Överfall på folkpartistisk valarbetare har inget med NMR att göra

Det är i alla fall vad Nätverket mot Rasism (NMR) hävdar i ett uttalande och det framgår också när man läser DN:s artikel om incidenten:

Då 47-åringen tog tag i mannens hand för att få honom att sluta dök en man i 20-årsåldern upp och gav valarbetaren ett knytnävsslag i ansiktet så att han fick näsblod och en lös tand. Brottsrubriceringen är misshandel och olaga hot.

[…]

Strax efter inledde Nätverket mot rasism sin manifestation.

Det framgår klart att NMR började sitt torgmöte efter att incidenten inträffade. Huruvida personen som slog slaget mot folkpartisten hade något med NMR att göra framgår inte nånstans men än i ren ryktesspridning på olika högerextrema och liberala bloggar inklusive skräptidningen, som kallar sig blogg, med den kände lögnaren Niklas Svensson som ansvarig, Politikerbloggen.

Det är dock fullt möjligt att mannen som utdelade slaget hade någon koppling, till NMR, det vet jag inget om, men klart är i alla fall att Nätverket mot Rasism tar avstånd från överfall på folkpartistiska valarbetare:

Vi i NMR vill tydliggöra att incidenten inte skedde inom ramen för NMR:s arrangemang, vi tar således inget ansvar för det inträffade. Vår kamp mot högern består i ett tålmodigt och långsiktigt arbete för att bygga upp en massrörelse med förankring i förorternas bostadsområden, på arbetsplatser och i skolorna – inte i angrepp på folkpartistiska torgmötespolitiker.

Vilket naturligtvis är helt riktigt. För överfall på valarbetare är nämligen helt oacceptabelt. Det är okcås helt obegripligt varför ABF eller Vänsterpartiet ska behöva ta någon som helst ställning till det som inträffade i Skärholmen. NMR hade enligt egen utsago inget med händelsen att göra och de som var på platsen från NMR tycks inte ha haft något med AFA eller någon liknande grupp att göra så varför dennas organisations medlemskap i NMR tas upp i sammanhanget är höljd i dunkel. Vilka som var med på NMR:s möte i Skärholmen framgår klart av den rapport som finns från evenemanget:

Under lördagen samlades en stor skara antirasister i Skärholmens Centrum, där ett torgmöte och flygbladsutdelning arrangerades. Under en och en halv timme spreds omkring 2 500 flygblad till förbipasserande. Många stannade upp en stund för att lyssna på tal och musik. De många och duktiga talarna kom från Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Ungsocialisterna, Revolution, Ingen Människa Är Illegal, Arbetarmakt, Kungsholmens Unga Röda och Uppsalabor Mot Rasism.

Dessutom kan det meddelas att varken Socialistiska Partiet eller Rättvisepartiet Socialisterna är medlemmar i NMR som de okunniga och oinformerade Rebecca Bakszt, Amanda Brihed, Seved Monke och Martin Ängeby hävdar. Och på vilket sätt vi skulle vara ett problem för vänsterpartiet för att vi är vänsterorganisationer övergår faktiskt mitt förstånd. Diskussionen på Politikerbloggen är minst sagt bisarr.

Intressant?
Bloggat: LOKE, Daniel Scythe1, 2, Esbati,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,, , , ,

Advertisements
 • Hej!

  Den som slog var med och delade ut NMRs material, och var onekligen där för att delta i manifestationen. Det finns massor med vittnen till detta. Men självklart vill inte nätverkat bli förknippad med våldsamheter och därför ljuger man på sin hemsida. Det är märkligt att du försvarar nätverket efter en händelse som detta.

  Mvh

  Seved Monke
  Liberati

 • Anders_S

  Seved: Jag känner personer som var på torget i Skärholmen förra lördagen, från NMR. Jag har ännu inte talat med någon av dem och därför vet jag inte vad som är sant eller inte. Men det känns inte som om ett sådant angrepp på en valarbetare är något som NMR brukar syssla med. Eller rättare sagt, jag vet att det inte är det. Det är också därför de tar avstånd från dådet.

  Det är möjligt att den aktuelle killen var där för NMR:s möte, detvet jag inget om. NMR kommenterar inte heller det på sin sida och kan alltså inte sägas ljuga om det då de inte säger något alls om saken. Jag kommer säkerligen att få bekräftat om det är så eller inte.

 • Niklas Svensson, var det inte utförde dataintrång mot socialdemokraterna vid förra valet? Skamligt att folkpartiet inte tar avstånd från honom. Det kan bara tolkas som att de uppmuntrar till brottslighet.

 • Dessutom är det märkligt att folkpartisterna här inte tagit avstånd från den elitistiska grupperingen Liberati och deras fascistiska värderingar. Borde vara nästa steg.

 • TB

  Våld mot en valarbetare är något oerhört allvarligt och ett direkt angrepp på de demokratiska grundprinciperna.

