Esbati och Schyman om hedersproblematiken

Eller kanske snarare eller också om högerns förbruning, högerns fascistisering:

Enligt välkänt europeiskt mönster förbrunas borgerligheten. Framställandet av kvinnoförtryck som ett importerat fenomen bidrar med beprövade hästkrafter längst den vägen. Medan högeralliansen i Stockholm jobbar med att slå politiskt mynt av en beställd undersökning, kan det vara bra att läsa två artiklar av Gudrun Schyman, som förklarar den verkliga effekten av den framställningsform som Ulf Kristersson & Co. och som dessvärre – också detta enlig välkänt mönster – sprider sig i annars välvilliga kretsar.

Schyman skriver om hur rasistiska och kvinnofientliga strukturer i samhället med hjälp av resonemangen om ”hederskulturer” slår hårt mot kvinnliga invandrare. Väl så hårt som konservativa och gammaldags uppfattningar i sig:

Invandrade kvinnor som stigmatiseras som offer för patriarkala värderingar från sina kulturer blir en täckmantel för rasistiska och patriarkala strukturer i Sverige som möjliggör att brott mot kvinnor upprepas gång på gång. Brottsofferforskning visar att ”rasifierade” kvinnor anses mindre trovärdiga i våldtäktsfall, särskilt om förövaren är ”etnisk svensk”. Dessa kvinnor utsätts alltså också för ”det svenska patriarkatet” i ett rasifierat samhälle.

Det är inget specifikt med invandrare som gör att de skulle vara mer benägna till kvinnoförtryck än andra. Som jag själv skrivit skulle undersökningen lika gärna kunna tolkas som en beskrivning av situationen för ungdomar i USA. Det handlar om kvinnofientliga uppfattningar som finns i alal typer av samhällen och religioner. Mer där man är gammaldags, religiös, högervriden och konservativ, mindre i samhällen där man är mer modern, icke-religiös, radikal och vänstervriden. Så även om Schyman och Esbati har delvis rätt så är det skillnad i olika samhällen och det måste man kunna se. Men orsakerna är inte de som högern oftast låter påskina. Strukturerna som orsakar kvinnoförtryck (och rasism) finns i alla samhällen.

Intressant?
Borgarmedia: NM1, 2, SVD, AB, SDS1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Hedersförtryck eller föräldrar som bryr sig? | Bahlool()

 • Pingback: Stockholmsvänstern » Öppet brev från Karin Rågsjö (V) till Ulf Kristersson (M)()

 • Göte Borg

  Mycket bra! Dina åsikter kommer att marginalisera vänstern till en undanskymd plats på den politiska kartan. Hur många med hjärtat till vänster har åsikten att hederförtrycket på något outgrundligt sätt har med svensk patrialkal struktur att göra? Vad värre är: utan klar sikt kan man inte lösa problemen för de tjejer som utsätts för detta förtryck. Om dina åsikter finns hos personal inom skola, socialtjänst och polis mm, har dessa tjejer ingen som stöttar dom. Hur ska dessa tjejer inte bara klara sitt eget liv till en rimlig nivå, utan även utgöra en del av Sveriges framtid som kvinnliga ingenjörer inom landts högteknologiska industri? Inte konstigt att en muslimsk bloggare, bahlool, som öppet propagerar för aga, länkar till dig.

 • Anders_S

  Göte Borg: Har du verkligen läst vad jag tycker? Det verkar inte så. Du kritiserar åsikter som jag inte framfört och påstår saker som jag inte tycker. Det vore trevligt om du kunde tagit dig lite tid och stta dig in i vad jag faktiskt har för åsikter istället för att gå på dina egna fördomar om mina åsikter.

  Citat från inlägget:

  ”Så även om Schyman och Esbati har delvis rätt så är det skillnad i olika samhällen och det måste man kunna se. Men orsakerna är inte de som högern oftast låter påskina. Strukturerna som orsakar kvinnoförtryck (och rasism) finns i alla samhällen.”

  Citat från annat inlägg:
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/15/bra-att-religion-har-liten-betydelse-i-sverige/

  ”För religion, oavsett vilken det handlar om, fungerar alltför ofta som en konservativ och negativ kraft.”

  Och från ett tredje inlägg (länat från detta inlägg):
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/14/som-i-usa-oskuld-tills-du-gifter-dig/

  ”Den här typen av förtryck har i stort sett alltid kopplingar till konservativa varianter av olika religioner. Det gäller i de flesta länder och det är ingen gentlig skillnad mellan konservativ islam och konservativ kristendom. Inställningen och agerandet från föräldrar i sådana konservativa religiösa miljöer brukar var likadant, oavsett religion och etnisk tillhörighet.”

 • Göte Borg

  Till Svensson: Jag ser din ytterst minimala notis. Det är inte en friskrivning för all text du citerar och det du själv skriver:
  ”Det är inget specifikt med invandrare som gör att de skulle vara mer benägna till kvinnoförtryck än andra.”

  /*rasistiska skriverier, borttaget*/ #AS

  Jag går inte och inbillar mig att kvinnoförtryck inte skulle kunna uppstå i vilka kulturer som helst. Sverige har ju sin egen historia, där vi inte har haft kvinnlig arvsrätt och inte kvinnlig rösträtt. So what? /*rasism och islamofobi, borttaget*/ #AS

  /*off-topic, borttaget*/ #AS

 • Göte Borg

  Jag har i ärlighetens namn svårt att förstå hur våra uppfattningar skiljer sig åt. Jag tycker väl mer att du har en slags ”Curling-förälder-inställning” till våra invandrarkulturer. Är det inte precis det som är ”godhetstyranni” som Kåre Bluitgen skriver om. Jag är inte rasist eller islamofob för att jag har informerad kritik mot andra kulturer. Jag brukar själv kalla fenomenet att inte vilja se skillnader för ”kulturrelativism”. Att tro att alla är som vi, alternativt tro att alla kulturer är lika goda innerst inne. Det är inte kulturerna som är goda, det är människorna och mänskliga rättigheter som är goda.

 • Förtryck mot kvinnor finns tyvärr överallt och måste därför bekämpas överallt. Hedersförtrycket är ett utslag av detta, men jag håller inte med om att det är precis samma.

  Jag tror att man måste bekämpa könsmaktsordningen både generellt och specifikt. Man kan inte bara kämpa mot strukturen i stort utan måste också angripa dess uttryck. Man vinner inte ett krig på en gång, utan genom många små strider och man kommer inte vinna varje slag.

  För övrigt så var 25% av de som levde under hedersförtryck enligt undersökningen killar.

  friskytten.blogg.se

 • göran

  Sedan skall man inte förringa det rasistiska inslaget i hedersförtrycket ex. giftemål skall ske inom den egna gruppen