Dra hem trupperna

Sverige behöver spara och förändra inom försvaret. Det är ett välkänt faktum. Samtidigt är Sverige i krig i Afghanistan. Det finns ingen anledning att Sverige ska delta i en USA-ledd ockupation i främmande land när pengarna istället borde användas till satsningar på skolor, vård och bekämpning av organiserad brottslighet.

I nuvarande situation så bör trupperna dras hem från Afghanistan och försvaret läggas ner. Alternativet med yrkesarmé är är ett mycket dåligt alternativ.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Erik

  Intressant tanke, onekligen, att lägga ned försvaret. En tanke man alltmer stöter på ute i bloggvärlden…

  /*personliga förolämpningar, borttagna*/ #AS

  Jag tänker inte gå in på några detaljer. Det har jag gjort på allt för många bloggar förr. Jag uppmanar dig istället att läsa på ordentligt. Du kommer då att upptäcka bland annat följande två grundläggande saker:

  1. Vi är skyldiga att enligt folkrätten ha ett försvar (suverän kontroll över våra territorialgränser) Varför? Läs på.

  2. Försvaret fyller idag ett flertal för en suverän stat vitala funktioner (utöver väpnad strid) som bara försvaret kan och får sköta. Vilka? Läs på.

  Utöver dessa kommer du kunna hitta en uppsjö argument till varför det rent faktiskt inte går att lägga ned försvaret.

  Att tycka att vi ska spara på försvaret är helt okej. Att tycka att vi ska dra hem våra trupper från Afghanistan är helt okej. Enligt mig är det två väldigt naiva åsikter, men dom är ändå intressanta och lämpar sig för diskussion. Att tro och hoppas på att vi någonstans i framtiden når ett samhälle där arméer och försvar inte behövs är helt okej, och givetvis något eftersträvansvärt.

  /*en lass förolämpningar till, samt ovidkommande kommentarer*/ #AS

 • Kurt

  Målet att bomba Afghanistan tillbaka till stenåldern är ju inte helt uppfyllt ännu. USA bombar ju visserligen en brollopsfest/vecka (nu senast i onsdags förrra veckan), men fortfarande finns det tydligen civila att skjuta på där.

 • Jag ska fatta mig kort.

  1. Svenska soldater ska enbart ingå i fredsbevarande styrkor, inte militära aktioner av detta slaget.
  2. Att agera som en renodlad militär styrka är att bryta mot det mandat som försvarsmakten fått från riksdagen.

  Därför menar jag att försvarsmakten har förverkat sitt förtroende och samtliga i Afghanistan utposterad personal omedelbart ska kallas tillbaka.
  Att de ansvariga för överträdelsen ska lagföras anser jag som självklart.

 • Mike

  Utan den svenska (och andra nationers) närvaro i Afghanistan så skulle det vara omöjligt att bygga upp landet igen. Men, det är ju lätt och sitta i Sverige och tycka till om saker man inte har en aning om.
  Ta och läs på lite om de insatser svenska soldater har gjort sedan 60-talet istället, det finns förmodligen tusentals människor i t.ex Bosnien som är oerhört tacksamma över det svenska förbanden som var där då. Historierna är de samma i Kongo, Kosovo, Liberia, Afghanistan, Cypern osv.

  Men Scaber Nestor m.fl varför åker ni inte till Afghanistan och gör en insats själva. Hjälp till att bygga en skola, väg, bevattningsystem eller dylikt. Jag skulle vilja se er ta ev. konflikter med talibanstyrda grupper eller opiumodlar”maffia” som absolut inte vill se några insatser för att där från er sida.