Stoppa Matchen! Kritik av demonstrationsledningen

Detta är det andra inlägget av tre om dagens demonstration i Malmö mot tennismatchen Sverige-Israel. Det första var kritik av polisen, detta är det andra och det tredje ska handla om de autonoma.

När det gäller deomnstrationsarrangörerna så är det främst några saker jag vill peka på. Det ena är att man går ut i media och lovar att det ska vara utan markering och utan våld. När man gör sådana bestämda och fasta utfästelser måste man kunna hålla dem. Det kunde inte demonstrationsledning. Man gjorde inga ansatser att få bort maskeringar, trots att man sagt att det skuel vara förbjudet och man agerade inte tillräckligt fort när bråk uppstod.

Vad värre var så ville en från demonstrationsledningen först att vi andra skulle på ena sidan av scenen och lämna de autonoma och de palestinska ungdomarna till att slåss. Som tur var agerade vakterna och de ansvariga från de palestinska organisationerna bättre. De agerade tillsammans med majoriteten av folkmassan mot färgbomb, flask- och knallskottssprängningen. Den avtog ganska snabbt efter deras ingripande och bildande av kedjor.

Dessutom var det klart för lite demonstrationsvakter i demonstrationen. Detta borde demonstrationsledningen också skött bättre liksom att man också borde ha agerat hårdare för att polisen skulle sköta sig enligt den nya polistatktiken och inte provocera på något sätt.

Jag noterade också (från flera jag pratade med) att det fanns kritik av hur demonstrationsledningen hantera förberedelserna, men kan personligen inte uttala mig om dessa. Konstaterar bara att demonstrationsledningen inte skötte själv demonstrationen så bra.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, SVD2, DN, SDS1, 2, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hur många deltog i demonstrationen enligt dig?
  Borde polisen ha tagit hand om AFA från början? Skulle du anse det vara en provokation?
  Ledningen sa att det skulle finnas 100 vakter där, var det så många?

 • kalle svensson

  Vilken analys är du en blomkvistare?

  Finns bara ett ord för detta FIASKO!

  Alla som hade ansvar för denna sk demonstration har ett ansvar speciellt den sk ordningsansvarige holmgren nu har ansvarat för två fiaskon som kommer att kosta samhället mycket redan 26 mil förra gången får se vad notan hamnar nu på.

  Kräv pengarna av honom

 • Anders_S

  Min bedömning är cirka 4 000 i demon. (men det finns räkningar). Det fanns inte några 100 vakter. Såg faktiskt inga vakter från KP, några få från vänsterpartiet och många från de palestinska organisationerna.

 • kalle jag tycker man ska kräva de här pengarna från tennisförbundet och från Israel. Fascister ska få betala för problemen de skapar i vårt samhälle. Tennisförbundet borde ha sagt ifrån när de såg mördade barn i Gaza. Att lägga skulden på fredliga demonstranter för att det fanns några rötägg, är nog helt fel väg.

 • Man använde sig av våld i kampen mot nazismen. Man såg den ideologin som farlig och bekämpade den med väpnad kamp. Det är en provokation att tillåta Israel få Pr här i Sverige genom att tillåta dem spela här. Hade jag haft släkt och vänner i Gaza, så hade jag nog med all säkerhet också gått ut och bekämpat dem som stödjer staten Israel.

 • Du själv HDR är emot FRA och emot lagar om fildelning (såg det på din blogg) du anser att dessa lagar och regler är fel, och bekämpar dem på ditt sätt. Jag försvarar inte AFA eller deras gelikar men jag förstår dem, såsom jag förstår dig 🙂

 • Martin

  Bahlool:
  Tror inte det var dom fredliga demonstranterna som kostar så mycket pengar. Det är dom förståndshandikappade personerna som envisas med att kasta sten på rutor och poliser som kostar. Känns som vi har så mycket annat att lägga pengar på i samhället än nya butiksfönster och polisbilar.

  Gällande politik och sport. Ska vi bara ta med länder som inte använder skjutvapen mot oskyldiga civila kommer utgår jag att ni inte tillåter någon från Palestina spela i heller.

  Blir trött på detta hyckleri och idioti, att folk inte fattar när dom blir utnyttjade.

 • adler

  Bahlool: Du förstår personer som (vad jag sett på filmerna) attackerar både demovakter som äldre män i Palestinasjal?

