Bra av Henriksson och Gelotte i GP om Israel och Gaza

Två viktiga och intressanta artiklar om komplexet med Palestina, Israel, judendom, sionism och antisemitism publicerades idag på Göteborgs-Postens hemsida. Dels en krönika av Lars Henriksson, Rätten till självförsvar, dels en ledarkrönika av Gert Gelotte, Viktigast är att inte tiga:

Det är en bisarr situation. Lika lite som det judiska folket var skuld till pesten på 1300-talet eller den ekonomiska krisen i Tyskland på 1930-talet, lika lite är det judiska folket ansvarigt för staten Israels uppförande. Och att trakassera judar för sionistiska bosättares intrång på Västbanken är lika orimligt som att låta al-Qaidas sprängattentat gå ut över muslimer.
Som i de flesta sammanhang är det viktigt att hålla isär begreppen för att veta vad man pratar om. Jude, israel och sionist är sällan en och samma person.
Judar är människor som räknar sig till den judiska kulturen och ibland även delar den judiska tron. Bland judar finns både entusiastiska sionister och djupt engagerade förespråkare för palestiniernas rättigheter
Israeler är medborgare i staten Israel. Majoriteten är judar men det finns också muslimska, kristna, drusiska och helt sekulariserade israeler.
Sionister betecknade i slutet av 1800-talet sekulariserade europeiska judar som drömde om att ”återvända” till det som då var Palestina i det osmanska imperiet för att där bygga ett socialistiskt idealsamhälle. Resultatet blev kibbutzerna och efter cirka 50 år staten Israel.

Gert Gelotte kommer till nästan exakt samma slutsatser som jag och använder ett i stort likadant språkbruk och samma definitioner som jag gör och har gjort i en mängd inlägg. Lars Henriksson skriver i sin krönika från i söndags om ett förtryckt folks rätt till självförsvar:

Istället för att hycklande ställa insmugglingen av material till primitiva raketer mot humanitär hjälp borde de som talar i vårt namn kräva att Gaza får ett effektivt luftvärn kring sjukhus, skolor och bostadsområden. Det löser inte de långsiktiga problemen men det vore en humanitär insats av stor betydelse. Ett eldupphör som avväpnar ghettoinvånarna och frånkänner dem rätten att skydda sig mot flygangrepp är däremot att bereda marken för nästa katastrof.

De som Henriksson menar är hycklare är politikerna i väst, statsminister Fredrik Reinfeldt såväl som Mona Sahlin.

Läs också Gert Gelottes tidigare artiklar om Palestina.
1. ”Att mäta med samma mått”
2. ”Bakom en nio meter hög mur”
3. ”Det finns inga Palestinier”
4. ”Terroriserade och plundrade”

Bojkotta Israel!
Stöd Palestina!
Krigsförbrytelser i Gaza måste utredas !

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Björn Wadström, Motbilder, Esbati,
Borgarmedia: SVD, SDS1, SDS2, SDS3, HD, DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • /*Läs kommentarsreglerna och posta det hela på din egen blogg, är du intresserad av att få läsare från mig, länka till mig.*/ #AS

  • Ett problem i resonemanget är ju att 90% av isralerna, är för invasionen. Detta betyder att det inte bara är sionister utan också vanliga judar, som är pro terrorn som Israel utöver.

  • Anders_S

    Bahlool: 90% eller mer av de judiska israelerna. 20% av israelerna är ju kristna eller muslimska araber och de är mot.

  • Sorry, och tack, men resonemanget kvarstår ju, att en stor del av judarna är pro Israels politik som lett till mordet på över 1300 människor. Så att hävda att judarna inte bär skulden för dessa brott funkar inte. Tyskarna fick betala pengar för massmordet på judar, ända in på 2000 talet…

  • Pingback:   - Vad står det på bössan? Om falskhet, lögn och Gaza — Mullvaden()