Gomorra

Så heter Roberto Savianos bok om camorran i Neapel. En bok som nu lett till att klanen Casalesi hotar Saviano med döden. Även om boken handlar om gangsterverksamhet i Neapel berör den faktiskt väldigt många människor i Sverige.

Om du någon gång handlat extremt billiga eller bara billiga märkeskläder, exempelvis i Ullared eller nån annan stans, är det troligt att du gött camorran i Neapel. För camorran köper kläder från Kina, utan märken, men från samma fabriker som gör märkeskläderna och i samma modeller. I Neapel förs de in utan tullar och kontroll, märks upp som märkeskläder och transporteras vidare ut i Europa. Ofta via helt legitima företag i Norditalien. Och till slut hamnar de kanske i någon affär i Sverige.

Eller om du någon gång köpt grymt billiga, men bra, verktyg från Clas Ohlsson eller nåt annat välrenommerat företag så är chansen stor att du gött camorran. Därför att de även här importerar grejer, smugglar in är väl egentligen det rätta ordvalet, från Asien, och transporterar dem vidare via olika legitima bolag som till slut säljer dem till nån svensk återförsäljare.

De som använder kokain göder förmodligen också camorran. Stora delar av införseln av kokain till Europa organiseras nämligen av camorran i Neapel. Ett knark som just nu är orsak till ett gangsterkrig i Malmö.

Det är detta som Savianos bok handlar om. En bok han skrivit genom att bla..a wallraffa i camorrans verksamhet. Dvs arbeta under falskt namn och under falska premisser i dera ekonomiska verksamhet för att få möjlighet att skriva om den. I hamnen, med importen av varor, i fabriker etc. Gangsterverksamheten har han forskat i mer öppet.

Och om ni varit i Neapel har ni kanske sett att man har hjälmen på styret när man kör skoter. Absolut inte på huvudet i alla fall. I Savianos bok får man reda på varför. Därför att om man har hjälmen på sig kan camorra-medlemmar tro att man är en mördare ute på uppdrag och vips blir man skjuten innan man hinner säga flaska. Säkrast att inte ha hjälmen på sig alltså.

Gomorra – en resa i camorrans land.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge om en annan bok om brottslighet
Borgarmedia: SVD1, Fokus, SVD2, AB1, Independent, Stockholms Fria, SDS1, SDS2, SDS3, SVD2, NYT, Guardian, AB2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements