Svensk maffia

Författarna till boken om de svenska gangstergängen, Svensk Maffia, är nominerade till priset Guldspaden. Gängen de skriver om, som Bandidos, Hells Angels och OG, ställer till problem med jämna mellanrum, nu senast i Malmö. Men att de skulle utgöra nåt avgörande hot mot samhället är helt enkelt inte sant.

Det är visserligen väldigt obehagligt att de hotar åklagare och vittnen, något som ju på grund av gängen blivit allt vanligare. Men ännu så länge är det väldigt ovanligt i det stora hela och gängen står endast för en relativt marginell del av all brottslighet. Visserligen en stor del av den allra grövsta brottsligheten, men det folk har mest ont utav är vardagsbrotten och där är gängen klart underrepresenterade. Även om de kanske indirekt är ansvariga genom att profitera på knarkhandel.

Nej, hotet mot samhället kommer inte från gangstergängen, det kommer inte heller från den terrorism som inte finns. Det stora hotet kommer istället från de myndigheter som i sin iver att försvara storföretagens intressen och med den, i vår del världen, obefintliga terrorismen samt gangstergängens brottslighet som förevändning inför utökade kontroller av alla medborgare. Kontroller och övervakning som minskar vår yttrandefrihet och inskränker vår personliga integritet.

Hotet mot ett demokratiskt samhälle och rättsstaten kommer alltså inte främst från det vi kan kalla svensk maffia utan hotet kommer i huvudsak från vår regering och vår riksdag.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Helt rätt, Anders. Den så kallade ”Maffian” får vi bort genom att införa den danska lagen om omvänd bevisbörda, det vill säga att Mehdi måste bevisa att han köpt sin tremiljoners BMW med lagligt förvärvade pengar. Den lagen har i princip raderat ut de danska gängen och det är därför de krupit över bron i så stor omfattning nu.

  Storföretagen som inte får störas till varje pris och deras kamrater i riksdagen är det värre med.

 • Jan Laul

  Moderater och sverigedemokrater i samma fascistoida bås‚Ķ..!

  Sett i dagens Agenda, SVT 1, 5 december, 2007.

  ICA-butikerna fuskar med förpackningar av köttvaror. De står på paketen att de förpackats ett visst datum, att det alltså är nyförpackat. Men det är gammalt kött, sedan länge utgått enligt datumstämplingar som återförpackats ‚Äì man har lurat kunderna. Köttet är farligt att förtära eftersom det är otjänligt som människoföda, det är för gammalt helt enkelt. Man plockar upp kött från golvet och mal ned det igen. Ägarna tjänar grova pengar på detta bedrägeri. Kunderna luras dagligen, samtidigt som ICA-handlarna tjänar grova pengar. Denna brottslighet har pågått i många år. Man har tjänat två miljoner kronor per år, per butik., enligt Rapport, SVT 2, 21.00, samma kväll.

  Programmet kollade de fyra största ICA-butikerna i Stockholmsområdet, samtliga fuskade. Vad kan man förvänta sig av de övriga cirka 1400 ICA-butikerna, och deras ägare? Fuskar de också? Helt säkert är att de fuskande företagarna i dessa ICA-butiker har begått allvarliga lagbrott. Eftersom denna gamla mat är farlig för konsumenternas hälsa.
  Återigen har företagarna visat att de mestadels sysslar med fiffel och kriminalitet. Frågan kvarstår, finns det hederliga företagare?
  Källa: Sett i dagens Agenda, SVT 1, 5 december, 2007.

  Många företag skriver fuskfakturor

  Omkring 600 av 760 granskade företag har skrivit falska fakturor. Skatteverket beräknar att företagen under de två år kontrollen omfattar undanhållit 79 miljoner kronor i skatt.
  Fusket har gått till så att man bett säljare skriva t.ex. kopiator i stället för hemmabioanläggning på fakturan, för att kunna dra av kostnaden.
  Ett företag har fuskat för 1,8 miljoner kronor. Många av fallen har anmälts till åtal.
  Källa: 111 SVT Text, INRIKES, fredag 14 mars, 2008

  Detta pekar på det sannolika i att flertalet företag och företagare är kriminella. Om 600 av 760 företag/företagare fuskar, innebär det nästan 80 procent av företagen fuskade. Med tanke på stickproven (4 av 4 möjliga kriminella företagare) i ICA:s livsmedelsbutiker och det omfattande fusket med ommärkningen av gammal köttfärs, och att nästan 80 procent av företagen/företagarna fuskar är det högst sannolikt att flertalet företagare faktiskt är kriminella. Eller hur! ;o)

  MVH
  JL

 • Pingback:   Sveriges nya kriminalitet — Mullvaden()

 • Pingback: Även Danmark sina gangstrar har | Svensson()

 • Pingback: Vad vi kan lära av brottslighet från USA - gängen | Svensson()