Israel mördar på – omvärlden tittar på

Vi har sett det förut. Omvärlden gör ingenting medan diktaturer, mördarregimer och till och med demokratiskt valda regeringar mördar på. Rwanda, Kambodja, Indonesien, Sudan osv. Ja, förresten omvärlden brukar inte bara titta på. Utan vissa delar av omvärlden, läs USA, brukar backa upp. Det gäller när Israel mördar palestinier och när den USA-stödda juntan mördade kommunister i Indonesien på 1960-talet.

Titta på och inget göra är dock kanske vanligare, det gällde när nazisterna förintade judar under andra världskriget, när nazisterna utplånade ghettot i Warsawa, när tyskarna förvandlade Warsawa till en grushög, i Rwanda när ett folkmord genomfördes, osv. Ett markant undantag finns i den moderna historien, det var när Vietnam gick in i Kambodja för att stoppa Pol Pots massmord. Ett försök att stoppa ett folkmord som USA vände sig mot. USA började då istället att ge stöd till massmördarna i Khmer Rouge.

Nu är vi där igen, omvärlden tittar på medan Israel mördar. USA ger aktivt stöd när Israel mördar. Det känns på något sätt igen.

Liberalernas försvar för massmord, försvar för att palestinierna nekas mänskliga rättigheter är obehagligt, fascistiskt. Liberalerna tycker det är helt okej att lemlästa barn, att mörda civila, att angripa ett folk instängt i ett ghetto. Det är helt okej för många liberaler. För fascister, nyliberaler, centerpartister, rasister osv är det helt uppenbart okej att mörda. Deras argument för varför det är okej att mörda är på en fyraårings nivå. De andra började! De andra sköt raketer!

Men ingenting ursäktar det som sker i Gaza just nu. Mord och krigsbrott utförda av Israel. Fattar inte liberalerna grundläggande mänskliga rättigheter är de inga liberaler utan fascister. Inget annat.

Intressant?
Bloggat: Simone, Jinge, Claes Krantz, Progressiva USA, Magnus Ahlkvist,
Borgarmedia: DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Att tiga är att samtycka II « Simone - På tal om politik()

 • patrick

  intresant undantag du tar upp.
  Specielt med tanke på att Viet Nam invaderade ”kampuchea” för att slå ut röda khmererna (PolPot).Detta efter det att röda khmererna försökte sprida sin annihilations politik in i Viet Nam.
  Det är då i dina ögon ok när Viet Nam agerade enligt ett visst mönster , men när Israel gör exakt samma sak så då är det djävulens verk…
  Du visar härmed att du inte dömmer efter handlingar utan efter dina egna politiska värderingar…
  Sådant tänkande leder alltid till situationer där man tillåts göra vad som hellst så länge det görs i ett specifikt syfte .livsfarligt…

 • Det är mycket obehagligt att se alla dessa högerbloggar, diverse internetroll samt ledarskribenter och journalister försvara det som sker. Fascistiskt, som du skriver, är den rätta beskrivningen. Man behandlar palestinierna som untermensch.

  Däremot, känns det som om många vanliga högermänniskor tar avstånd från Israels aktioner. Iofs är detta inte direkt någon vetenskaplig undersökning utan taget från min egen bekantsskapskrets.

 • Anders_S

  Patrick: är du inte riktigt frisk? Var är det folkmordet hamas skulle ha ägnat sig åt pÅ Gaza? Det finns naturligtvis inte. Alltså kan man inte jämföra Israels aggression, massmord och överfall på Gaza med Vietnams aktion.

  Pol Pots regim var massmördare. En av tidernas värsta massmördarregimer. Med vilken Palestinas regering inte har några likheter. Inte heller Israels mordiska regering har nåt gemensamt med Pol Pots regering i Kambodja.

 • Alltså, det är så deprimerande att läsa personer som patrick, så verklighetsfrånvända att man baxnar.

  Vad är det som skapar dessa individer? Vad? En del av förklaringen måste ligga i det segregerade klassamhället. En annan, naturligtvis (men en del av denna punkt ligger i den första förklaringen), är media.

  Jag blir deprimerad. Hur kan man försvara det Israel gör mot palestinierna ur en rent mänsklig aspekt? För även om media inte alltid ger hela bilden borde ju tillräckligt mycket information ha kommit ut för att inse vad Israel ägnar sig åt, och då menar jag ju inte bara det här senaste kriget.

  Israelvänenrna gör sig dummare än vad de rimligtvis kan vara. Men sådan är nationalismen. Och i detta fall en specifik form av nationalism: sionismen.

 • Strutsman

  Det är inte så enkelt att den svage alltid har rätt. Israel har rätt att försvara sig, och den inkluderar att slå ut raketramper som används för att terrorisera civilbefolkningen i Israel.

  Skulden för eventuella dödsoffer hamnar alltid på den som gör moraliskt fel. Och I det här fallet är det Hamas. Det spelar ingen roll hur gränserna ritades eller vem som dödade vem för 2000 år sedan; det är inte OK att slumpmässigt men medvetet döda civila israeler. Det är inget annat än terror. Israel ägnar sig inte åt terror, även om man skulle kunna önska att de civil offren blev färre. Men det ändrar inte skuldfrågan. Hamas bär skulden för hela den här konflikten. Med uttalanden som ”eftersom Israel dödar våra barn, så är det försvarbart att döda israeliska barn” borde det vara tydligt för vem som helst att Hamas inte är någon god kraft.

 • Anders_S

  Det är ganska ointressant just nu om Hamas är goda eller onda. Precis lika ointressant som att det delvis var sionister och fascister som kämpade mot nazisterna i ghettot i Warsawa. Det var rätt att kämpa ändå. Det är det för Hamas också.

 • Anders_S

  Lsä annars Autonoma Kärnans inlägg som jag länkar till i mitt inlägg om mads Gilbert. Eller läs:

  http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2009/01/02/enstatslosning-enda-vettiga-pa-sikt/

 • Z

  ‚Äúeftersom Israel dödar våra barn, så är det försvarbart att döda israeliska barn‚Äù – du menar precis som Israel säger just nu? Bara många gånger fler barn? Lustigt hur Strutsman just argumenterade ner sig själv.

 • Strutsman

  Z:
  Lugna ner dig nu i din ihopfantiserade skadeglädje över mitt ”misslyckande”.

  Jag har aldrig hört någon företrädare för Israel tala om att de tycker att dödande är försvarbart. Skuldfrågan är viktig. Det är Hamas som dödar palestinska barn, inte Israel; just eftersom det är dom som avfyrar raketerna som Israel måste försvara sig mot, /*borttaget, fascistisk krigshets*/ #AS

  Det behövs en palestinsk myndighet och polis som klarar av att hålla ordning på militanta grupper. Det skulle såväl Israel som Palestina tjäna på. Men Hamas skulle förlora. Vilken sida står ni på egentligen?

 • Anders_S

  Strutsman: Vilken värld lever du i? Israel har dödat nästan 100 barn! Bara de senaste dagarna. Hur många har Hamas dödat?

  Skärp dig och hemfall inte åt några fascistiska böjelser.

  Den palestinska regeringen som leds av Hamas har rätten på sin sida. Det är Israel som är ockupanten. De har ingen som helst rätt att anfalla Gaza.

  Självklart står jag och förmodligen även Z på Palestinas sida.

 • Alexander

  ”Vem som bär skuld” är att frångå det som händer. Att skjuta in bland civila från kanonbåtar med guppande sikten är inte ok. Oavsett raketramper eller inte.

  ”Jag har aldrig hört någon företrädare för Israel tala om att de tycker att dödande är försvarbart.”
  – Varje order om beskjutning in bland civila med artilleri är ett direkt försvar för dödande.

  USA valde att knocka Japan med en atombomb. Rakt över civil bebyggelse. I efterhand kan de faktiskt ha till och med skonat ett antal liv eftersom soldaterna slogs till döden. Men hur försvarar man en vätebomb dagarna efter?

  Jag likställer situationen. Israel har all rätt att ta itu med raketbeskjutningen. Men hur? Det går inte att bomba bort problemet. Möjligen retalliera genom att flygbomba varje byggnad som avlossar en raket. Men man är inte intresserad av detta från Israels sida. För mycket dålig press under lång tid.

  Istället slår man till med storsläggan när tillfälle ges och visar samtidigt ett människoförakt som underligt nog vissa individer helt missat.

 • Z

  Om jag, i ett ockuperat land eller ett land jag upplever som ockuperat, skjuter mot ett civilt mål i vad jag upplever som den enda chansen att försvara mig.. och du som är polis där sedan går och skjuter mina barn och min flickvän, är det då jag som dödat min flickvän och mina barn? Och sen min kamrats barn och flickvän också.. Är det då jag som dödat dem?

  Israel säger att de försvarar allt dödande som de ”tvingas” till att göra. Ingen tvingar dem till att ockupera Gaza, ingen tvingar dem till att ge stöd till alla illegala ockupationer och bosättningar, och det är där problemet ligger. De ockuperar mark och svälter och förtrycker ett folk som inte har några möjligheter till försvar. Hamas har inte vunnit det stöd de har för att de har ett land där saker och ting fungerar bra. Folket där hatar inte Israel grundlöst bara för att de är födda hatiska eller liknande, de har blivit utsatta för enormt mycket apartheidförtryck, våld och ockupation.

  Jag står på palestinas sida. Inte Hamas sida, för de är en organisation jag inte stöder och vars politiska ideologi jag verkligen inte stöder, inte heller deras metoder, men jag står på det palestinska folkets sida, och det är det palestinska folket som just nu lider och blir mördade av Israels våldsapparat.

 • http://gaza-peace-n-freedom.blogspot.com/ , ny blogg om mobiliseringen världen över mot Israels massakrer på Gazaremsan.

 • Jocke

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=870602
  På tisdagen dödades 45 människor i israeliska attacker mot skolor som drivs av FN i Gaza. Det uppger sjukvårdspersonal för Reuters. Hittills har 160 barn mist livet sedan offensiven inleddes.

 • Pingback: Hamas-bas förstörd! | Svensson()

 • Strutsman

  Z:
  Ja, det är du som har mördat din flickvän och dina barn om du står och fortsätter mörda med din familj som gisslan. Om din familj är med på mördandet så är dom naturligtvis medskyldiga. Det kan hända att de civila i Gaza är en kombination av gisslan och medskyldiga; jag vet inte. Men jag tror inte för en sekund att Israel siktar på någon som man vet är oskyldig. Däri ligger skillnaden. I övrigt är vi helt överens. Ockupationen och allt vad det heter är jättehemskt, och måste upphöra snarast. Men det åstadkommer man inte utan lite tålamod. Och inte med terrorism.

  Anders:
  Med min syn på moral och skuld är det Hamas som är skyldigt till dödsoffren de senaste dagarna. De skulle kunna välja att angripa militära mål, och då skulle det inte vara lika klart för mig vem som gjorde rätt eller fel. Men nu väljer Hamas att angripa helt slumpmässiga civila mål. Det kan jag inte visa någon som helst sympati inför. Och jag tycker det är tragiskt att inte fler röster höjs även bland palestinierna om att sluta med terrorn.

 • Arabella

  Ni ser bara det som händer just nu men ni ser inte det vi ser varje dag ,vad vårt folk utsätts för.Palestinierna förnedras varje dag av okuptionens makt israel , jag försvarar inte hamas men jag kan förstå varför de gör det de gör , de är trötta på att folket behandlas värre än djur medans Israelerna lever vanliga normala liv . hur rättvist är det??..ni kan aldrig föreställa er det som sker där just nu även om ni ser det på tv .Jag har upplevt det som barn i Libanon , Gud vet hur rädslan äter en inne ifrån…åt helvete med allt bara nån räddar de stackars MÄNNISKORNA. där.Vi som har hamnat här i Sverige betalar priset högt oxå för vi blir inte heller accepterade här….suck what a life…

 • fuck em

  /*Borttaget personangrepp*/ #AS
  så här ligger det till israel ocuperade landet palestina efter andra världskriget med stöd av usa och har sen dess mördat över 1 milion av landets befolkning och även teroriserat och spottat på dess befolkning sen dess.
  senast idag bombad skolor med barn och tälksjukhus.
  så alla i palestina som som försöker kämpa emot occupationen och förtrycket är absolut inte terrorister utan frihets kämpar e det så svårt och förstå att någon som förlorat allt vill ge igen.
  israel lever på stulen mark men jag hoppas att alla arab ländr runt omkring nån gång kan enas och hjälpa palestina.
  Länder som egypten tunisien syrien libanon lybien iran sudiarabien jordan alla hattar israel djupt för detta förtryck

 • Tills någon plockar upp USAs flagga som världspolis så lär världen titta på. Men det är få som är villiga att axla det ansvaret. Är det inte så att om inte USAs krigsmaskineri pushat på (rätt eller fel kvittar) i olika krig, så hade inte någonting hänt tack vare att FN och EU är impotenta och tack vare veto-rätten. Alla ser till sina egna intressen i första hand. Inte bara USA så som det gärna påstås.
  Kanske behövs det en världsregering som styr? 😛

  • Ja, det är många krig som inte hade blivit av om USA:s krigsmaskin inte pushat på. Irak-kriget, Afghanistan, Somalia, Vietnam, Panama, osv.