag skulle inte vilja uppleva den politik som i så fall skulle vara pro-arbetarklass. Måste vara nåt åt stalinism då eller?

 9. Anders

  Din arbetarklassretorik känns hopplöst uttjatad och föråldrad.

  SD får sin näring av en fullständigt havererad integrationspolitik samt ett av ’svensson’ (inte sällan de som jag antar du vill ska hörsamma dina politiska argument) upplevt mörkande av de problem invandringen och integrationen för med sig. Detta är bland de allra flesta (iaf bland majoriteten av valmanskåren) allmänt vedertaget och man måste verkligen blunda fruktansvärt hårt för att inte se sambanden som finns framför sig.

  Den vänster du representerar har spelat ut sin roll då den är så ideologiskt förlamad att den inte mäktar med att titta sig omkring och faktiskt anpassa sina argument efter rådande förutsättningar och hur verkligheten ser ut. På samma sätt som vi knappast har någon arbetarklass idag, kommer vi snart inte ha något annat än en högst marginaliserad vänster.

  Jag tycker det är synd, och beklagar att vänstern gällande integration såväl som i andra frågor har snott in sig i sin ’ideologiska gasbinda’ såpass att man inte tas på allvar av fler än sina kamrater och ryggdunkarvänner (läs Sara G).

 10. Havsnäs: du har dålig koll. Får man 5-20 % i de kommunala valen i Frankrike har man knappast spelat ut sin roll.

  När det gäller varifrån SD och liknande hämtar sina väljare och varför är det väl belagt i forskning och i en mängd litteratur som visar att mina påståenden är korrekt. Läs exmepelvis Magnus Marsdals eminenta bok Frp-koden (på norska).

  Och menar du verkligen att fördomar som omfattas av en minoritet av den svenska befolkningen är vedertagna? Även på detta område finsn det ott om undersökninagr som visar att du har fel. Gott om undersökninagr från Sverige.

 11. Är det inte bra för balansen och åsiktspluralismen om åtminstone en av hundratals ledarskribenter i svenska tidningar är kritisk mot islam?

 12. Det här med ”arbetarklass”. Vad säger det egentligen?

  Såg ett inslag häromveckan där en rörmockare som var 29 år tjänade 32 000/månad. Och det var hans vita inkomst.

  I Anders värld är väl denne snubbe förtryckt av personer med akademisk utbildning såsom banktjänstemän, lärare och sjuksköterskor som alla tjänar betydligt sämre trots studielån.

  Att prata om nyliberalism och arbetarklass känns inte helt verklighetsförankrat när vi har runt 50% skattetryck av BNP och rörmockare som tjänar mer än de flesta akademiker i samma ålder.

  Eller vad tycker du Anders?

 13. Är rörmokaren förtryckt? Ja, det är han om han är anställd. Hur mycket man tjänar har inte primärt med om man är arbetarkalss eller inte att göra. Är rörmokaren egen förtagare är han dock inte förtryckt på samma sätt, ty då är han en småborgare enligt den klassterminologi som vi inom vänstern brukar använda.

  Naturligtvis håller jag inte emd dig om det näst sista stycket. Det är i högsta grad relevant att tala om arbetarklass och nyliberala reformers konsekvens för arbetarklassen.

 14. Om man är anställd då är man förtryckt!
  Och det har inte med lönen att göra!

  … menar Anders S som vill ha se ett annat samhälle med en godare politik. En där folk inte längre är förtryckta.

  Lycka till får man väl säga!

  🙂

 15. Intressanta reflektioner där Anders. Är jag som är ekonom och tjänsteman förtryckt då jag är anställd (dock i ett statligt bolag)?

  /*Off-topic, borttaget*/ #AS

 16. Peter: Det som det handlar om enligt marxistisk analys är din plats i produktionen. Udnerordnad elelr överordnad. Och naturligvis finns det gränsfall. Det handlar inte om vad man upplever själv, även omd et har betydelse för hur man agerar i verkligheten, hur man rösta osv.

  I övrigt får vi avsluta denna debatt då den är off-topic.

Kommentarer är stängda.