 • Det var upp till varje del av tågets demostrationsvakter att se till så att alla var omaskerade. I första delen av tåget där jag gick som vakt tillsammans med andra från Kommunistiska Partiet var alla demonstranter omaskerade, och de som maskerade sig ombads att omedelbart avmaskera sig eller lämna tåget. Andra delar av tåget (ex. del två) var tyvärr inte så men de bad aldrig om hjälp och vi från första delen fick därför inte ingripa till hjälp. Skandal att Autonoma och AFA slåss med demonstrationsvakter och kastar hemmagjorda bomber. Man kan se nyhetsklipp där person från svarta blocket sparkar en av vakterna i huvudet. Är detta solidaritet, AFA?

 • Rosa Luxemburg

  Om man inte vill göra revolution vill man inte heller stoppa matcher, för att göra en komplex fråga kort.

  S, v kp o.Co. är rädda för att utmana för mycket. Det brukar kallas reformism och har visat sig inte palla det borgerliga trycket. Jag menar inte att alternativet (autonom taktik) idag till den ”sossiga” vägen är helt bra, men ”sossarna” har ett ansvar för att folk blir förbannade och att det uppstår splittring med autonoma fraktioner. Dom är helt enkelt så förbannat rädda om sitt eget skinn att de inte vågar bli utmanande i varken retorik eller praktik. Härpå lägger jag ett stort ansvar.

 • Varje demonstrationsdel hade egna vakter som ansvarade för just den delen av tåget. I första blocket gick jag som vakt tillsammans med andra från Kommunistiska Partiet (att det inte skulle vara några vakter från KP är alltså helt fel). I denna första del av tåget som vi ansvarade för var ingen maskerad, och de som försökte gå maskerade blev direkt uppmanade att ta av sig maskering eller att genast lämna tåget. Tyvärr var det inte samma ordning i de andra delarna av tåget (exempelvis i block 2), där flera maskerade fick gå. Men vi som vakter var tillsagda att inte lämna våra egna block utan att vaktbefälen i de andra blocken uttryckligen bett om hjälp – vilket inte skedde.

  Skandal att AFA och de autonoma gav sig på oss demonstrationsvakter med slag och sparkar, samt kastade hemgjorda bomber över våra och de andra demonstranternas huvud. Det finns bilder på en av vakterna sparkas i ansiktet av en från svarta blocket. Är det detta som är solidaritet?

 • Både FRA och AFA leker med mina skattepengar. Det gillar jag inte. Inte heller att AFA skadar liktänkande som oliktänkande helt oprovocerat. Jag tycker heller inte att hemmagjorda bomber hör hemma någonstans. Det är ett destruktivt beteende. Deportera ligisterna till Kiruna så kan de fortsätta smälla i gruvan istället.

  Lägger upp litet bilder på händelsen senare under kvällen. Polisen har först förtur till dem.

 • Jocke

  En undran är, varför körde man på parollen ”Stoppa matchen” när man uppenbarligen inte hade några som helst ambitioner att faktiskt göra detta?

 • Erik

  KP hade fem vakter så kom inte med några osanningar!! Varav två från helsingborg och tre från Malmö.
  KP är det enda parti som haft en tydlig linje mot anarkisterna. inte trottar, inte vänsterpartister, inte SKP:are. De anser att man skall dalta med anarkisterna.
  Grekiska komunisterna KKE slår ned anarkisterna med klubbor ifall de försöker ta över demonstrationer som är avsedda för vanliga familjer med barnvagnar.

 • K

  Jocke: Klart att man hade ambitioner att stoppa matchen ‚Äì denna och alla andra som kommer i framtiden. Ambitionen är att få till stånd en nationell (och internationell) bojkott av Israel. Det får man genom ett långsiktigt arbete ‚Äì genom att skapa opinion för en bojkott. Och en folklig opinion skapar man inte genom att med våld slå sönder polisbilar och storma en enskild tennismatch, så som de autonoma gjorde. DC-matchen är en symbol för något mycket, mycket större!

 • Alexander

  De autonoma är en del av den etablerade vänsterns väpnade organ. Ungefär som Sinn Fein och IRA.

 • Liberal David

  Bahlool, varför ska man kräva att tennisförbundet och Israel ska betala vad hela denna cirkus har kostat? De har ju bara spelat tennis. Som vanligt pratar du strunt.

