Svensk vapenexport

Svenska vapen är en högst påtaglig del av USA:s krigföring i Irak. Detta är ett faktum som Erik Wijk och Åsa Lindeborg pekar på i en alldeles utmärkt artikel på Aftonbladet Kultur:

I Irakkriget befinner sig Sverige i främsta frontlinjen. Den till hälften Boforstillverkade precisionsgranaten Excalibur är en önskedröm för det amerikanska artilleriet. När andra granater har en felmarginal på uppemot 200 meter har svenska uppfinnarsnillen försett Excalibur med gps-styrning som gör den exakt.

”Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag vänta mig att två granater på rad kunde gå genom taket in i ett hus med den verkan vi behövde för att förstöra det målet”, säger en bataljonschef till militärtidningen Inside Defence efter en attack i maj 2007 då vapnet användes för första gången.

Svenska staten har stöttat utvecklingen av Excalibur med 600 miljoner men ännu har granaten bara använts av USA – i Irak. Malmö-företaget Aimpoints order på 163 000 lasersikten är en annan ny succé. Sedan anfallskriget 2003 har de amerikanska ockupanterna haft svensktillverkade vapen som standardutrustning: granatgeväret Carl Gustaf, pansarskottet AT4, Saab Barracudas kamouflagesystem, Hägglunds bandvagnar etcetera.

Svenska företag är alltså med och profiterar på kriget i Irak. Ett lämpligt krav borde då kanske vara att vapenexporten till USA och dess allierade i ockupationen av Irak stoppas. Det kan inte vara rätt och riktigt att Sverige och svenska företag ska profitera på den orättfärdiga amerikanska ockupationen av Irak. Så det är kanske dags att kräva Sverige ut ur Irak som Erik och Åsa skriver.

Innan kriget började och i början av kriget mot Irak demonterarde vi också mot den svenska vepnexporten. Bland annat utanför det stora militärindustriella komplexet som ligger i Lackarebäck och Kallebäck i Mölndal/Göteborg. Då var det en del av Ericsson och en av Göteborgsområdets större privata arbetsgivare. Idag är det en del av Saab och är fortfarande en av de största privata arbetsgivarna i området. Det är kanske dags att börja demonstrera utanför portarna till krigsmaterieltillverkningen igen.

Det är dags för Sverige att sluta ge stöd till USA.s krig. Det är dags för Sverige och svenska företag att sluta tjäna pengar på USA:s krig. Ett krig som lett till att 20% av befolkningen i Irak är på flykt.

Intressant?
Bloggat: Motbilder, Lasse, Trotten
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Fredsnätverket ofog ordnade somaren 2007 ett aktionsläger mot vapenfabrikerna i Bofors i Karlskoga. Där tillverkas bla granaten Excalibur och många andra vapen som amerikanska armén använder i Irak. Under aktionslägret genomfördes blockader av vapenfabrikerna, civila vapeninspektioner, manifestationer och upphängning av banderoller.

  I sommar ordnas ett nytt fredsaktionsläger, den 12-19 juni 2008 i Karlskoga. Läs mer om lägret här: http://www.ofog.org/disarm08

 • Verkar som om Sverige även levererade kanonerna till USA som de använde/använder.. i sitt luftburna artillerisystem ”AC-130 / Spectre”.

     AC-130 används effektivt i bla Vietnamnkriget / Iraqkriget Mer att läsa på wikipedia:

  http://en.wikipedia.org/wiki/AC-130
  ””Upgrades A new program has been initiated to upgrade the armament of existing AC-130s still in service. The 25 mm GAU-12/U and 40 mm Bofors are to be replaced with two Mk 44 Bushmaster II 30 mm cannons””

  Inte så insatt, kanske att vi inte hade någon lag mot att exportera till länder som kunde tänkas hamna i konflikter under -60 & 70-talet?

   eller?