Svininfluensan har dödat färre än en vanlig influensaepidemi

Varje år dör tusentals människor jorden runt när influensan går sin vanliga runda på vintern. Det är ytterst få vintrar detta inte händer. Den mexikanska svininfluensan har smittat väldigt få (i alla fall vad man vet), dödligheten är som en vanlig influensa och spridningen är än så länge mycket mindre än för en vanlig influensa.

Det är fullt möjligt att det kommer att dö människor i Europa, för det gör det ju alltid när det går influensa. Men det troliga är att det kommer att dö betydligt färre i denna influensa än i en vanlig influensaepidemi. Den viktigaste orsken till detta är helt enkelt att det är vår och sommar nu. Vi smittas inte lika lätt under de årstiderna. Inga nya fall i Sverige skriver DN. Snnaingen är ju att det inte finns, inte funnits och troligen inte kommer att finnas några fall alls i Sverige.

Så fundera inte på influensan, fundera istället på viktigare saker, jobb, klimathot, EU-val, övervakning osv.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, AB1, 2, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Influensapanik eller inte influensapanik? | Jinges web och fotoblogg()

 • Det är väl klart, den har ju för fan bara börjat. Snilleblixt.

 • Heywood

  a) Under en säsongsinfluensa dör vanligtvis sådana som är gamla eller svaga, så är inte fallet här. Det kan låta känslokallt att de äldre är ”oviktiga”. De är de förstås inte, men faktum är att vi är förberedda på att de ska avlida. Vi är inte förberedda på att en stor grupp inom den arbetande sektorn ska dö, så det är ett ”unikt” problem.

  b) Alla influensor har säkert ungefär samma dödlighet. Det är virus. Det som gör en säsongsinfluensa ”ofarlig” är inte en lägre dödlighet, utan att en stor del människor redan har haft en variant av den och därmed är immuna, samt att vi redan har vaccin mot den, samt att den slår mot äldre hårdast. Det gör att den får svårare att sprida sig och helt enkelt inte ställer till några problem för vårt samhälle. Så är inte fallet här. Ingen är immun och vi har inget vaccin och den här slåt mot alla, unga som gamla. Sist det hände var för fyrtio år sedan.

  c) Majoriteten av media frossar säkert i detta. Bra då att det finns sådana här blogginlägg som en motvikt. Och bra mycket bättre att båda sidor finns än att ingen finns, som när Kina censurerade fågelinfluensan ett tag.

  d) Det är poänglöst att oroa sig. Men det är också dumt att vara ignorant. Bäst är nog att hålla sig informerad, men kanske inte genom att bara läsa kvällstidningarnas affischer, eller bloggar. SMI har en bra informativ och saklig hemsida: http://www.smittskyddsinstitutet.se/hem/mest-efterfragat/svininfluensa/

  mvh
  /Heywood

 • Pingback: Äntligen några sansade rubriker kring svininfluensan, äntligen några som inte springer i panik | Kulturbloggen()

 • Pingback: Den mexikanska influensan inget problem | Svensson()