Gömda?

Liza Marklunds böcker står gömda bland alla mina andra skönlitterära böcker. För redan från först stund, efter en bits läsning, insåg jag att det troligtvis rörde sig om en inte alltför sann historia. Jag tycker det var spånnande böcker, om än schablonmässiga och schablonartade. Men jag tog dem aldrig riktigt på allvar, jag har hela tiden betraktat dem som skönlitteratur, spänningsromaner, en slags deckare nästan. Så ur den synpunkten håller jag inte med all de kritiker som kräver att Liza Marklund ska be om ursäkt osv.

Å andra sidan tycker jag det är svagt av Liza Marklund att först vara tyst hur länge som helst och sen presterar ett helt uselt försvar för sig själv. Det känns som om hon övervärderar sin egen betydelse på nåt sätt. Men det finns en kritik mot Marklunds bok som är giltig, Den kritiken gäller oavsett hur vi betraktar Liza Marklunds böcker, Gömda och Asyl. Det är kritik av den typ som Åsa Linderborg för fram i Aftonbladet:

”Gömda” är alltså inte sannare än ett skillingtryck, men trots allt talar boken om den erfarenhet av misshandel som tiotusentals kvinnor har, och för dem spelar det ingen roll om ”Mia” finns på riktigt. För verklighetens slagna och gömda är diskussionen om fakta och fiktion ett groteskt lyxproblem. Det tragiska är att de egentligen inte har råd med ”Gömda” heller, om den som nu blir ett slagträ för alla dem som påstår att kvinnomisshandel bara är lögn och förbannad dikt.

Också Lars Åberg för fram liknande kritik i sin artikel i GP:

Sorgligast av allt vore om korrekta beskrivningar från en bister verklighet nu blir misstrodda och de kvinnor, som misshandlas i ilskans, fyllans eller hederns namn, börjar ses som mindre trovärdiga.

Kort sagt kan man väl säga att böckerna är schablonartade och underblåser rasism och klassförakt på ett sätt som inte är så kul, men ändå spännande och läsvärda. Att de sen av en del människor tolkats som sanning gör det etter värre. Där borde Liza Marklund och förlaget varit klarare. Men det är väl inte helt säkert att Monica Antonssons bok, Mia – Sanningen om Gömda är så mycket bättre på det området.

Att skriva i en bok att de är en sann historia, eller bygger på en sann historia är ganska vanligt, det gör exemeplvis också Dan Brown i sin allt annat än sanna bok Da Vinci-koden. Så folk borde kanske lära sig att inte ta det riktigt på allvar. Fast, det är ju klart, sånt är ju lätt att säga. Svårarer att efterleva.

Intressant?
Bloggat: Anna Troberg, Vassa Eggen, Sidvind, Psykbryt,
Borgarmedia: AB1, AB2, SVD, DN1, DN2, DN3, NM1, NM2, NM3, NM4, NM5, NM6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bengts Moa

  Du om någon borde väl gå igång på Gömdas knappt förtäckta rasism alt. islamofobi
  http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/2009/01/sabra-och-shatila-en-av-marklunds.html

 • Anders_S

  Bengts Moa: Jo, det störde mig. Men jag har läst värre.

 • Skillnaden med den här boken är att dom påstått att den är sann och inte skönlittratur?
  Resultatet är iaf;
  Mer sålda halv kassa böcker.
  Och ett utarmat
  Rättsmedvetande.

 • Malin

  Hej Liza
  sant eller inte det skiter jag fullständigt i! dina böcker är för bra för att sågas av andras avundsjuka, alla har sina lögner men alla kommer inte fram , men en del människor är så j…vla kritiska i sitt sätt så man mår illa! jag kommer att läsa dina böcker vare sig de är byggda på en sann historia eller inte! stå på dig du är bland de bästa författarna som läser…
  Malin

 • Anette

  upprörande är bara förnamnet!!!!

  /*personangrepp, borttaget*/ #AS
  Hur kan man som ”seriös” författare bara ”ha mage” till att skriva en bok som denna och sen utge den för att vara sann????

  beundra (XXX) sonen som verkligen fått utstå mycket i samband med dessa böcker.
  Bodde själv granne med ”mia” när mycket av detta ska ha utspelats. Var också skolkamrat med Mia.
  Skulle kunna skriva en egen bok om denna kvinna, men då skulle man verkligen bli ditsatt för ”förtal”, för då skulle det bli ramaskri om sanningen kom fram.

  Vi är många fd (kamrater är väl synd att säga) som skulle kunna skriva en hel serie om denna tragedi!!!!!!?`

  Du Liza
  Ett tips

  Varför inte ta kontakt med Osama och få en rättvisare bild av det hela?????
  Eller, du kanske tillhör den kategorin av människor som dömer andra efter utseende och färg????Vad vet jag????
  men det är klart, du kanske har tillräckligt med pengar så du kan sluta skriva nu.
  /*personangrepp*/ #AS

 • Calle

  Enl. orange knapp nederst:
  Marklund är i min mening en mindre bra skönlitterär författare och ”dylik” (mitt ordval för en dålig deckarförfattare, som också är dålig på annat) journalist, men snygg och karismatisk! Vilket kan ha gett henne en del fördelar.
  Jag gillar när kvinnor tar för sig och blir framgångsrika, inte minst när det sker i en mansdominerad värld, men det bör kanske inte ske under vilka omständigheter som helst…

  Här verkar Marklund gått lite för långt i sin strävan efter framgång eller vad hon nu sökte…

 • emma

  det är ju helt sjukt det här. när man läser en bok som tex gömda får man ta allt med en nypa salt, allt är självklart inte sanning. vare sig boken är totalt falsk lr sann så är boken fruktansvärt bra.. och Liza är den bästa författaren jag vet, dom andra kan slänga sig i väggen, dom andra är så avundsjuka på att hon e duktigt i det gått bra !!det jag tycker är konstigt att helt efter alla år så träder denna mannen fram, varför inte tidigare då boken kom ut. det e ju helt sjukt.. men som sagt man får ta en del böcker med en nypa salt.. Stå på dig Liza, Du är bäst iaf !! du skrev bara en historia som du uppfatta, o det gjorde jävligt bra 🙂 !!

 • Hej Lisa stå å dig, din bok var så bra att jag sträck läste den. En undran, varför dyker den här mannen upp efter så många år. Det är nåt som inte stämmer, men jag vet inte vad. Dina böcker är suveräna, det är många med mig som tycker det samma. När man skriver en bok, har man då inte rätt att ändra lite även om den är sann. Jag i min enfald trodde att ni författare fick kanske inte sväva ut, men ta bort vissa saker och kanske lägga till, så att det inte blir för grymt. En stor beundrare. M. Svarts

 • bernte

  hej alla.
  Vill bara säga att jag har lyssnat till både Gömda och Asyl.
  Dom gavs ju ut på cd-skivor bägge två. Jag kan väl tycka att Gömda var lite skruvad. Men det kan inte vara någon tillfällighet att Mia fick asyl i Amerika.
  Jag tror att Liza Marklund har snappat alltihop som Mia Eriksson har berättat
  MVH Bernte