Antifascisters misslyckande

I Göteborg åtalas nu AFA-aktivister och andra vänsteraktivister för misshandel av ett antal nazister som för ett år sen skulle åka till den nazistiska marsch som brukat avhållas på den påhittade svenska nationaldagen. Brukat avhållas skriver jag, för i år blir det ingen. Men för ett år sen skulle det bli en och nazisterna smalades vid Backaplan för en resa norrut. I det läget överfölls nazisterna av AFA. De flesta nazister lyckades ta sig in i bussen och kärdes bort. Men en person blev kvar och misshandlades svårt. Den typen av misshandel som han utsattes för är bara onödig och faktiskt ett misslyckande.

Jag har full förståelse för om vi i vänstern demonstrerar mot och faktiskt förhindrar nazistmarscher och för att vi stör sverigedemokratiska möten (det senare är ju en fin politisk och demokratisk tradition med anor från det britttiska parlamentet). Men jag har ingen som helst förståelse för att man misshandlar en ensam människa allvarligt. Det finns ingen aneldning att vi i vänstern ska hemfalla åt metoder som nazisterna använder med förkärlek. Jag har inget mot våld i sig. Men det ska användas med måtta, vid rätt tillfälle (exempelvis självförsvar mot nazister) och inte för att halvt slå ihjäl människor.

Antifascisternas agerande på Backaplan för ett år sen är ett misslyckande ur flera aspekter. Man utsatte en människa för livsfara, det är ett misslyckande. Man svärtar ner vänstern genom att man hemfaller åt samma metoder som nazisterna. Tänk vilken propagandavinst det istället blivit om man haft nazisten för sig själv och sedan låtit honom gå efter ett litet samtal. Sådant kan dessutom ofta vara mycket effektivare än våld som avskräckning. Rädslan är värre än våldet i sig så att säga. Inte heller lyckades attacken på något sätt förhindra nazistmarschen i Stockholm. Det som stoppat den i år är interna motsättningar bland nazisterna. I och för sig delvis ett resultat av att nazisterna står under ständig press från vänstern med motdemonstrationer och störningar. Det trycket ska förstås fortsätta, men den typen av rå misshandel som skedde på Backaplan är inte acceptabelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Alexander

  När man ser det här blir man inte direkt ledsen när vänsteraktivister råkar ut för samma sak.

 • Alexander, är du på allvar? Direkt otäckt skrivet av dig. Självklart är det helt felaktigt när folk blir misshandlade.

 • Erik

  Tror inte det ger särskilt mycket att ”hålla ett samtal” med Göteborgs lokala nazistledare…

  För övrigt innebar detta anfall att Göteborg idag i princip inte har någon organiserad nazism.

 • Anders_S

  Erik: Om hur samtal hålls kan vi prata om irl.

  För övrigt är min åsikt att du har svårt att bedöma orsak och verkan och dessutom övervärderar du en enda händelse nåt oerhört. Misshandeln pÅ Backaplan är ur min synpunkt inte orsaken till att nassarna är försvagade, det hade blivit likadant även utan den.

 • Kristoffer

  /*Jag godkänner inte länkar till den typen av material, vill folk se filmen så får de leta reda på den, jag har sett den*/ #AS

  I videon informerar dem tittarna om att videons syfte är att avskräcka folk från nazism genom hot om våld. Man får se bland annat hur 5-6 personer står kring Lindahl som då ligger ner. De slår honom med tillhyggen. I slutet av filmen hotar man att misshandla människor som blir nazister samt skryter över att AFA på andra orter attackerat nazister. Efter det uppmanar AFA tittaren att gå med i kampen mot bl.a. fascism. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

  AFA är våldsamma extremister som bör ses med samma avsky som vi ser på nazisterna. De är direkt antidemokratiska och allt stöd till dem bör fördömas.

 • 1234

  ”Den typen av misshandel som han utsattes för är bara onödig och faktiskt ett misslyckande.”

  Då frågar sig vän av ordning: Vilken typ av misshandel är nödvändig och lyckad?

 • Anders_S

  1234: Om du läst ordentligt så hade du setta att det lite längre ner står vad som är acceptabelt. Självförsvar.

  Misslyckandet förklaras också. Det har inte bara med misshandeln i sig att göra. Vilket också förklaras i texten. Det betyder att det inte finns nån lyckad misshandel. Lite lästräning kanske inte skulle vara helt felt.

 • funderaren

  Hur var det ett misslyckande? Bussen åkte inte till folkets march, den mest våldsamma nazi organisationen i göteborg krossandes.

  p.s. Om du nu är trotte (ja fattar inte riktigt, kan inte alla förkortingar och partier) så kolla upp red action ordentligt, en av storbrittaniens mest militanta och mest framgångsrika antifascistiska organisationer med starka trotterötter.

 • Anders_S

  Funderaren: Jag har varit aktiv inom antifascistisk verksamhet i Göteborg hur länge som helst, förmodligen sen innan du föddes. Jag har slagits med nazister, poliser och alla möjliga.

  Jag anser att misshandeln på Hisingen var ett misslyckande, för den betydde ingenting när det gälelr Folkets Marsch och den betydde bara lite för nazismens tillbakagång i Göteborg. Du övervärderar en enskild händelse helt eneklt. Det är ett misslyckande att vänstern framtås som våldsmma idioter, det är ett misslyckande att vänstern använder fascistida metoder mot enskilda människor. I vissa historiska situationer och när det gälelr självförsvar kan det vara nödvändigt ändå. Men ingen sådan omständighet förelåg på Hisingen.

  Observera att jag inte har något mot att bussen förhindrades att åka, bara nåt emot misshandeln och den var inte nödvändig för att det första skulle uppnås.

 • Pingback: Rättegång mot vänsteraktivister inför lyckta dörrar | Svensson()

 • Bra inlägg, håller med på alla punkter. Att använda våld och förstörelse tar också bort fokus från budskapet som man vill sända ut. Stoppa matchen i Malmö var ett utmärkt exempel på detta. En liten våldsam klick tog uppmärksamheten från det som alla andra demonstrerade mot dvs Israels brott mot palestinierna.