 • Sofia

  @ Alexander

  På samma sätt som SMR är alliansens väpnade gren?

 • Det var någon som sa att demonstranterna ska betala därför jag skrev det där. Klart jag pratar strunt. Jag är arab, jag är muslim och jag är emot Israel. Jag vet att jag inte bör eller får tala i din värld. Alla som talar emot Israel talar strunt. Alla som är emot Israel är antisemiter..suck.

 • Alexander så rasisterna som bränner ner moskéer och som lägger grishuvuden vid moskéerna. Rasisterna som misshandlar och som hotar,rasisterna som förvägrar invandrare jobb och som hotar beslöjade, de är alltså den väpnade grenen av högern?
  Vänstern har tagit avstånd från AFA. Det gjorde inte Sinn Fein från IRA..

 • TB

  Enda rimliga hade varit att avstå från demonstrationen så länge det kriminella gänget från AFA fanns där. När denna typ av gangsters finns på plats kommer det bli bråk varför det var oansvarigt av demonstartiosnledningen att ge klartecken för start.

  Rapporteras nu också att en person skadats, lyckligen inte så allvarligt, då denne träffats av någon form av raket som avfyrats av de kriminella. Dock det kunde gått mycket värre då raketen träffade i ansiktet. Denna otäcka incident visar på det oansvariga i att inet får bort de kriminella från demonstrationen innan den startade.

 • Så TB då ska man stoppa alla fotbollsmatcher för att man är rädd för hulliganerna? Ska man också stoppa alla pro israeliska demonstrationer, för att det finns kriminella som kan skapa kaos?
  Vad tycker du då om tennismatchen? De radikala ”kriminella” kom dit pga den matchen, då borde vi ha stoppat matcherna också?
  Det är lite svårt att stoppa en match med tusentals inresta från andra städer, för att det finns några idioter som vill ge dem dåligt rykte.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2565849.svd
  är rätt bra skriven och handlar just om vad ett fåtal gjorde…

 • Jag hade för mig att det var en ligist som blivit brännskadad i armen efter att inte ha orkat slänga pjäsen.

 • Danne

  ”…Att lägga skulden på fredliga demonstranter för att det fanns några rötägg…”

  Men att lägga skuld på fyra tennisspelare för vad deras lands styre går?

 • Det finns inget som heter ”bara spelat tennis”. Inte när man gör det som representant för sin stat.

 • Nicklas: Mycket guilt-by-association så här års, va? Vad exakt är det du tycker att dessa israeliska tennisspelare har gjort för att förtjäna ditt hat? Kan du med säkerhet säga att de personligen stödjer hela israels utrikespolitik? Måste man över huvud taget göra det för att kunna representera ett land? Hur många internationella representanter för Sverige tror du håller med om alla delar av den nuvarande svenska regeringens politik? Ska de ändå hållas ansvariga för den? Etc.

  Er inställning till den här tennismatchen (som Sverige vann, hurra!) är mig fullständigt oförståelig. Det är klart som f*n att man kan spela tennis utan att det för den sakens skull har något att göra med kriget i Gaza.

 • Under attacken mot Gaza stödde 94% av judarna i Israel attackerna. Alla judar, kvinnor som män, måste genomgå 3 års militärtjänst. Ett mycket litet fåtal har vägrat bli stationerade i ockuperad mark. De har under inga tal tagit avstånd från attackerna eller ockupationen, istället har de tyckt att Sverige borde skämmas..ja alla som har civilkurage och står upp mot förtryck borde skämmas.

  Skillnaden är enkel Wilhelm. Att inte gilla vad vissa länder gör eller säger, är naturligt. Israels fall är dock så mycket värre. Ockupationen fortgår, år in och år ut. Ingen vågar stå upp mot det, för då blir man kallad galen kommunist eller galen terrorist.
  Enda staten du inte får klaga på, är just Israel. Du får tala illa om alla länder, men inte Israel för då är du en antisemit…

 • Pingback: Vänsterns bokstavskombinationer visade gemenskap emot demokratin « 100% Antiism()

 • Pingback: Hur demonstrationen i Malmö egentligen var | Svensson()

 • Pingback: Hindrar idioti klokvänstern från att vara klok? | Psykbryt()