Därför skiter EU i Georgien

Det är kanske att ta i, men det finns minst två saker som gör att i alla fall EU inte kommer att i mer än ord komma rusande till Georgiens försvar. Det ena är att EU är beroende av ryska gas- och oljeleveranser, det andra stavas Kosovo. För EU har godkänt Kosovos självständighet, ja varit för den. Då kan man inte neka Syd-Ossetien samma rättigheter. Något som den senare utbrytarrepubliken också åberopat och man kan säga att Kosovo bildat ett slags internationellt prejudikat:

When Kosovo unilaterally declared independence on February 17, 2008 governments around the world were divided about the legitimacy of such an act. As of today, 45 out of 192 sovereign United Nations member states have formally recognised the Republic of Kosovo. Notably, a majority of European Union member states have formally recognised it (20 out of 27). However, a few others such as Spain, Slovakia, Romania, Greece or Cyprus did not recognize Kosovo’s independence fearing the reactions of the separatists from their countries. They thought that Kosovo would set a precedent. Then Russia’s president Vladimir Putin apparently did not think so.

Även Abchazien har åberopat Kosovo som exempel på självständighet och det har också Tjetjenien. De länder som har erkänt Kosovo som oberoende stat, som exmpelvis Sverige ,borde naturligtvis enligt logiken erkänna både Syd-Ossetien och Abchazien. När Bildt inte gör detta så blir han en hycklare som jag ser det. Även om man inte gör detta av andra skäl kvarstår det faktum att man i verkligheten accepterat Syd-Ossetiens självständighet i cirka 15 år. Att i denna situation, när men erkänner Kosovo och i praktiken har accepterat Syd-Ossetiens oberoende blir det omöjligt för EU och många av dess medlemsländer att agera annat än med snack vad det gäller situationen i Georgien. Det trots att det finns många samarbetsavtal mellan EU och Georgien.

När det gäller oljan och gasen så är USA:s situation lite annorlunda än EU:s. men jag har svårt att tro att de komemr att engagera sig militärt mot Ryssland just nu. Bush har 5 månader kvar som president och det finns knppast resurser att bli inblandade i ytterligare ett krig. Trots att man gärna vill ha oljan som BTC levererar. För EU vore det en katastrof om ett krig med Ryssland inleddes, om gasen och oljan från Ryssland stängdes av skulle ekonomin störtdyka och industrin fungera dåligt, med ett milt understatement.

Intressant?
Bloggat: ClaesKrantz,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, PDK1, PDK2, PDK3, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: USA och Georgien | Svensson()

 • Pingback: Hej terrorist! | Dumheterna()

 • Smile

  Ungefär som om t ex Texas eller Nevada skulle vilja bli fria från USA och ansluta sig till den Ryska stormakten.Undrar om det frihetstörstande USA gillat detta senarium … knappast.

 • Anders_S

  Smile: Hur är det med Geografin?

  Snarare jämförbart med när Texas bröt sig ur Mexico och några år senare blev en del av USA. Inte mycket Mexico kunde göra.

  Andra stater i områden som USA annekterade mera direkt var New Mexico, Arizona, Kalifornien, Colorado, Utah och Nevada.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Fred mellan folk - krig mellan klasser()