Bonniers – mediefamiljen nummer 1

En av de fem finansfamiljer som funnits med på alla kartläggningar av inflytandet i det svenska näringslivet sen 1960-talets början. En dynastisk familj kan man säga, som i årtionden dominerat svensk bokutgivning, tidningsutgivning och annan media. Idag ingår alla familjens företag i det familjeägda företaget Bonniers med totalt omkring 12 000 anställda. Det gäller även den stora dagstidningen DN, såväl som Sydsvenskan och andra av deras tidningar och tidskrifter. En gång i tiden var många av dessa självständiga företag, i DN:s fall med närvaro på den svenska börsen.

Förutom de välkända tidningarna och det välkända bokförlaget dominerar Bonniers också nätbokhandeln och har stora intressen i TV-industrin, något som man enligt tidningen ETC skaffat sig genom vad som närmast kan liknas vid den kupp:

Faktum är finansmannen Robert Weils bolag Proventus plötsligt köpte loss både MTG:s aktier i TV4 (15,1 procent) och aktier i Alma Media.

En ny konkurrent till Schibsted och Bonnier gjorde entré? Nej, för med ett neutraliserat MTG och ett bakbundet Schibsted – som nu inte kunde få loss aktier i Alma Media – lämnades spelfältet vidöppet för Bonnier.

Först köpte Proventus och Bonnier tillsammans hela Alma Medias division Broadcasting, som då ägde 23,4 procent av TV4-aktierna. Därefter, i november 2006, köptes Schibsteds 27-procentiga andel. Resten blev tvångsinlösta.
Klappat och klart.

Men skulle den politiska makten acceptera övertagandet, med tanke på att det i sändningsavtalet står att ägarförhållandet och inflytandet i TV4 ”i sin helhet” inte får förändras så att ”ägarkoncentrationen inom medierna ökar”? Nej, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) hade inget att invända.

– Bonnier är som jag ser det en i allra högsta grad stabil medieägare.

Det är klart att Bonniers är en stabil medieägare. Mend et är liksom inte det somd et hela handlar om. Frågan är om det är vettigt att en familj dominerar media i Sverige så markant som Bonniers gör. Kulturministern låtsas som om hon inte förstår frågeställningen och kommer undan med det.

Många familjemedlemmar är aktiva i företaget och i styrelsen sitter Carl-Johan Bonnier, Hans-Jacob Bonnier, Jeanette Bonnier och Pontus Bonnier. Den sistnämnde sitter också i styrelserna för Boninvest, Öresund, Freetel och Qbrick. Också som chefer för många dotterbolag i Bonniers återfinns familjemedlemmar och VD för hela koncernen är Jonas Bonnier.

Läs mer: ETC1, Affärsvärlden1, Dagens PS, VA1, Approximation, Realtid1, DN, Progressiva USA, Affärsvärlden2, AB, BetaAlfa, IDG, Copyriot, Nikke Index, Jinge, ETC2, Realtid2, EX1, Dagens Media1, SDS, Resumé1, Dagens Media2, Resumé2, VA2, Realtid3, Vassa Eggen, EX2, Resumé3, KVP, Gunnar.se, Realtid4, Dagens Media3, SVD, Journalisten,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!