Vem bryr sig om EU-valet?

nyh-eu-val1.jpgNästan ingen, enligt de undersökningar som finns på området. Enligt en undersökning från Synovate vet endast 33% av svenskarna om att det ska vara EU-val i år och endast 17% vet att det ska vara i juni. Valdeltagandet kommer alltså förmodligen att bli rekodlågt. I hela Europa och inte bara i Sverige. Vilket är ett problem i sig då det kan underlätta för rasistiska partier som Sverigedemokraterna att bli invalda, förutsatt att deras väljare röstar i större utsträckning än andra väljare. Vilket iofs kanske inte verkar så troligt, då EU-fientliga tenderar att rösta i mindre utsträckning än EU-vänliga. Fast på vänstersidan kan det vara tvärtom, de EU-kritiska där verkar ha en större kännedom om valet än många andra.

Men det är också ett problem för demokratin när ett val har så lågt valdeltagande och därmed låg legitimitet som EU-valet har. Och problemet ligger i själva EU. Parlamentet i EU har en ytterst begräsnad makt. Denna finns i stället institutioner som inte är demokratiskt valda och utsedda. Dessutom minskar alla manipulationer från olika politiker i samband med EU:s grundlag och Lissbonfördraget, EU:s demokratiska legitimitet. Om EU-valet ska bli en angelägenhet för en majoritet av det svenska folket behöver EU helt enkelt demokratiseras. Ett val som skanar demokratisk betydelse i en organisation som saknar demokratisk legitimitet har inga förutsättningar för ett högt valdeltagande.

På vänsterkanten finns dessutom i detta val ett nytt alternativ, Arbetarinitiativet. Ett alternativ som står för en annan politik än alla andra partier. En lista med en konsekvent antikapitalistisk hållning. En lista med kandidater som vill ha en annan värld.

Intressant?
Läs mer: ETC,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements