Ilmar Reepalu har rätt

Jag måste säga att min aktning för Ilmar Reepalu har stigit rejält det sista halvåret. Först så agerar han mycket bar och korrekt i samband med ESF. Han markerade till och med sitt ställningstagande och stöd för jättekonferensen genom att gå med i den stora demonstrationen. Även om hans livvakter var sura för att de behövde få tillstånd från demoledningen för att gå in i demon och reka. Desutom var de tvungna att göra det tillsammans med mig och fick inte gå själva.

Under de kontakter jag hade med Reepalu under ESF framträdde han helt klart som en ansvarfull, sansad och intelligent person. Nu har han tagit ytterligare ett steg upp i min aktning genom att förklara att tennismatchen mot Israel borde ställas in:

– Ja, min personliga uppfattning är att man inte ska spela någon match överhuvudtaget mot Israel i den här situationen. Situationen i Israel och Palestina är så plågsam. Den blev väldigt mycket allvarligare när Israel började med sina aggressioner och gick in i Gaza. Över fyrahundra barn har mördats. Det är fråga om brott mot mänskliga rättigheter. Det är så mycket som ligger Israel till last.

Ilmar Reepalu anser att det finns ”en enda vettig lösning” på konfliken i Mellanöstern.
– Israel måste dra sig tillbaka till de gränser som rådde före kriget 1967, som FN kräver, och dra tillbaka sina bosättningar från Västbanken. Det är en förutsättning för fred.

Även många andra socialdemokrater protesterar mot att matchen spelas. De och Ilmar Reepalu har förstås rätt, tennismtachen borde ställas in i det läge som råder idag. Trots att Ilmar alltså stigit i min aktning så anser jag dock att han oftast förfäktar en borgerlig politik som bl.a. ökar segregationen. Detta bland annat genom att han är mot rätten att bo var man vill och liknande.

Stoppa Matchen!

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • vahid

  Att tillåta ett iligalt och kriminelt land som ;Israel att spela matcher i Sverige är det samma som att delta i dennes kriminella handlingar och krigsföringar mot fattiga,försvarslösa palestier.
  Jag vill inte vara med.

 • Aida

  Hej!

  vi tackar den modiga Reepalu för sin ställning mot matchen.Jag håller med dig att bojkotta vilken land som helst som bryta mot människliga rättigheter och som inte visa respekt för andras värde. Genom alla ländersställning kan spelare påverka staten isreal och lär de att respektera andras värde.

 • Pingback: Reepalu vill stoppa DC-matchen « Röda Berget()

 • Anders

  Sedan kan man undra hur Morgan Johansson resonerar i artikeln i sydsvenskan.
  ”Han har inte drivit Stoppamatchen-kravet i riksdagen, och tycker inte heller att det är Malmö kommuns sak att stoppa matchen.
  ‚Äì Det här ligger väl på idrottsrörelsen. Den här matchen är politik. Den ska stoppas som en symbolisk protesthandling.”

  Med andra ord vill han att idrottsrörelsen ska göra det jobb han själv inte vågar….
  Oerhört pinsamt!

 • Claes

  Som så mkt annat från socialdemokraternas håll, så är denna öppna propalestinska hållning inget annat en än ploj för få fler röster i Malmö. Det är relativt riskfritt att att agera som Reepalu men i sammanhang där det verkligen hade behövts ett starkt ställningstagande har socialdemokrater tigit.

 • Ja, humanism och antirasism kan fortfarande vara en bra ploj för att få röster. Tack och lov.

 • Skånsk arbetare

  Sverige har en stående anmälan till tennisens Davis Cup. Nu kan man kanske kalla det otur att lottas mot Isreal. Men en sak är klar, har man anmält sig till någonting, oavsett vad det gäller skall man fullfölja. Herr Ilmar förstår nog inte allvaret i beslutet. http://www.daviscup.com /*faktafel, borttaget*/ #AS

 • Tycker mest det är på borgartanter som hon från Riksidrottsförbundet som skammen ska falla. Hennes löjliga kommentar om att idrott och politik inte hör ihop bevisas fel om och om igen. De enda som kan se mer enögt på sådant lär ju vara idrottarna själva. En lektion i allmänpolitiskt tänkande borde vara obligatoriskt innan tävling för något landslag.

 • Kristoffer

  Fast nu blev det ju en halvlösning. Antingen står man för att man tycker Israel bryter mot folkrätten när det gäller Palestinakonflikten och då borde man såklart skita i evenemanget helt och hållet eller åtminstone stå för att man har tomma läktare pga Israel, inte pga av hotbilden.

  Eller så står man för att Israel har rätt i det de gör och då ska matchen spelas som planerat inför publik.

  Nu verkar det mest bli en klassisk ”hur ska vi undvika så mycket kritik som möjligt”-lösning ?° la svensk politik. Jag håller nog inte med de flesta här om Israel/Palestina men oavsett var man står så borde politikerna våga stå för sina åsikter.

 • Givetvis har Reepalu rätt, men kritikerna – folkmordskramarna och liberalfascistserna – har redan bestämt sig till varför folk tycker så, precis som de redan hade sin åsikt klar när Gaza slaktades. Skönt att det finns politiker med ryggrad, en raritet.

 • Kristoffer

  Reepalu står för sina åsikter och det ska han ha cred för (även om jag inte håller med honom).

 • Svensson skriver:
  ”oftast förfäktar en borgerlig politik som bl.a. ökar segregationen. Detta bland annat genom att han är mot rätten att bo var man vill och liknande.”

  Vet du egentligen vad du talar om här? Jag betvivlar det. Det är just rätten för flyktingarna att direkt bosätta sig var de vill som skapat segregationen exempelvis.

  Det var dessutom faktiskt regeringen Bildt som lagstiftade om rätten för flyktingar att bosätta var de ville i landet direkt då de anlände hit och redan under asyltiden, samt att arbeta direkt under den tiden.
  Dessförinnan fick de inte arbeta under asyltiden och dessutom var hänvisade till anvisad kommun tills de fått uppehållstillstånd och arbete så att de kunde försörja sig. Men med den förra borgerliga regeringen kunde de alltså börja flytta in i storstadsområdena. För många av dem var det ett misstag som förstörde både deras egna liv och deras barns och bidrog till många andra allvarliga problem.

  Frihet låter ju bra, men är det verkligen alltid bra att ha friheten att omedvetet förstöra för väldigt många människor, sig själv,sin familj? Jag är inte lika säker på det som du tycks vara.

  Många av de flyktingar som kommer idag, kommer från länder där det bara är storstäderna som kan erbjuda arbeten och god utbildning till barnen, alltså söker sig alla direkt till våra största städer. Vad de inte vet är att i de områden de kan få bostsäder, där är deras möjligheter i praktiken mindre än på mindre orter och där kommer deras barn att hamna i skolor utan en enda hedenhössvensk att träna sin svenska tillsammans med.

  Jag känner ett antal invandrare som idag är tacksamma över att de inte kunde flytta vart de ville när de kom, för, som de säger, då hade vi självklart tagit oss till Stockholm, Göteborg eller Malmö, och då hade vi troligen aldrig kommit in i samhället lika bra som här i det mindre samhället. Våra barn hade dessutom hamnat i risksituationer som vi slipper här och de slipper gå i skolor med nästan bara invandrarbarn, vilket ger dem bättre möjligheter i Sverige.

 • Pingback: Vilken Rasistmarsch Skånska Dagbladet? | Jinges web och fotoblogg()