Könsneutrala äktenskap och FRA är inte det som fäller borgarna

Det är helt andra saker som är borgarnas stora problem. Som är det som gör att borgarna, alliansen, högerpartierna inte vinner nästa val. Det är sånt som att fastighetsskattens omläggning gynnar de som är allra rikast, sånt som att alliansens politik slår mot de fattigaste, mot de sjuka, de arbetslösa, de som aldrig komit in på arbetsmarknaden och fattigpensionärerna. Det är detta som gör att alliansen kommer att förlora nästa val. Det är detta som gör att Reinfeldts regim är så impopulär.

FRA har säkert betydelse hos ungdomar och är säkert orsak till att oppositionen leder så stort bland unga människor. Men det har en mindre betydelse hos de fattiga människor som drabbas av nedskärningar, privatiseringar och andra nyliberala åtgärder. Att man skapar en sjukvård som är bättre för höginkomsttagare är ytterligare ett exempel på något som kommer att få borgarna att falla. För det är konsekvensen av Vårdval Stockholm och konsekvensen om samma system införs i hela landet.

VIi ser ockås att privatiseringen av skolan leder till att överklassen och de som redan har det bra får en bättre skola än de fattiga, än arbetarna. Här har vi ytterligare en anledning till att högerpartierna, regeringspartierna är impopulära.

Men det värsta är, även om socialdemokraterna vinner nästa val kommer samma nyliberala politik att fortsätta är jag rädd. Väljarna bedrar sig själva om de tror att sossarna kommer att förändra politiken mer än kosmetiskt.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Inte ens borgarna för ju nyliberal politik. Du har uppmanats att plugga på om vad nyliberalism är redan vid ett av dina tidigare inlägg; jag vill upprepa den uppmaningen här.

  Även om jag kan hålla med om att politiken sossarna kör inte är särskilt socialdemokratisk, så är den definitivt inte nyliberal – och det är som sagt inte alliansens politik heller!

 • Anders_S

  En politik som strävar efter en allt mindre och svagare demokrati, allt mindre folkligt inflytande på beslut och allt mer kontroll till storkapitalet är en nyliberal politik. Det är en strävan efter den nyliberala nattväktarstaten, efetr den svaga staten och den maktlöse medborgaren (såvida du inte är rik). Konsekvenserna i förlängningen blir dock annorlunda, vilket historien har visat.

  Det innebär inte att vi har ett nyliberalt samhälle nu och här.

 • Daniel

  Det är intressant hur många teoretiker blandar ihop medel och mål. För mig är dom som eftersträvar ett nyliberalt samhälle världens största muppar. T.o.m. Scientologer är vettigare.
  Man har diskuterat teoretiska modeller i sån omfattning att man har glömt av samhället utanför och att alla människor är olika. Alla är inte krämare ?° la Sta?´l von Holstein. En människa som är stor i käften och bra på att spendera andras pengar. Man ska vara glad att han inte jobbar inom offentlig sektor.

 • Charliet

  Citat Daniel: ”T.o.m. Scientologer är vettigare.”

  Det kan du väl ändå inte mena??!! Visserligen håller jag med dig fullständigt att nyliberaler är muppar men att scientologer skulle vara vettigare än nyliberaler hoppas jag var ett feltänk hos dig. Scientologer är ett ytterst stort hot mot såväl demokrati som alla mänskilga rättigheter som existerar.

 • Daniel

  Charliet.

  Nyliberaler är faktiskt också ett hot mot demokratin.
  Det finns bloggsidor där demokrati jämställs med kommunism för i en demokrati är minoriteten slavar under majoritetens beslut. Jag vill inte göra reklam för dessa avarter så jag skriver inte ut adressen, men den finns.
  Mänskliga rättigheter likaså under vissa punkter en motsats till nyliberalism.
  För om staten ska försvinna enl. nyliberalismen så undrar jag vem som ska betala för den kostnadsfria skolan.
  Artikel nummer 25 och 26 är intressanta. För i ett nyliberalt samhälle ska inga sociala skyddsnät finnas.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Borgarnas eget fel att dom sjunker()

 • Pelle

  Vi kan väl iallfall vara överens om att det är skillnad på socialdemokratisk ”nyliberalism” och den som Daniel beskriver. Jag håller nog med Magnus att vi måste kunna kritisera privatiseringar och andra dumheter utan att få det att låta som att S vill ha ett Ayn Randskt samhälle där demokrati är kommunism (iofs har de ju rätt, utan demokratisk ekonomi ingen demokrati…).

  De ‘riktiga’ nyliberalerna menar att äganderätten är den enda mänskliga rättigheten. Såna är ju inte de sossar jag känner.

 • Anders_S

  Pelle: Inte de sossar jag känner heller. De flesta som röstar på socialdemokraterna har inga sådana uppfattningar heller. Men den socialdemokratiska politiken sen lång tid har styrt åt det hållet.

  http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2008/08/21/sossar-tittar-i-backspegeln/

 • GZ

  Precis vad också mitt blöta finger i luften säger mig om orsakerna till borgarnas opinionsläge! (FRA må vara stort i bloggosfären men ingen jättegrej i den stora världen utanför Sundbyberg..) Och det är inte bara ”de fattiga människor som drabbas av nedskärningar, privatiseringar och andra nyliberala åtgärder” utan också en stor del av medelklassen som inte ställer upp på denna politik – och det är väl främst det som ger utslag i opinionssiffrorna.

  Om (s):s blivande regering håller jag inte med, skillnaden kommer att synas.

 • Som både jag och Pelle nu sagt (och jag verkar inte hålla med honom om mycket annat) – varken borgarna eller sossarna för nyliberal politik. Bara för att det går i den riktningen (jämfört med dagsläget), betyder det inte att det är slutdestinationen, för endera gruppen.

  Jag kan bara konstatera att du försöker vara intellektuellt oärlig i ditt inlägg Anders – det finns nog med invektiv du skulle kunna använda som faktiskt är sakligt förankrade (i sossarnas fall skulle du kunna säga att de för en ”borgerlig” politik vilket vore närmre verkligheten och inte rent ut sagt totalt tokfel)

 • Anders_S

  Magnus: Jag anser att de har fört en nyliberal politik och kommer att föra en nyliberal politik. Du anser inte det.

 • Underutveckling

  Jag kan nog räknas till de fattiga här och vill absolut inte ha tillbaka några sossar. De har kört skolan, vården och resten av Sverige i botten. Och folk flyr t.o.m. landet för att slippa eländet de röda skapat.
  Nä ni. Aldrig i livet.

  Ta ut en toblerone i förskott vet jag och glöm bort det partiet…