Ut ur Afghanistan

Det finns ingen anledning till att Sverige eller Europa ska hjälpa till med Barack Obamas krigsäventyr i Afghanistan. Ett imperialistiskt krig som visar tydliga tecken på att vidgas och på att bli ett regionalt krig där Pakistan blir inblandat i stor skala. Och blir Pakistan inblandat på allvar, ett mycket stort land med utbredd fattigdom, kan fler länder bli indragna och vi har en mycket allvarlig konflikt i en av världens mest tätbefolkade regioner. Sådana äventyr tycker jag inte man ska ägna sig åt. Istället bör alla trupper i Afghanistan lämna landet, detta då man snarare förvärrar än förbättrar situationen för landets invånare.

Talibanerna är verkligen inte trevliga, men tyvärr är situationen just nu inte ett dugg bättre än när talibanerna regerade. Det går inte att lösa sådana här problem som finns i Afghanistan med imperialistiska ockupationer.

Intressant?
Borgarmedia: SDS, DN, VG, DB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Adolf

  usa förbrytelserna runt om i världen ska inte sverige vara med och betala den nye oligarkstyrde Obama kör på i bush spåret,,,sveriges fölk säger inget nato,inget medlemskap i EU,inga pengar till subprime skandalerna

 • JB

  Det er allerede en sv?¶rt alvorlig situasjon i regionen. At du ikke skj??nner viktigheten av internasjonal stabilitet i politikken og internasjonalt handel og samarbeid for å bevare stabiliteten, det får v?¶re så. Men alle som tror på menneskerettigheter har en moralsk plikt til å st??tte kampen for disse. Å leke struts er ikke bare dumt, det er umoralsk.

 • Jakob

  Så istället för att försöka hårdare för att göra situationen bättre så ska vi lämna befolkningen i Afghanistan vind för våg? Hur fungerar det ihop med solidaritetstänket? Har vi inte en skyldighet att försvara försvarslösa civila om vi har möjlighet?
  Om USA drar sig ur så att vi inte längre ”sponsrar USAs krig”, är det då OK att vi skickar dit fredsbevarande styrkor?

 • Jakob, självklart ska vi arbeta hårdare för att göra situationen bättre i Afghanistan. En bra början är att avslutade den misslyckade militära insatsen. Den har endast lett till att fler civila dödats och att ett starkare hat mot väst skapats. Dessutom förhindrar den hjälpinsatser då dessa inte kan ta sig fram i konfliktområdena.

  För att kunna hjälpa Afghanistans befolkning måste vi kunna nå fram med hjälp. Detta blir endast möjligt om ockupationen avslutas.

 • Strutsman

  Hampus:
  Situationen i Afghanistan just nu är ju snarast en hjälpinsats med militärt stöd. Det finns ju ingen tydlig fiende att kriga mot, så militären har mest en fredsbevarande, polisiär roll, precis som Irak. Och om man verkligen trodde att det inte behövdes militär så skulle man förstås ha lämnat landet för länge sedan. Men uppenbarligen behöver även hjälpsändningar militärt skydd. USA njuter ju knappast av att förlora soldater, men anser att det är nödvändigt, eftersom totalt kaos hotar om man drar sig ur. Precis den typen av kaos som fanns innan man gick in i landet efter 9/11. Eller ännu värre. Det vore direkt oansvarigt att dra ur alla trupper.

 • Nej, situauationen i Afghanistan är sådan att de hjälpinsatser som innan kunde nå fram inte längre kan det. NATO har förvandlat stora delar av landet till en konfliktzon och hjälporganisationerna som tidigare rörde sig där har dragit sig tillbaka.

  Militären har alltså bidragit till att det humanitära stödet försvunnit.

 • Strutsman

  Hampus:
  När talibanerna styrde fungerade ingenting. Både män och kvinnor förtrycktes av den fanatiskt religiösa regimen. Om man drar sig tillbaka nu tyder allting på att deras terrorvälde kommer tillbaka. Det vill väl inte du heller?

 • Strutsman, du sammanfattar utmärkt hur situationen ser ut i Afghanistan idag. Både män och kvinnor förtrycks av en fanatiskt religiös regim som vill göra våldtäkter lagliga. Om man drar sig tillbaka kommer med största sannolikhet dagens terrorvälde bestå, antagligen styrt av dagens extremistiska krigsherrar eller av talibanerna, men folk kommer få mer mat på bordet och få bättre tillgång till hälsovård.

  Det är grunden för ett samhälles utveckling, att de inte behöver oroa sig för mat för dagen. Kanske slipper de då sälja sina barn, något som sker i allt ökande grad idag. Och kanske minskar opiumodlingen som tog fart när talibanerna försvann. Att mödrar inte tröstar sina svältande barn med opium vore den största segern jag kan tänka mig.

  Och den är omöjlig under utländsk ockupation.

 • Anon

  Her kommer en nordmann og blander seg inn, men:

  Det er fullt mulig for fremmede makter å skape fred der, men det som trengs da er forståelse og tålmodighet. Ingenting blir ordentlig l??st med våpenmakt alene. Det man hadde trengt der nede hadde v?¶rt ??kt st??tte til gjenoppbygning av stat og infrastruktur. Dermed vil man bidra til ??kt popularitet blandt de innf??dte, og at taliban blir overfl??diggjort, ettersom stat og infrastruktur vil v?¶re på plass. Dermed er det taliban som blir inntrengere og fremmede, ikke NATO maktene.