Gudrun Schyman har rätt om valsystemet

Det svenska valsystemet är orättvist. Men genom att vi inte har det system som nadra lädner har, att man måste samla in ett antal underskrifter för att få ställa upp, är det ogörligt för staten att betala alla valsedlar. Då har man valt att bara de partier som fått över 1% av rösterna får betalda valsedlar. Det missgynnar förstås små partier som Feministiskt Initiativ (F!), Piratpartiet (PP) och ArbetarInitiativet (AI). För Piratpartiet se det dock ut att var ett övergående problem. De lär få mer än 1% av rösterna i kommande EU-val och eventuellt också i riksdagsvalet nästa år.

Många andra länder begränsar istället antalet partier som kan vara med genom att det krävs namnunderskrifter för att ställa upp. Det har exempelvis krävts för ArbetarInitiativets polska kompisar i PPP, spanska kompisari IA och franska kompisar i NPA. I Italien krävdes det så många underskrifter att Sinistra Critica, AI:s italienska vänner inte kunde ställa upp. Det systemet ser jag som mer odemokratiskt än det svenska.

Men kanske kan man kombinera de två. För att kunna skydda namnen på sina listor så registerar sig vsneka partier. För det krävs namnunderksifter. Man skulle ju kunna ha det så att alla registrerade partier har rätt till att få valsedlar utlagda och tryckta. Det är nog nödvändigt med bägge delarna, för annars försvinner ju fördlene med att staten lägerg ut dem. Ett litet parti har knappast råd att trycka så många som behövs.

Dessutom krävs det välutbildade valförrättare. Det verkar det också vara här i Göteborg, där det mesta fungerat utan större problem.

Intressant?
Bloggat om EU-valet: Mullvaden, Röda Malmö, Proletärbella,
I media om EU-valet: Internationalen, SVD1, 2, DN1, 2, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Namninsamling inför varje land (för icke-invalda partier) då. Annars blir det en ständigt växande mängd. Du kan dock glömma att det någonsin genomförs. De stora partierna är de som fattar besluten och de vill inte ha in nya partier.

 • TB

  Ett system med namninsamling har två grundläggande problem:

  (1) Det är svårt att förena med valhemligheten.

  (2) Det är demokratiskt tveksamt att hindra någon att ställa upp i ett val hur litet stöd en kandidat eller parti kan tänkas ha.

 • Äh, trots reglerna så har såväl Mp, Nyd och Kd kommit in i riksdagen. Nu åtnjuter Sd samma stöd. 1% i väljarstöd är inte mycket. Tycker Anders är ganska sansad, men Schymans argument är patetiska. Bara för att de saknar såväl väljare som medlemmar/aktivister ska staten lägga ut deras material. Det är ju inte så att Arbetarinitiativet har anställd personal som lägger ut valsedlar, ni har aktivister. Kanske lite svårt för elitpartiet Fi?

  Däremot är det pinsamt att det finns röstförrättare som agerar så dåligt. Det är så man undrar över hur såväl rekryteringen som utbildningen går till! Också pinsamt hur det var valövervakare från tredje världen som ledde till ökat krav på ID vid röstning. Det är faktiskt helt orimligt att man tidigare (visst är det borta nu?) kunde rösta utan att bevisa sin identitet!

 • Max

  Jag håller med Mikael Wallgren om att Schymans kritik är patetisk. Enligt Schyman bör alltså alla tomterörelser få hjälp av staten för att de själva saknar pengar/väljare/valarbetare/ork.

  Ett sätt att lösa problemet med valsedlar är att man helt enkelt ger varje registrerat parti en sifferkod som fylls i på en blank sedel för partiet man röstar på. På så vis skulle man dessutom inte riskera försvunna valsedlar och liknande hyss eftersom alla partier har sitt lilla nummer som man tydligt basunerar ut och som väljaren sedan fyller i(vallokalerna skulle naturligtvis även ha neutrala anslag med alla partiernas nummer). Jag tror att det skulle vara ett mycket enklare system, och det lilla extra arbetet väljaren får göra är knappast värre än att ta sig till och från vallokalen.

 • Lars

  Sätt upp listor vid varje vallokal med namnen på alla registrerade partier så att folk kan skriva av exakt rätt på en blank valsedel. Kostar i princip ingenting, kräver i princip inga ändringar av det existerande systemet. Och folk som lyckas skriva av fel borde ändå omyndigförklaras, så det gör inget om deras röst inte räknas.