En annan förtryckarstat som borgarna gullar med

Vi vet att borgarna gullar med Israel och använder sig av falska anklagelser om antisemitism för att vifta bort kritiken av staten Israel. En diktatur som de borgerliga gullar med och som de gärna ser att svenska företag investerar i och som de gärna har ett utbyte med är Kina. Jag var en av de som argumenterade för en bojkott av OS i Kina och fick kritik för det, både från vänsterhåll och från högerhåll.

Det som gjorde att jag ansåg att OS borde bojkottas var Kinas förtryck i Tibet. Jag vet att Tibet innan Kinas återockupation av Tibet på 1950-talet var ett feodalt land med en prästdiktatur. Inget att gå tillbaks till. Men att Tibet borde ha mer självstyre, eller självständighet om de så önskar är för mig en självklarhet.

Intressant är att Kina bedriver en bosättarpolitik i Tibet på samma sätt som Israel bedriver det i Palestina eller som engelsmännen en gång gjorde på Irland. Kina flyttar in kineser i Tibet och förändrar såludna befolkningstruktur och ägande i området. Något som naturligtvis försvårar en utveckling mot självständighet och som skpara motsättningar mellan folkgrupper. En politik som gynnar makthavarna i Beijing.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Undrar hur många som skulle gå ut och försvara Kina? Hur kan det komma sig att det finns så många som försvarar Israel?

 • Bahlool: fler än du tror, hela folkpartiet i alla fall. Både Lars Leijonborg och Frida Johansson-Metso har försvarat Kina vid ett flertal tillfällen.

  Men det har å andra sidan sossarna också, så som sagt det är nog fler än du tror som skulle det och inte bara Jan Myrdal.

 • Ja tydligen skulle handel göra Kina mer demokratiskt. Men Kuba ska man fortsätta att frysa ut…

 • Gustav H

  Serhat, jag tror inte det är så många som stödjer Kubabojkotten av några andra skäl än reflexmässigt USA-stöd, ofta helt oövertänkt. Till och med skribenter ifrån den amerikanska högern kring National Review och liknande har skrivit om hur onödig och okonstruktiv den amerikanska Kubapolitiken är idag.

  Den är väl någon slags politisk ”meme” som vuxit sig fast i en del läger, oturligt nog.

 • Pingback: Tibet - den långsamma kvävningen « Röda Berget()

 • David: Att vänstern fokuserat mycket på Israel/Palestina-konfliten har inte med antisemitism att göra, det är som att påstå att högern ärantivenezulaner eftersom de lägger mycket större vikt på att kritisera Venezuela än på att kritisera deras mycket värre grannländer, eller för den delen någon av världens alla diktaturer.

  Att högern kritiserar Venezuela beror självklart på att Venezuela är ett land med socialistiska ambitioner, och att hota den privata äganderätten är faktiskt för högern någonting mycket värre än diktatur och folkmord, så har det alltid varit och kommer nog alltid att vara. Att vänstern kritiserar Israel handlar nog mycket om att det ändå ligger så nära, men främst p.g.a. att det faktiskt finns många människor i Sverige som är beredda att gå långt i sitt försvar av Israel. Det finns knappt någon i Sverige som är beredd att försvara ex. Omar al-Bashir, Robert Mugabe eller för den delen Mahmoud Ahmadinejad. Såväl socialister som liberaler och konservativa är överens här och då blir det ingen hetsig debatt.

  Man ska vara försiktig med att dra för snabba slutsatser, särskilt sådana som man på sätt och vis vill se. Man får tänka på Ockhams rakkniv… (men visst, jag tror att anti-semitiska föreställningar har haft viss inverkan, men det är knappast någon viktig faktor)

 • mats hägglund

  Svensson..du har faktiskt växt i mina ögon! starkt gjort att du tar ställning mot Kina. såg inte detta förrän nu och ber därför om ursäkt för tidigare påhopp.

 • Amnesty-Mattias

  Alex: Det stora ”Venezuelahatet” som du beskriver verkar vara taget ur tomma luften. Jag kan inte minnas, eller på nätet hitta, några demonstrationer, bojkotter eller andra aktioner mot Venezuela på svensk mark. Att kritiken mot Israel skulle vara större för att människor i Sverige försvarar Israel befinner jag rent befängt. Man kan inte kritisera någon nation, diktator eller övergrepp utan att någon skriker ”men Israel då” i örat på en. Den svenska vänstern blundar så hårt för alla övergrepp eftersom den svart/vita världssynen där Israel och USA utpekas som ”de enda bovarna” kan nyanseras. Turkiet har mördat fler kurder de senaste femton åren än vad som dött i den palestinsk/Israeliska konflikten sedan 1967. Turkiet ockuperar även östra ”Kurdistan” och norra Cypern samt fördriver den kurdiska minoriteten. Snarlikt Israel. Det enda som egentligen skiljer de båda åt är att det mördats långt fler kurder än palestinier och israeler samt att det kurdiska språket, den kurdiska traditionen och litteraturen förbjuds av staten Turkiet. Men jag har inte sett en enda demonstration mot Turkiska idrottare eller krav om bojkottav turkisk frukt. Detsamma med Kina. Man kan inte ens forma första stavelsen av kritik innan det vrålas ”Israel” i vänster öra.

  Jag väntar förövrigt spänt på lite källhänvisningar från dig över den stora Venezuelanska hatkampanjen som bedrivs i riket.

 • Jag tycker Anti-Liberal David bör vara konsekvent. Varför inte starta Samfundet Sverige-Kina och börja propagera för förtrycket i Tibet? Kräva utökade handelsavtal och att Kina ska medverka i melodifestivalen?

  Om stödet till förtryck av tibetaner blir lika stort som stödet för förtryck av palestinier kommer vi nog se en motreaktion.

 • Amnesty har FN sagt att Turkiet ockuperar? Eller det är något du och kurder anser? Så enligt dig ockuperar araberna norra irak, iranierna ockuperar också kurderna och Sverige ockuperar samerna. Hade varit kul med lite källor om mordet på kurder (från en ickekurdisk källa då)