Polisövergreppet i Grekland – ett rent mord

Den bild som sprids i svenska massmedia om vad som händer i Grekland är på flera punkter falsk. Det framgår klart när man läser grekisk media, inklusive Indymedia. Jag kan tyvärr inte tillräckligt bra grekiska för att översätta, men tack vare en grekisktalande bloggare, George Kanellos, kan vi svenskar nu ta del av vad som verkligen hände i Exarchia i Athen när en tonåring dödades av polis:

På Youtube finns en video som togs under skottögonblicket, man ser inte vad som händer, men man kan höra skotten. Det finns också ett antal vittnesmål från människor som gick förbi just när skotten avlossades, och alla berättar en helt annan historia än den som officiellt presenteras av DN, Aftonbladet. SVD är mer objektiv i sin rapportering men nämner inte alls orsaken till dödskjutningen.

Polisens officiella uttalande är att en polisbil attackerades av ett 30-tal demonstranter, varvid en polis försökte försvara sig genom att skjuta tre skott. För er som inte förstår grekiska sammanfattar jag ögonvittnenas uttalanden på svenska.

Ögonvittnen säger att de såg två poliser gå ut ur patrullbilen och att de växlade hårda ord och svordomar med några ungdomar. “Kom hit era skitungar så ska vi göra upp” sägs en av poliserna ha skrikit. Då kom några från klungan närmare och svor och skrek åt poliserna, som efter några muntliga turer svarade med att skjuta tre skott mot ungdomarna. Ögonvittnena är eniga om att polisen som sköt, siktade och hade för uppsåt att skjuta mot ungdomarna och inte bara för att varna. De talar om att han riktade pistolen och avlossade flera skott, eftersom det första inte träffade.

Ovanstående ögonvittnesbeskrivningarna talar mer för att det var rent mord som polisen begick. Att han inte alls var pressad eller i nån besvärlig sits. Inte angripen med stenar, inte angripen alls.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, AB1, AB2, DB1, DB2, VG1, VG2, PDK1, PDK2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders_S

  Läs kommentarsreglerna innan ni kommenterar. Falska mejladresser är inte tillåtna, okvädningsord och förolämpningar är inte heller tillåtna.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Pingback: redundans » Kommunistskräcken som politisk täckmantel()

 • Strutsman

  Om du inte sett vad som hände med egna ögon bör du hålla tyst. Att sprida andrahandsinformation i syfte att hetsa mot polisen är inget annat än uppvigling.

  Angånde hur pålitliga ögonvittnen är innan en rättegång vridit och vänt på alla bevis; vi kan ju ta gruppvåldtäkten i Solna som exempel.
  ”Ögonvittnesskildringar från den påstådda gruppvåldtäkten gör gällande att det inte alls handlade om våldtäkt. Ett flertal män uppger för polisen att kvinnan gick runt i lägenheten och uppmuntrade männen till sex. ”

  Låt rättvisan ha sin gång!

 • Danne

  En polis sköt en person och blev sedan arresterad. Varför måste vänstern då slå sönder hela staden och bränna ner butiker, banker, bilar, etc?

  Vart är logiken?

 • Martin

  Strutsman,
  det måste genast upphöra! Alla dagstidningar måste sluta sprida massa andrahandsinformation för sina hemska syften!

  Nog för att jag håller Anders S till en högre standard än Aftonbladet, men nån måtta får det vara på kraven.

  Dessutom tror jag du ställer lite högre krav i det här fallet än vad du gör i många andra fall.

 • Strutsman

  Du får tro vad du vill. Men det är ju inte varje dag som rykten leder till att värden för miljoner förstörs på Atens gator och leder till att massor av både poliser och demonstranter skadas. Så kraven på opartiskhet kanske inte är helt orimliga?

 • Z

  Som sagt, säg det till Dagstidningarna som inte verkar diskutera med vittnen utan snarare tar informationen från officiella källor.. och de är ju alltid trovärdiga, eller inte.

 • Martin

  Strutsman,
  opartiskhet? Att hålla tyst om att flera ögonvittnen vittnar om att händelsen var mord. För vem är det opartiskhet?

  Jo, de är helt orimliga. Anders S får väl skriva vad han vill i sin egen blogg, eller?

 • Danne

  Allt upplopp är faktiskt bara anarkisternas fel.

  Rättsväsendet har gjort precis som man ska göra. Polisen är arresterad och ska bli åtalad. Varför förväntar sig anarkisterna specialbehandling? Hybris?

 • Danne

  Martin, du glömmer att berätta att ögonvittnena säger olika saker.

 • Anders_S

  Danne: Ögonvittnena säger i stort sett samma sak när det gäller att det inte var oroligt vid tillfället och när det gäller polisens agerande. Att det finns detaljskillnader är naturligt. Det stärker bara trovärdigheten hos vittnena.

 • Anders_S

  Nu när obduktionen är klar framgår det att pojken dödades av en rikoschett. Därmed borde man inte kunna rubricera det som mord.

  Fast mördare är han ändå. Skjuter man skarpt mot en folkmassa riskerar man alltid att döda nån.

  Men å andra sidan. Kan man lita på obduktionen? Varför offentliggörs den idag, fast pojken begravdes igår. Det är nåt lurt med detta.

 • Danne

  Då visade det sig att det var en rikoschett som dödade 15 åringen. Polisens historia stämde och anarkisterna hade fel. Obduktionen gjordes av en av föräldrarna vald obducent för att fusk inte skulle kunna uppstå. Nu står det alltså klart att polisen INTE sköt på 15 åringen.

  Hur dumma känner sig inte alla anarkister nu då? Att anarkister nu slagit sönder staden helt i onödan visar vilka idioter dom är. Undrar om det kommer en ursäkt från deras sida? Förmodligen inte. Dom har ju rätt att slå sönder allt, även om det sker på lögnaktiga grunder. Eller hur Svensson?

 • Anders_S

  Danne: Du är för godtrogen. Det är inte all så attd et är fastslaget att det är en rikoschett. Det är försvarsadvokaten som sagt det. Dessutom kommer polisen nu att åtals för mord. Så frågan är vem som har rätt.

  Dessutom så är är orsaken til kravallerna betydligt djupare ochmer komplicerad än detta enstaka skott.

 • Danne

  Är jag för godtrogen?
  Du tar stenkastande ungdomars ord på allvar och kallar mig godtrogen?!?

 • Apan

  Hur kan man ens välja sida när man befinner sig ett par hundra mil från platsen ? Det enda som är klart är ju att polisen avlossat skott och en person är död. Alla har ju sedan sin story som de försöker trycka ner i halsen på alla som vill lyssna. Du verkar ju rent generellt skeptisk mot polisen i alla länder oavsett vad så ditt ord eller information litar jag inte på alls. Fast du har väl rätt att skriva vad du vill i din blogg så länge det inte är olagligt (typ förtal eller uppvigling).

 • Pingback: Det här med våld - Rosengård, Grekland och Irak | Svensson()

 • Pingback: Redan en Polisstat - polisbrutalitet och repression « Nemokrati()

 • Pingback: S?¶t gr?¶nser for politiets overgreb - hold ??je med dem | Svensson()