Osäkrare värld och kryperi för USA

Det är uppenbart för alla sansade bedömare att USA:s krig mot terrorismen har skapat en värld som betydligt osäkrare än vad världen var innan USA invaderade Afghanistan och Irak. Det tycker till och med socialdemokrater som Pierre Schori som i SVD skriver:

George W Bushs maktövertagande 2001 blev den första delen av den trippelchock som drabbade världen i det nya seklet.

Den nyvalde presidenten började säga upp internationella avtal och motarbeta FN. Den andra chocken var terrorattackerna den 11:e september som följdes av den tredje, det illegala Irakkriget 2003.

och

I Irak är kriget inne på sitt sjätte år, i Afghanistan på det sjunde. Världen har blivit osäkrare med Bushs politik, och Irak och Afghanistan farligare.

Samtidigt som Pierre Schori så tydligt fördömer Bush-regimens krigspolitik verkar han dock tro att demokraterna möjligtvis kan utgöra en kraft för en annan politik. Detta menar jag är illusioner. Demokrater och republikaner stöder alla krigspolitiken, om än med lite olika ord och lite olika inriktning kanske.

Och precis som Schori skriver är det dialog som behövs för att lösa motsättninagrna i världen, inte bomber och förtryck, inte krig och ockupation.

Den svenska regeringen får också kritik för sin politik, för sin eftergivenhet för USA. Denna kritik borde också Pierre Schori rikta mot sina egna partikamrater i den förra regeringen. För den hade i princip samma politik som den nuvarande. Med rövslickeri gentemot USA och minskad kritik av Israel.

Intressant?
Bloggat: Trotten, Ett hjärta rött, hellman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,