FI och AI måltavla för högerextrema

Högerextremister , såväl kristna som andra, gick under EU-valrörelsen till våldsam attack mot feminister och vänsteranhängare, eftersom de inte accepterar partier som uppfattas som fientliga mot traditionella könsroller och kapitalet, uppger Säkerhetspolisen till Svenssonbloggen.

Våldet mot demokratin från den extrema högern och den kristna högern trappades upp under valrörelsen, enligt Säpo. Inte bara småpartier som Feministiskt Initiativ och ArbetarInitiativet drabbades, utan också större oppositionspartier.

– Vi har reagerat på att det var länge sedan de stora oppositionspartiernas företrädare utsattes för våld mot person, vilket skett nu, säger Erik Olsson, chefsanalytiker vid Säpos avdelning för författningsskydd till Svenssonbloggen.

Ett 20-tal våldsamma händelser har noterats under valrörelsen. En del av detta våld har utförts av personer i den kristdemokratiska högern, som vanligen uppträder under benämningar som Livets Ord eller Pingstkyrkan. Det mesta våldet har dock vanliga högerextrema grupper stått för.

– De tycker inte att vad de kallar religionskritiska eller familjefientliga partier ska få verka ostört, säger Olsson. Ett känt exempel är misshandeln av Feministiskt Initiativs valarbetare i Uppsala.

Men misshandel och skadegörelse ska också ha drabbat V, S och AI.

– Några har utsatts för våld mot person. I en valrörelse är det inte alltid lätt att dra en gräns, det kan handla om valarbetare och politiker. Vi bedömer valrörelsen som det skyddsvärda, säger Olsson.

Varken Socialdemokraterna, ArbetarInitiativet eller Vänsterpartiet vill kommentera uppgiften.

Angreppen från den kristna högern och högerextremister var fler den här EU-valrörelsen än förra, enligt Säpo. Sverige står inför ett ordförandeskap i EU och en riksdagsvalrörelse nästa år, och såväl Säpo som polismyndigheterna har trappat upp spaning och platsbevakning, enligt Erik Olsson.

Intressant?
Bloggat om högerextrema hot: TingochTankar, Alkarp,
Borgarmedia: SVD, Sydsvenskan, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • TB

  Nåväl, av flera av ekots sändningar under måndagen framgick det att även våldsbenägna individer från extermvänstern gått till angrepp, inte bara mot Sverigedemokrater utan också mot Folkparister och Moderater. Enligt ekot har SÄPO rapporterat minst ett 20-fall.

  Vidare har två personer häktats för misshandel av en potentat inom Sverigedemokraterna. Av radiointervjun med åklagaren framgick att vittnesuppgifter tydligt pekade på att det var frågan om politiskt våld.

  Politiskt våld är vidrigt och helt oacceptabelt vartifrån det än kommer.

 • Finns det fler exempel på religiöst våld än den kända incidenten i Uppsala? Har inte hört om det så jag är nyfiken.

 • Anders_S

  TB: Det finns inga kända exempel på överfall mot FP och M. Säpo sysslar med politisk hetspropaganda inför EU-toppmötena till hösten. Det som finns är skadegörelse av affischer. Och när det gäller sådant har jag ungefär 100 fall att rapportera av skadegörelse mot AI:s affischer. Bara i Göteborg.

  Daniel: Nej, inte vad jag vet. Hela mitt inlägg är en parafras på TT:s meddelande om vad Säpo säger. Erik Olsson är ett känt täcknamn för flyktingaktivister i Göteborg och har använts av många olika personer i intervjuer.

 • Magnus

  Våldet i Uppsala utfördes av en psykiskt sjuk människa. Visserligen kristdemokrat, men inte som ett politiskt uttryck, utan mer som ett uttryck av en psykiskt störd person.

 • Anders_S

  Magnus: Och? Skullle det göra det mindre problematiskt? Det är fortfarande ett politiskt överfall med politiskt motiv. Mihaijlovic var väl inte hellre helt friskt vad jag förtstår och enligt ditt sätt att resonera så skulle mordet på Anna Lindh därmed vara en petitess.

  Det finns fortfarande inga bevis på politiska motiv (i form av det var aktivister va något sag) som överföll Kinnunen. Inte heller finns det något som helst bevis för attacker mot folkpartister och moderater utförda av politiska aktivister av något slag.

  Uppgifterna från Skärholmen är inte trovärdiga. Om det hade varit en aktivist som överfallit folkpartisten och sen stannat kvar när polisen kom hade han ju varit gripen och misstänkt för brott. Så har inte skett. Det hela är ett påhitt (inte överfallet i sig, men att det skulle haft nån aktivist som gärningsman).

 • markus

  SD’s partisekreterare + sambo blev misshandlade i helgen, dessutom 7 ”högerfolk” som DN uttryckte det. ”Vänsteraktivister” låg bakom enligt samma källa

 • Anders_S

  Markus: som jag tidigare skrivit finns inga belägg eller bevis för att det skulle vara vänsteraktivister eller att förövarna gjort det av politiska skäl. Annat än Kinnunens egna uppgifter och hans trovärdighet i fallet är lågt. Fortsatt diskussion om denna sak får ske i smband med mitt inlägg om det:
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/06/07/oacceptabelt-overfall-pa-sverigedemokrat/

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Invandrare-extremisters röda skynke()