  Huruvida djupt ”insyltad” i NMR den person var som gjorde sig skyldig till övergreppen kan man givetvis tvista om men otvivelaktigt är att han befann sig på platsen för NMR’s möte.

  Det är så att det bland organisationerna som står bakom NMR (enligt dess hemsida http://www.nmr.nu) finns en sådan organisation som Antifacistisk Aktion (AFA).

  AFA tar på sin hemsida (www.antifa.se) inte avstånd från våld utan rättfärdigar detta som metod. Ur texten under ”Presentation” kan följande läsas:

  ”Vi anser att fascismen måste bekämpas både ideologiskt och fysiskt, i alla dess former varhelst den visar sig”.

  Notera att det står ”fysiskt”.

  Vidare:

  ”Även fast lejonparten av vårat arbete sker med ”fredliga” metoder, så kritiseras vi ofta när vi anser det berättigat att ta till våld. Oftast kommer kritiken från folk som försöker ta politiska poäng på att kritisera oss och som själva inte aktivt deltar i det anti-fascistiska arbetet.”

  Alltså våldsanvändning förnekas inte.

  Vidare:

  ”Principen är enkel. Vi tillåter inte fascisterna att agera ostört – inga demonstrationer, inga möten, ingen tidningsförsäljning, inga fascistiska konserter, inga fascistiska bokhandlar, utan att vi är där och bekämpar dem. Vi angriper deras strukturer.”

  Här är det otvivelaktigt att yttrandefriheten inte respekteras.

  Med ovanstående våldsförhärligande är det alls inte otroligt att det finns någon ”virrpanna” hos AFA som fått för sig att folkpartiet är ”facistiskt”. Såvitt jag kan se finns ingen definition av facism på AFA’s hemsida och jag fruktar att man tolkar detta begreep mycket vitt och alls inte enligt gängse definitioner.

  Själv anser jag mig såväl vara antifacist som antikommunist men samtidigt är det för mig en grundläggande demokratisk rättighet att alla måste få framföra sina åsikter hur avskyvärda jag än anser dessa åsikter är. Givetvis finns här dock en gräns som bl.a. utgörs av lagstiftningen mot diskriminering.

  På samma sätt som AFA anser sig ha rätt att ta till våld anser sig nynazistisk rörelser ha rätt att ta till våld. Titta till exempel på en hemsidan (www.patriot.nu) underhållen av en organisation under namnet ”Nationellt Motstånd”. Här kan man läsas:

  ”Vi skyddar också de fysiskt svagare medlemmarna av vårt folk, nu när laglösheten breder ut sig och särskilt åldringar och kvinnor blivit lovligt byte för främlingarnas övergrepp. Vi för en aggressiv politik och likväl som vi tar tag i omedelbara problem som svenskarna möter i vardagen, så kämpar vi redan för att bemöta och lösa framtidens problem.”

  Även om inte våldet nämns explicit kan texten inte misstolkas.

  Det jag menar är att om en organisation skall anse sig vara demokratisk och stå för yttrandefrihet så måste man vara oerhört noga med gränsdragningen mot rörelser som inte tar avstånd från våld som politiskt medel och som inte ställer upp på den grundläggande yttrandefriheten.

  Alltså får nog NMR finna sig i den kritik som ges då man bland sina bakomliggande organsiationer har AFA.

  Att vänsterpartiet får sin del av kritken beror på att det balnd NMR’äs organsiationer finns Vänsterns Studentförbund, om än inte direkt underställt vänsterpartiet men mycket nära lierat.

  Vidare sägs i ett inlägg ovan att varken Socialistiska Partiet eller Rättvisepartiet Socialisterna är medlemmar av NMR. Det må vara hänt men bland medlemsorganisationerna finns ”Solidaritet utan Gränser” som enligt hemsidan ”http://sug.socialistiskapartiet.se/#home” har anknytning till Socialistiska Partiete (som man för övrigt tycks dela datadomän med).

  Bland andra NMR medlemmar finns ”Ungsocialisterna” som också enligt hemsidan (www.ungsocialisterna.se) är nära lierat med Socialistiska Partiet.

  Nu säger jag inte att ovannämnda organisationer, förutom AFA, är våldsförespråkare utan det jag säger är att man verkligen ger sig ut i skymningslandet genom att ha samröre med AFA genom organsistionen NMR.

 • Anders_S

  TB och andra: En diskussion om AFA är att betrakta som off-topic.

  TB: Det finns inga politisk partier i Sverige som principeillt tar avstånd från våld. Inte folkpartiet, inte moderaterna osv. Alla är de beredda att använda våld för att förvsra sin version av demokrati. Därmed så blir diskussionen om våld bar en taktisk fråga och ganska ointressant. Helt ointressant ur principiell ståndpunkt. SP tar inte avstånd från våld som princip heller. Precis på samma sätt som alla andra partier anser vi att det finns berättigad användning av våld. I dagens Sverige finns det normalt inte det, annat än i självförsvar.

  Ungsocialisterna är SP:s ungdomsorganisation. Elevkampanjen är Rättvisepartiets.

