Meningslös åtgärd?

Det är möjligt att Carin Götblads charmoffensiv mot ungdomar i socialt utsatta områden kan fungera. I alla fall får kanske just de ungdomar som blir volontärer eventuellt en annan syn på polisen. Jag skriver kanske och eventuellt därför att jag är övertygad om att de som väljer att bli volontärer inte på något sätt är de ungdomar som är småkriminella, extremt misstänskamma mot snuten och eller i riskzonen för att hamna i de kriminella gängen eller i annan grövre brottslighet. Det är helt enkelt de skötsamma som redan har en hyggligt bra bild av polisen som blir volontärer.

Inte heller kommer de att få se delar av polisens verksamhet som är otrevliga. Som när polisen ska ta hand om det aggressiva fyllot som just misshandlat sin fur och då måste ta till otäckt våld. Måste vet jag inte, men det kan bli så av flera olika anledningar. Eller när batongförsedda Romeo-poliser ger sig på unga demonstranter. Inet hlelr komemr de att vara med när polisen skringrar ett gäng med unga som står och hänger på ett ställe där polisen inte vill att de ska vara. Kort sagt får de bara se polisens mer angenäma sida och inte mer otrevliga sidor. Oavsett om det finns fog för det ptrevliga eller inte så ger det en skev bild av polisen om man inte är med om sådant också. Att bara vara med om det trevliga ger inte mycket.

Så nog tror jag Götblads charmoffensiv kan ha en liten effekt, men knappast av den graden att det skulle kunan förhindra den typen av händelser som vi sett i Rosengård. För det krävs större förändringar både i samhället och hos polisen. Volontärerna är faktiskt främst kosmetika och betydelsen är liten och marginell. Inte meningslöst, men knappast heller betydelsefullt. Och det hjälper inte när all annan politik gör det sämre och sämre i förorterna och för ungdomar. Satsningar på sommarjobb är också bra, men också i huvudsak en åtgärd med minimal effektpå helheten. Det förändrar inget i grunden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: H Palm skriver Motown Junk: utanförskap är svärta., kimmuller skriver Klassisk klyscha från chefen, slutstadium skriver Rösta inte på Piratpartiet, totalavloning skriver Total Avlöning 6/5/09 Mota Hippien i grind., autonomak skriver Klassfiendens vara eller icke vara…, Kristoffer Ejnermark skriver 1:a Maj och Dödsmetal

Advertisements