Ställ upp och manifestera för jobben och Saab

– På torsdag hoppas jag på fullständig uppslutning när vi manifesterar för industrijobben, fordonsindustrin och Saab Automobiles framtid. Det som händer berör direkt eller indirekt alla som bor i Trollhättan och regionen här omkring.

Tonnie Andersson, ordförande i IF Metall Norra Älvsborg, vill ha maximalt tryck i fackeltåget som går från Folkets Hus i Trollhättan kl 18.00 för samling på Drottningtorget kl 18.30.

– Jag tycker inte att någon ska stanna hemma. Alla bör komma och visa att det finns en enorm uppslutning bakom framtiden för bilindustrin. Den här gången räcker det absolut inte med att knyta näven i fickan, säger Tonnie.

– Vi i IF Metall ska manifestera för att säkra jobben och för att vi står bakom den plan som Saab Automobile presenterat. Jag hoppas att alla medlemmar hjälper till och tar med sig många andra som kanske inte arbetar på Saab, men som inser att det som händer nu berör hela Trollhättan och en stor del av regionen omkring oss.

Det handlar om 15.000 jobb

Tonnie Andersson har under de senaste veckorna poängterat att detta inte handlar om framtiden för 4.000 jobb, utan snarare om 15.000 jobb. Så många arbetstillfällen skulle med stor sannolikhet försvinna vid en nedläggning av Saab Auotomobile. Dessutom skulle fordonsindustrin i hela landet ta mycket stor skada eftersom Saab Automobile är en viktig medspelare bland annat när det gäller många forskningsprojekt där fordonstillverkarna samarbetar.

Flygblad sprids på många platser

– I lördags började spridningen av flygblad ute på Överby och vi sprider kallelsen på arbetsplatser i avdelningen under början av veckan, berättar Tonnie som för övrigt blir den talare som avslutar mötet på Drottningstorget. Före honom finns ytterligare några talare, bland andra IF Metalls ordförande Stefan Löfven, Sven-Erik Österberg som är socialdemokraternas talesman inom arbetsmarknadspolitiken och Thomas Eneroth som är från samma parti och talesman inom näringspolitiken.

Arrangörer är IF Metall Norra Älvsborg, LO och Socialdemokraterna.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Trotten, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pelle

  Dessa regeringar och industrimän har sålt ut den svenska folkhemssjälen till sitt sista öre och när där nu inte är något kvar att vara stolt över förkunnar de så att var och en får reda sig själv.Dessa herrar och damer som likt en färsting parasiterat på landets befolkning.

  ”They must find it difficult … Those who have taken authority as the truth,rather than truth as the authority.”

 • Dagge

  15.000 jobb handlar det alltså om.

  15.000 arbetstillfällen som lägger ned sin tid på att producera varor ingen efterfrågar.

  Tänk om dessa 15.000 kunde tillverka något som går att sälja istället? Som tex vindkraftverk eller varför inte sjukvårdstjänster?

  Att låsa in dessa 15.000 jobb i en improduktiv bransch är ett gigantiskt slöseri. Bättre att allokera dem till branscher med högre produktivitet och vinstmarginaler.

 • Strutsman

  Är det inte bättre att kavla upp ärmarna och jobba, istället för att demonstrera? Om man verkligen bryr sig om sitt företag kan man väl jobba en och annan dag helt gratis. Det är en betydligt starkare markering än en demonstration. Eller att helt enkelt köpa Saabar.

  Dagge slår också huvudet på spiken. Det vore bättre att de Saabanställda började tillverka något som faktiskt folk vill köpa. Ska man ge stöd så bör man ge stöd antingen till alla företag, eller om man ska rikta det, rikta det till de bästa företagen, inte de sämsta. Företag föds och dör precis som människor. Och vi är väl alla ganska överens om att vård av barn och unga har prioritet framför vård av äldre, döende människor? I princip är det alltså bättre att ge miljarder till Ericsson än till Saab. Men helt bara sänka skatten för alla företag, eftersom allt annat blir orättvist och godtyckligt.

 • Pingback:   Europeisk protest mot GM — Mullvaden()

 • Petter

  Dagge

  Alla dom som ingen betalar för pga minskade skatteintäkter i spåret av finanskrisen och lågkonjunkturen ska vi också göra oss av med illa kvickt va? Alla de där sjuksköterskorna och läkarna vi inte har råd med kan vi ju inte ha kvar! Vi producera för övrigt fler bilar 1984 än 2008.

 • Det behövs en jättesatsning på att ersätta privatbilism med kollektivtrafik, åtminstone i alla städer och mellan alla städer. Här skulle 15.000 av SAABs och underleverantörers anställda kunna göra en jätteinsats.

  Men detta föreslår givetvis varken alliansen, s eller IF Metall. De sitter alla fast i den ohållbara modellen att var och en ska släpa med sig ett ton privat skrot när han ska nånstans.

 • ”Om man verkligen bryr sig om sitt företag kan man väl jobba en och annan dag helt gratis.”

  Det var det dummaste jag hört sedan jag konfirmerades! Att jobba efter mindre ersättning än vi kommit överens om i kollektivavtal är ett svek mot det fackliga löftet och en blöt dröm för er blåingar att se förverkligad!

  Om företagen brydde sig om sina arbetare (och sig själva!) skulle de inte ge ett öre till förbannade aktieägare och räkna med förlust när man i själva verket går med vinst!

  Förbjud sättet att räkna mindre resultat gentemot det förväntade som förlust när man fortfarande går jämt ut och dessutom med en reell vinst säger jag!

 • Strutsman

  Nicklas:
  Det var i sin tur det dummaste jag hört. Du kan väl inte ha missat att en massa företag låter bli att ge utdelningar till aktieägarna i dessa kristider?! Vinstutdelningar bestäms vanligen när man konstaterat att man gjort en vinst, inte tvärt om.

  Att jobba gratis är inte heller automatiskt något svek mot någon. Jag ser det mer som ett alternativ till sänkta löner, vilket naturligtvis vore att föredra men är otroligt svårt att få igenom. Och sedan menade jag just i det här fallet att om man ska ägna en hel dag till att demonstrera för sina jobb (hur, var, mot vem?!) så vore det bättre att jobba lite hårdare istället.

  Och är det så himla fel om de anställda inte ser företaget som en fiende, utan en vän, och gärna ställer upp i svåra tider. Att facket försöker underblåsa konflikter mellan företagsledning, arbetare och ägare, är ingenting som hjälper till att trygga några jobb. Samarbete är vägen framåt, och Sveriges löntagare får faktiskt tillräckligt höga löner för att inte behöva känna sig som utnyttjade proletärer utan snarare delaktiga i sina företag. Så det så. Och vill man ha del av vinsterna så är det inte svårare än att man köper lite aktier i företaget där man jobbar.

 • Pingback: Tullen stoppar Saab? | Svensson()