  Vi smarbetar ibland med AFA, ibland med andra grupper. Det ser vi som självklart. Vi anser att det bästa sätte att minska våldsanvänding i oliaka sammanhang är en dialog. Vi har en sådna dilaog med AFA. För att kunna ha en dialog krävs ett visst samröre, Annars är det svårt att prata. Om man tar avstådn från AFA som organsisation går det inte att ha dialog och samtal. Vi i SP tar avstånd från felaktiga handlingar, inte från personer eller organisationer.

 • Snygg uppsats, orkade läsa de första styckena. AFA är en otäck organisation, precis som folkpartiet som vars avlyssning av socialdemokraterna var oerhört allvarligt och ett direkt angrepp på de demokratiska grundprinciperna. Den genomfördes i sammarbete med Niklas Svensson på Politikerbloggen.

  Självklart ska vi kräva att alla ska ta avstånd från Niklas Svensson, från AFA och från den person som attackerade den folkpartistiska valarbetaren. Att därifrån dra slutsatsen att vi måste ta avstånd från hela folkpartiet eller NMR är att ta i, även om folkpartiet visat sig ha dåligt omdöme nästan jämnt.

 • TB

  Anders_S:

  Nog är det väl ändå skillnad att använda våld för självförsvar (typ angrepp från rånare, mördare eller annan brottsling) och att använda våld som politisk metod?

  Demokratin må väl ha sina brister men vi känner inget bättre system. För att demokratin ska fungera kräva att alla ha rätt att framföra sina åsikter. Att möta en åsiktsyttring med våld vittnar snarast om brist på argument.

  Att möta någon med våld ger nog mer sympati för den angripne än för angriparen varför det är rent kontraproduktiv metod.

  Våld som politisk metod i ett demokratiskt system kan aldrig någonsin rättfärdigas.

 • ALLA diskussioner på politikerbloggen är väl bisarra i någon mån?

 • Danne

  Fast ni har väl inte missat att vi har poliser och sånt som verkställer politikernas vilja med våld?

  Det går inte att säga att våld är rätt eller fel. Det beror vilken kontext våldet finns i. Sen kan man ju också tycka att vi borde leva i en värld utan våld. Men vi lever i en våldsam värld och det är bara att inse det faktumet. Försvarar man inte sig och inte tillkämpar sig rättigheter så är man den som åker på stryk.

 • Pingback: Våldshögern! | Svensson()

 • internet

  ”Den som slog var med och delade ut NMRs material, och var onekligen där för att delta i manifestationen. Det finns massor med vittnen till detta.”

  Med sammanlagt 5 radiobilar samt en befälsbil på plats vid skärholmens torg och dessutom ”massor med vittnen” är det väldigt konstigt att ingen grips för ett så grovt brott som misshandel, särskilt om den skyldige nu stannade kvar på torgtet och deltog i mötet. Stockholmspolisen har tidigare inte behövt särskilt mycket övertalning för att omhänderta antirasister. 1 + 1 blev plötsligt 3.

 • Folkpartisten gick till attack mot en kille som klottrade på en vallaffisch. Folkpartisten greppade våldsamt tag i dennes hand och försökte hälla någonting över honom, varpå han fick sig en knuff. Mer än så ska det inte ha varit.

  Men liberalerna tar förstås varje anledning att mobilisera förstås hela sitt politiskt korrekta åsiktsmaskineri för att trycka ner sina meningsmotståndare. Liberalernas mobbingmetoder är ett större demokratiskt problem än vad AFA någonsin kommer att bli.

  Vänsterpartiet som sedan länge vant sig vid att buga och bocka inför överheten gör det igen av ren reflex och man går således ut och ”tar avstånd” och ”ber om ursäkt” igen. Så fort liberalerna pekar på en företeelse, må det vara AFA, islamister eller Stalin så börjar Vänsterpartiet ivrigt att pussa på liberalernas fötter för att visa att de minsann också är goda, fina demokrater (trots att Vänsterpartiet inte har någonting med vare sig AFA, islamister eller Stalin att göra). Man låter sig helt styras av de politiskt korrekta, jag är faktiskt själv medlem i det här jävla skitpartiet men nu tänker jag gå ur.

  Helt otroligt att Vänsterpartiet inte förstår att detta är en strategi som de ondsinta liberalerna använder för att trycka ner vänstern. Man försöker ständigt hålla vänstern på defensiven och tvinga dem att ta avstånd från allt och alla (”vänstern måste ta avstånd” får tusentals träffar på google, ”högern måste ta avstånd” får ingen träff), på så vis skyddar man också sig själv från all kritik. Vänstern måste sluta ”ta avstånd” och ”be om ursäkt”, man ska bara ignorera de där jävla liberalerna och deras ständiga krav. Liberalerna ska veta att de har bra mycket fler lik i garderoben än stalinister såväl som nazister tillsammans.

 • Pingback: Sociala medier minskar motsättningar? | Svensson()