USA, CIA, kokain och crack

Som jag skrev i min första artikel om kokain är det så att det finns en koppling mellan CIA och kokainhantering. Redan i mitten av 1990-talet skrev en journalist, Gary Webb, om detta. Han blev misskrediterad och uthängd i andra media. Senare har dock hans artiklar om hur contras i Nicaragua och CIA-anställda varit direkt inblandade i kokainsmugglingen bekräftats av agenter från Drug Enforcement Administration (DEA) liksom från avhoppade CIA-agenter.

Det som var mest kontroversiellt med Webbs artiklar var att han anklagade CIA-anställda för att direkt ha varit inblandade i crackets lansering och distribution i USA. Just denna bit har aldrig egentligen kunnat bevisas och är förmodligen inte sanna. Langningen av crack på gatan kontrollerades dock från ett ganska tidigt stadium av olika gatugäng, som Bloods, Crips och Black Disciples.

Att CIA eller CIA-anställda fortfarande är inblandat i smuggling av kokain visas av att ett plan som ingår bland de plan som CIA använder för att föra bort folk runt omkring i världen i ”kriget mot terrorn” störtat med en last av 3,2 ton kokain på Yucatan-halvön i Mexico i september 2007 och av en del andra affärer med flygplan som har haft CIA-koppling.

I Colombia har också gäng som härstammar från det av CIA skapade AUC tagit över delar av kokaintillverkningen och många av de grupperingar som idag dominerar kokainbranschen i Colombia har sitt ursprung i de högerextrema dödsskvadronerna.

Intressant?
Läs mer: Internationalen, USDOJ/IOG Special Report, WSWS, Green Left, Röda Rummet, Counterpunch,
Bloggat: Fajaf, PimpinTurtle, Sövnlöse Netter,
Borgarmedia: AB, SVD1, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 svar på “USA, CIA, kokain och crack”

  1. Väldig bra att någon lyfter upp detta! Det är mycket hyckleriet omkring droghandeln. Det skulle vara mycket intressant att skriva om Uribes koppling med narko-paramilitarismen. Hälsningar

Kommentarer är stängda.