I ett slag halveras antalet anställda på fabriken i Umeå. Detta genom att nya varsel läggs ovanpå de gamla. Volvo i Umeå är en del av Volvo Lastvagnar och AB Volvo, ett lönsamt företag ägt i huvdsak av franska Renault. Företaget har inget gemensamt med det Fordägda Volvo Personvagnar utom namnet på fordonen.
Huvuddelen av varslen vid lastvagnstillverkningen sker i Sverige. En av anledningarna tilldetta är att företaget som också har fabriker i Belgien får statligt stöd för att driva fabrikerna där vidare. Volvoklubben i Umeå har formulerat ett uttalande om varslen:
Klubbens krav på åtgärder från företagets sida är desamma, men ännu hårdare ställda denna gång. Nu riskerar anställda med lång tid på fabriken sina jobb. Då om någonsin måste alla åtgärder göras för att rädda varje enskilt jobb.
Men våra krav är också mycket skarpa på regeringen. Nu måste det till åtgärder. Nu måste ”arbetslinjen” gå före arbetslöshetslinjen.
Men även den fackliga rörelsen måste agera tydligare och kraftfullare. Det behövs en facklig krisplan. Nu.
De åtgärder från företaget man hänvisar till är följande:
1. Äldreavgångar
a) Avgångspension
b) Kompetensväxlingsprogram
2. Omställningsbidrag
3. Kompetensutvecklingsprogram
4. Analys av hemtagning av jobb
5. Ändrade arbetstider
I Aftonbladet intervjuas Jan-Olov Carlsson från IF Metall om det hela:
610 metallarbetare vid Volvo lastvagnars fabrik i Umeå varslas i dag. Det ska läggas till tidigare varsel i höstas om cirka 600 personer.
Övriga 350 metallarbetare som drabbas av dagens varsel är anställda vid fabriken i Göteborg, som också drabbats av tidigare varsel och där 850 personer blivit uppsagda, enligt Jan-Olov Carlsson.
”Ett dråpslag”
60 tjänstemän vid Volvo lastvagnar drabbas också av varslet, vilket innebär att totalt 1020 personer omfattas av varslet.
– Det här är ett dråpslag, säger Jan-Olov Carlsson.
– Det första varslet var vi mentalt förberedda på. Det andra kom som en chock. Det här går inte att beskriva, säger han.
Enligt Carlsson kan varslet komma att drabba människor som jobbat vid fabriken i 15 år, och ibland är det två personer i samma familj som kan tvingas gå.
– Det kan vara människor som köpt villa i det högsta prisläget, och ett halvår senare står båda utan jobb. Det här är tragedier, säger Jan-Olov Carlsson.
Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2,
Läs även andra bloggares åsikter om Volvo, Volvo Lastvagnar, Volvo Umeverken, Volvo Powertrain, Bilkris, Finanskris, Ekonomisk kris, Umeå, Arbetsmarknad, Ekonomi, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Knepigt
Kanske är det så att vi hållt Volvo och Saab under armarna för länge innan det här hände? Ser onekligen mörkt ut för bil industrin. Så det man bör göra är att se till att det blir fart på den förstörda ekonomin. Så det åter igen finns en arbets marknad för huvud taget. För får vi inte igång Sverige finns snart varken nya eller gamla j??bb.
La ut ett högst oseriöst spartips på Out Off Line. Hjälper kanske inte så mycket mer än att man kan glömma för en stund.