Franco, som jag känner, var senator i det italienska parlamentet. När frågan om mer trupper till kriget i Afghanistan och om en utbyggnad av den amerikanska basen i Vicenza (som används av soldater i Irak för att vila upp sig på) kom upp i senaten hamnade Franco i ett dilemma. Om han röstade mot förslaget skule det inte gå igenom. Prodi hade dock deklarerat att han såg det hela som en förtroendeomröstning och Franco skulle alltså fälla regeringen om han följde sin övertygelse (och partiets valmanifest) och röstade nej till förslaget. I efterhand har han berättat för mig hur han våndades över vad han skulle göra. Om han skulle följa sin övertygelse och fälla regeringen eller inte. Han valde att följa sin övertygelse och röstade nej. Varvid Prodi-regeringen avgick.
Konsekvenserna för Franco Turigliatto var avsevärda. Han blev utesluten ur sitt parti, PRC. Inte bara han förresten, utan ytterligare 3000 personer som öppet stödde honom inklusive ytterligare ett antal parlamentsledamöter (dock ej senatorer). De har senare bildat ett nytt vänsterparti, Sinistra Critica. Man han anser att han mår bättre idag än vad han skulle gjort om han svikit sin övertygelse.
Jag tycker nog att de ledamöter i riksdagen som är mot FRA-lagen ska rösta mot istället för att följa partipiskan. Gör som Franco Turigliatto, följ er övertygelse. Det är lättare för er än för Franco. Ni kommer inte att fälla nån regering. Troligtvis blir ni inte uteslutna ur ert parti. Det enda som möjligtvis händer är att ni inte blir utsedda till riksdagskandidater nästa gång. Men då kan ni väl börja arbeta som alla andra, på ett vanligt jobb. Så Fredrik Federley, Annie Johansson, Fredrik Schulte, Karl Sigfrid, Birgitta Ohlsson och Henrik von Sydow, bevisa att jag har fel när jag säger att man inte kan lita på borgerliga politiker. För de ljuger som borstbindare och sviker när det det gäller. Bevisa att det inte är sant och rösta mot FRA-lagen. Bevisa att det inte bara är vänstermänniskor som följer sina övertygelser i svåra lägen. Ni har chansen. Ta den. Bevisa att jag har fel om borgare. I alla fall om några.
Bloggat: Anna Troberg, Badlands, Beta Alfa, DeepEd, Thomas Tvivlaren, Henrik Sjöholm, Emretsson, Hultins tankegång, Eva-Lenas blogg
Borgarmedia: DN, SVT, Ny Teknik, DI, IDG,
Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, Fredrik Federley, Annie Johansson, Fredrik Schulte, Karl Sigfrid, Birgitta Ohlsson, Henrik von Sydow, Franco Turigliatto, Italien, Övervakning, Yttrandefrihet, Integritet, Politik, Samhälle
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Det är ju ironiskt att de borgerliga som förespråkar kraftigt utökat personval, nu själva visar att det är helt meningslöst med personval. Eftersom de ändå inte har något självbestämmande när partipiskan viner.
Du gör helt fel som lägger skuld på de unga politikerna, när det faktiskt är de gamla rävarna, främst inom s, som infört regler som gör att både unga och även en del garvade politiker avtalat bort sin lagliga rätt att rösta efter det egna samvetet, för att få vara riksdagsledamot. För den med ett samvete finns möjligheten att drabbas av den politiska snuvan och då kan man kvittas ut. Jag kaninte tro att du är helt omedveten om detta! Nej vänd blicken åt rätt håll – Tomas Bodström m fl som drev fram detta, och detta att denna regering och regeringar före den – satt riksdagens lagstiftande makt i fara. Idag är lagstiftningsmakten underordnad regeringsmakten, medan det var tänkt att vara i omvänd ordning. Om FRA-saken gjort något tydligt så är det detta – makthungringa socialdemokrater och tydligen nu även inom alliansen – sätter viktiga säkerhetsventiler ur spel. Och dem ska vi lita på i något Integrationsråd – pyttsan. Hjälp ungdomarna istället för att klanka på dem – ta en titt på Politikerbloggen och begrunda hur kreativt man kan säga saker, när man behärskar tekniken. Jag är inte förvånad över att Piratpartiet finns. Det är ju stört omöjligt att påverka när makten betyder mera än något annat och det spelar ingen roll vem som sitter vid rodret tydligen. Undrar om V vore något att hänga i julgranen, med den attityd som du intar i ett för dessa ungdomar svårt dilemma. Men peka på det faktum som förorsakat detta – att riksdagspartierna varit överens om ett kvittningsinstitut som sätter demokratin ur spel. Har V reserverat sig?
Gun: Jag förstår inte riktigt vad du menar. Man kan inte avtala bort sin rätt att rösta som man vill. Det är ett peronligt val vad man gör. Att partierna har en överenskomelse om att kvitta röster lelr att rösta likadnat i hela partigruppen betyder inte att alla ledamöter måste följa det.
De ledamöter jag räknat upp är de borgeliga ledamöter som sgat att de är mot FRA-lagen (Sydow har inet sgat det, men hans meritlisat tyder på att han kan vara mot). Men förutom Federley så har all de övriga (utom Sydow igen) deklarerat attd e sk arösta ja till lagen. Dvs följa partiet istället för sin gen övertygelse.
Se är jag inte med i Vänsterpartiet (deras ledamöter röstar dock nej till FRA-lagen) utan jag är medlem i Socialistiska Partiet.